FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-23

Erdészeti szakmunkás tanulók versenyeztek Ásotthalmon

Az erdészeti szakmunkások Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét ebben a tanévben április 8-10 között hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A verseny házigazdája az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A versenyen négy iskola hat csapata jelent meg. A mátrafüredi FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma és a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium egy-egy csapata mellett a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium és a házigazda iskola két-két csapattal indulhatott, mivel itt két végzős osztály fejezi be a tanulmányait. A versenyen ebben az évben 24-en tanuló vett részt. A versenyen a szakmunkás vizsgához hasonlóan nyolc modulból mérettettek meg a tanulók. A verseny nehézségét többek között az jelenti, hogy a tanulók nem tanáraik, hanem számukra ismeretlen pontozó bírók előtt adnak számot tudásukról. A versenyen 23 erdészeti szakember, többnyire a környező erdőgazdaságok erdőmérnökei töltötték be a pontozóbírók szerepét.
A versenyzők és kísérőik 8-án, szerdán délelőtt érkeztek be, majd az ebédet követően az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a verseny. Ezt követően a rajtszámok kihúzására került sor, majd 1430-tól a fakitermelés és az erdészeti erő- és munkagéptan modulok írásbeli feladatainak megoldása várt a versenyzőkre. Egy kis szünet után a vállalkozási ismeretek modul gyakorlati feladatának megoldása következett. Az írásbelik után a versenyzők átöltöztek, majd a következő napi gyakorlati feladatok helyszíneit járták be kísérőikkel. Vacsora után még egy balesetvédelmi oktatás és egy technikai értekezlet várt a résztvevőkre.

Csütörtökön vette kezdetét az SZKTV leglátványosabb részét képező gyakorlati verseny. A tanteremben lezajlott növényfelismerés és vadfelismerés után a többi gyakorlati feladat négy helyszínen folytatódott. A versenyző csapatok forgószínpadszerűen mozogtak az egyes helyszínek között. A motorfűrész szerelés és lánckímélő darabolás versenyszámok az iskola udvarán, míg a döntés, közelítés és tisztítás jelölés az iskola Tanulmányi erdejében zajlottak. A verseny szervezőinek az időjárás is kedvezett, hiszen enyhe, tavaszias idő volt, bár az időnként fel-feltámadó szél olykor megtréfálta a döntés versenyszám résztvevőit.

Péntek délelőtt a szóbeli versenyek következtek. A szóbeli megmérettetés három helyszínen történt, ahol helyszínenként 2-2 modulból kellett számot adni a tudásukról a versenyzőknek. A verseny izgalmát fokozta, hogy a három nap során a versenyzők részeredményeket sem tudhattak. Az egyes modulok eredményei csak az ünnepélyes eredményhirdetéskor derültek ki.
A hatalmas izgalommal várt ünnepélyes eredményhirdetés pénteken16 órakor kezdődött. A verseny végül fényes ásotthalmi sikerrel zárult.

A végeredmény az alábbi lett:

 

Csapat:

1. Ásotthalom I.

2. Ásotthalom II.

3. Szőcsénypuszta II.

4. Szőcsénypuszta I.

5. Mátrafüred

6. Hajdúböszörmény

 

Egyéni:

1. Vincze Attila, Ásotthalom

2. Kuris Gábor, Ásotthalom

3. Bárkányi Zsolt, Ásotthalom

 

A 24 versenyző közül végül 8 tanuló szerzett a versenyen tanúsított teljesítménye alapján jeles minősítésű szakmunkás bizonyítványt.

 

A verseny szponzorainak köszönhetően valamennyi versenyző értékes ajándékokkal térhetett haza. Versenyünket az alábbi cégek, szervezetek támogatták, díjakat és ajándékokat ajánlottak fel: Agrár Oktatási, Kutatási Dolgozók Szakszervezete, Andreas Stihl Kft., Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány, Bakonyerdő Zrt., Csiszér-Gép Kft., DALERD Zrt., Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, Erdőszöv Zrt., Földművelésügyi Minisztérium, Gemenc Zrt., Gyulaj Zrt., Hibro 2013 Kft., Husqvarna Magyarország Kereskedelmi Kft., Ipolyerdő Zrt., Kaszó Erdőgazdaság Zrt., KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt., NEFAG Zrt., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Nyírerdő Zrt., Országos Erdészeti Egyesület, SEFAG Zrt., szegedi Stihl Szakkereskedés, Szombathelyi Erdészeti Zrt., Szőke Kft., Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., a Varga Pékség és a VITIFARM Kft. Ásotthalomról.

 

Az Agrár Oktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezetének vándorserlegét a legjobb összetett eredményt elért csapat iskolája, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium kapta. A díjat Dr. Vígh László, az AOKDSZ elnöke adta át Andrésiné dr. Ambrus Ildikónak, az iskola igazgatójának.

 

Andrési Pál, Forrás: Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.