FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-20

A Muzsikál az erdő nyitónapja újra Bátonyterenyén

A Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok a 12. évadát a kezdetekhez visszatérve indítja el. 2004-ben a legelső nyitórendezvény Bátonyterenyén zajlott, 2015. június 27-én újra innen jelentkezik a rendezvénysorozat a bátonyterenyeiek lelkes hívására.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az egész napos programfolyam számára a Gyürky-Solymossy - kastély parkja ad otthont, melyet százados fák árnyékolnak. A műemlék, hagymakupolás barokk kastély a XVIII. században épült a Gyürky család számára, majd házasság útján később a Solymossy család birtokába került. Ma a településről elszármazott id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása - bányászattörténeti és néprajzi tárgyú szobrok, fa domborművek - tekinthetők meg. A kastélyt körülölelő - a Zagyva és a Tarján patak találkozásánál - 13 hektáros angolparkszerű kertben több mint 120 fafaj él: a korai juhar, hatalmas koronájú kocsányos tölgyek (ez a fafaj a 2015-ös év fája), kanadai vasfa, ecetfa, kínai borókafenyő és még sok egzotikus fa található itt, az őshonos fák szépen keverednek az érdekes, egzotikus fajokkal. A parkot 1975-ben nyilvánították védetté.

A környék egyik gyöngyszemének számító kastély és kertje ezen a napon nemcsak a madárdaltól lesz hangos, hanem a "Muzsikál az erdő" programjaitól és az ide érkező látogatók jelenlététől. A rendezvény kiteljesedését bizonyítja, hogy 10 órától sötétedésig mind a 9, sajátos programelemből válogathatnak a résztvevők, családok, hiszen minden generáció találhat számára érdekes és színvonalas feltöltődési lehetőséget.

A klasszikus zenei koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóinak Zenekara nyújtja Ménesi Gergely vezényletével, aki a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere. A hamisítatlan palóc hangulatról a Nógrád Néptáncegyüttes gondoskodik néptáncbemutatóval, majd terveik szerint a közönséget bevonva táncházat alakítanak ki.

A "Muzsikál az erdő" 2015-ös Képzőművészeti Pályázatának legjobb alkotásokból összeállított kiállítást a Gyürki-Solymossy - kastélyban tekinthetik meg. A pályázatra várjuk magyarországi és határon túli magyar művészek (festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek, keramikusok, sőt divattervezők) pályázatát, akiknek az alkotásai összhangban vannak a rendezvénysorozat szellemiségével. Az eredmények ünnepélyes kihirdetését értékelését a zsűri elnöke, Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagja, művészettörténész, kerámiaszobrász tartja.

Az erdő érdekességeire kíváncsi közönség meghallgathatja Dr. Csóka György ismeretterjesztő előadását "Válogatott erdei gubacsságok" címmel. A kastély és kertjének történetét, érdekességeit Dr. Szomszéd András, nyugalmazott főlevéltárostól kerti séta közben tudhatjuk meg. Számítunk a kisgyermekek jelenlétére is, hiszen az igényes zenei-kulturális fogékonyság fejlesztését nem lehet elég korán kezdeni. Üdvözli a jelenlévőket személyesen Ludas Mátyás, akit a szülők is élvezettel hallgathatnak, lesz kézműves játszóház, valamint Szabó Miklós erdőmérnök az erdő ajándékait bemutató interaktív előadása. A falusi vendéglátás keretein belül jobban megismerhetjük a palóc hagyományokat, a helyi ételeket, finomságokat és természetesen a helyi termékek készítői is megjelennek majd a kastély kertjében.

 

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót, a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket a teljes egészében ingyenes programjainkra. Információ: www.muzsikalazerdo.hu

 

Hiszen tudják:

 "Muzsikál az erdő - ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés"!

Forrás: Szabó Lajos, Matúz Viktória - Muzsikál az Erdő Alapítvány

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.