FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-28

Leleplező videó - illegális faanyagok beszerzéséről

Az Environmental Investigation Agency (EIA), egy washingtoni és londoni székhelyű környezetvédelmi szervezet olyan rejtett kamerás felvételeket tett közzé, amelyeken Románia legnagyobb tűlevelű feldolgozó cége, a Holzindustrie Schweighofer Romania vezetősége készségesen és tudatosan elfogadja az illegálisan kitermelt fát, mi több bónuszrendszer szerint jutalmazza is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A fotó a Holzindustrie Schweighofer rétyi telephelyéről készült 2015. március 4-én.

Ezek a bizonyítékok okkal kerülnek elő, amikor a Schweighofer cég Romániában bevetette befolyását, hogy megakadályozza az új erdészeti törvény elfogadását. Az erdészeti törvény felülvizsgálat céljából újra a parlament asztalán van.(szerk. megj. Az elfogadott erdészeti törvényt, Románia elnöke felülvizsgálatra visszaküldte a parlamentbe.)

 

A filmezés alatt, az EIA nyomozók olyan külföldi befektetők szerepét játszották, akik bizonyos mennyiségű fa kitermelésére szereztek jogot egy közbirtokossági erdőből Romániában.

 

 

A Schweighofer cég romániai és osztrák képviselőivel folytatott megbeszéléseken a nyomozók többször megjegyezték, hogy sokkal több fát áll szándékukban kivágni, mint amennyit a szerződés megenged. Az EIA nyomozók biztosítékot kértek arra, hogy a cég megvásárolja az illegálisan kivágott fát. A Schweighofer képviselői minden alkalommal biztosították róla, hogy megveszik a fát, továbbá bónuszt is ajánlottak minden további többlet famennyiségre, amit a megbeszélt mennyiség felett beszállítanának.

 

A bukaresti Osztrák Nagykövetségről kiszivárgott második irat pedig egy kérés, amelyet a Schweighofer cég a román kormányhoz intéz, ebben találkozót kérnek, hogy megállapodás születhessen az erdészeti törvénytervezetről. A vita tárgya az erdészeti törvénnyel kapcsolatban a gazdasági csoportok piaci részesedésének korlátozása max 30%-ra bizonyos fafajta kitermelésére.

 

Románia most erőfeszítéseket tesz, hogy megakadályozza gyönyörű és egyedi erdőiben az illegális fakitermelést. - mondta Alexander von Bismarck, az EIA egyesült államokbeli szervezetének vezérigazgatója. Ezt a harcot az illegális fakitermelés ellen nem lehet megnyerni, ha egy olyan erős cég, mint a Schweighofer, tudatosan elfogadja az illegálisan kitermelt fát és jutalmazza is.

 

A Holzindustrie Schweighofer osztrák cég, ami a romániai tűlevelű famennyiség jelentős részét dolgozza fel, félkész termékeket készít az európai, a japán és az észak-amerikai piacra.

 

Az illegális fakitermelés Európa utolsó őserdeit fenyegeti. Ezeknek több mint 60 százaléka még mindig Romániában található. A romániai erdők medvének, farkasnak és hiúznak adnak otthont, amik itt nagyobb számban élnek, mint Oroszország kivételével egész Európában.

Forrás: sepsiszentgyorgy.info

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.