FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-03-16

Március 15. alkalmából kitüntetettek

Faragó Sándor: Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata.

Vizer József: Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat.

Kováts Dávid: Miniszteri Elismerő Oklevél.

Csiha Imre: Életmentő Emlékérem

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata

 

FARAGÓ SÁNDOR okleveles erdőmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora részére a vadgazdálkodás és a természetvédelem területén elért kiemelkedő, nemzetközileg is elismert egyetemi oktatói munkája, kutatási eredményei és publikációs tevékenysége elismeréseként.

(Fotó: MTI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat

 

VIZER JÓZSEF, műbútorasztalos mester

 

Fotó: MTI

 

Vizer József 1941-ben Újpesten született, s már gyerekkorában "megfertőződött a faipar jellegzetes illatával". Édesapja, aki bútorasztalosként dolgozott és 1937-ben már rendelkezett iparengedéllyel, műhelyt nyitott Újpesten, ahol fia már kisdiákként az inasokkal együtt kisegítő munkát végzett, amihez gyakran a barátok, osztálytársak is csatlakoztak. Egyenes út vezetett a Faipari Technikumba, ahol asztalos technikusként végzett 1959-ben. Sajnos az akkori környezetben - mivel nem munkás származású volt - nem adatott meg neki a lehetőség, hogy tanulmányait egyetemen folytassa, pedig megkísérelte a felvételit a soproni Faipari Mérnöki Karra majd a budapesti Jogtudományi Karra is.

Mindenkor példaképe, édesapja, id. Vizer József műbútorasztalos szakmai és szellemi örökségén dolgozott, alkotott. Akkor is, amikor végzés után egy gyárban kellett elhelyezkednie, munkaidő után mindig az apa műhelyében folytatta azt, amit igazán szeretett csinálni. 1970-ben aztán át is vette a műhely vezetését, ahol főként régi bútorok helyreállításával foglalkoztak. Segédeivel megismertette a klasszikus szakmai fogásokat, a fa szeretetére tanította őket, maga is türelemmel és szeretettel, ahogy apjától látta, Ezért is vonzotta a fiatalokat, akik valamelyest érdeklődést mutattak a szakma iránt. Mellette a műbútorasztalos szakmát csak megszeretni lehetett.

Idővel olyan egyedülálló iskolát hozott létre maga körül, amelyből számos sikeres fiatal került ki. Mindenkor a szakma mélységes tisztelete, a fiatalok nevelése, tanítása volt a fő célja, amelynek eredményét folyamatosan szakmai versenyeken díjakat szerző diákok sora jelzi. A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola legjobb diákjait, az édesapja emlékére - születésének 100. évfordulóján - alapított Vizer József-díjjal jutalmazza. A faiparosok díjával megegyező összeget pedig a Kazinczy verseny helyi győztesének is felajánlott, kifejezve ezzel, hogy mennyire fontosnak tartja a szakmai felkészültség mellett a szép magyar beszéd elsajátítását.

Nem csupán a szakközépiskolai hallgatókat támogatja, hanem a faipari felsőoktatást is. A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki (később Simonyi Károlyról elnevezett) kara elismeréssel és tisztelettel adózik Vizer József példaértékű szakmai tudása, és emberi tartása előtt. Rá valóban igaz az, hogy "a jó szakma felér egy diplomával", de neki kétségtelenül a diploma is kijárt volna. Ezért régi vágyát igyekezett jelképesen teljesíteni a Kar oly módon, hogy 2009-ben Dr. Jereb László, a Kar akkori dékánja a Faipari Mérnöki Kar Kari Tanács egyhangú szavazata alapján Vizer Józsefet "címzetes faipari hallgatóvá" fogadta. Ez az elismerés számára ma is sokat jelent. 2014. júniusában pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott elismerő levelet, melyben a miniszterelnök nagyrabecsülését fejezi ki Vizer József alkotómunkája és közéleti tevékenysége iránt.

Lelkiismeretes munkáit nem csak hazánkban, de Európa-szerte is ismerik, értékelik. Keze alól remekek sora, újjá varázsolt antik bútorok sokasága került ki hazai és külföldi megrendelők, illetve nagykövetségek számára. Egy időben élt Skóciában is, ám hazavágyott és haza is tért, hogy tudását itt örökíthesse tovább. Számos újságcikk, TV-riport mutatta be már ezt az értékes és különleges embert, néhánynak a címét is érdemes megemlíteni, mert árulkodik arról, hogy milyen sok újságírót, riportert is megfogott az ő élettörténete: ,,A mester műhelytitkai ", "A mosolygás élet titka ", "Mestersége: bútorművész".

Vizer József 2014-ben betöltötte 73. életévét és mintegy 55 éves szakmai munkássággal a háta mögött az ifjúság mentorálását, szakma iránti elhivatottságra nevelését ma is fáradhatatlanul végzi. Egész életművének elismerése a Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetés.

 


 

Miniszteri Elismerő Oklevél, Földművelésügyi Minisztérium

 

Fazekas Sándor, Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Kováts Dávidnak, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztálya természetvédelmi szakreferensének, a Natura 2000 programmal kapcsolatos erdőgazdálkodást érintő szakmai és kutatási anyagok kidolgozása során végzett kiemelkedő munkájáért.

 


 

Életmentő Emlékérem

 

Csiha Imre

 

Magyarország kormánya  - a belügyminiszter előterjesztésére - életmentés során tanúsított hősies magatartása elismeréséül "életmentő emlékérmet" adományozott Csiha Imre úr, püspökladányi lakosnak, aki 2014. július 14-én egy -, a fél- és fénysorompóval is biztosított - vasúti átjáró tilos jelzését figyelmen kívül hagyó, a sorompót kikerülve a vasúti átjáróba hajtó férfi életét mentette meg, aki a síneken elesett.

Saját élete és testi épsége kockáztatásával lehúzta a sínekről a magatehetetlen férfit, alig 4-5 másodperccel a nagy sebességgel haladó Rétköz IC érkezése előtt.

Forrás: kormany.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.