FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-02-20

Faüzemet épít a svájci Interspan Vásárosnaményban

Mintegy 95 millió euróból (29 milliárd forint) építi fel faipari üzemét 2016 júniusára a svájci Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan Faipari Kft. Vásárosnaményban - jelentették be a beruházás csütörtöki alapkőletételén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára és Hendrik Hecht, az Interspan Faipari Kft. egyik ügyvezető igazgatója (b-j) leteszi az alapkövet a Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan 29 milliárd forintért épülő faipari üzemének ünnepségén Vásárosnaményban 2015. február 19-én. Mögöttük Seregi Barnabás és Kázmér Szilárd az Interspan ügyvezető igazgatói, Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő, Filep Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) és Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Tasó László államtitkár (b-j). MTI Fotó: Balázs Attila

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, a kormány különböző kedvezményekkel támogatja a beruházókat, Magyarországon ezért érdemes itt befektetni.

Az Interspan esetében a bürokrácia leépítésével segítették a beruházást - közölte az államtitkár, hozzátéve, az itt élők számára rendkívül fontos a korábban a térség legnagyobb foglalkoztatójaként számon tartott cég, amely - már a múltja miatt is - "fejlődésre és sikerre van ítélve."

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az Interspan beruházása száz új munkahelyet teremt a beregi térségben. Az államtitkár felidézte, a 2013-as vásárosnaményi kihelyezett kormányülést követően fejlődésnek indult a térség, az ülésen meghozott döntések eredményeképpen épült fel többek közt egy új Tisza-híd, adatfeldolgozó központ létesült Vásárosnaményban, elkészült az M3-as autópálya folytatása, illetve épül a beregi árapasztó tározó.

Ezek a beruházások körülbelül 50-60 milliárd forint értékű fejlesztést jelentettek a Beregnek - tette hozzá Czomba Sándor.

A kormány törekszik arra, hogy minden támogatásra szoruló gazdasági térséget a közlekedésfejlesztés területén is segítsen - fogalmazott Tasó László. Hozzátette, a jó utakkal és jó közlekedési rendszerrel igazolható, hogy az itt élő emberek fontosak és a térség fejlesztésre érdemes.

Max von Tippelskirch, a Swiss Krono Group elnökségi tagja az alapkőletételt megelőző tájékoztatón hangsúlyozta, a svájci tulajdonos az OSB-lapok gyártásával lényegében a 2011-ben felfüggesztett termelést indítja újra.

Korábbi tájékoztatás szerint a gyártást a gazdasági válság kedvezőtlen hatásai, valamint az akkori kedvezőtlen, fatüzelésre alapozott zöldenergia-politika miatt szüntették meg.

Seregi Barnabás, az Interspan egyik ügyvezető igazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, a beruházás tavasszal kezdődik és 2016 júniusáig tart. Főként az építőiparban felhasznált OSB-lapokat nyolcvan százalékban külföldön értékesíti a társaság.

A termelés beindításához a vásárosnaményi telephelyen jelenleg rendelkezésre álló 70 ezer négyzetméteres gyártó- és feldolgozóegységet használják fel, de építenek majd újabb csarnokokat is. Az új gyár napi kapacitása a tervek szerint 800 köbméter, ami évente 280 ezer köbméter OSB-lap gyártását jelenti.


Kázmér Szilárd, az Interspan Faipari Kft. ügyvezető egyik igazgatója (jj) bemutatja a a lebontás előtt álló faforgácslapgyárat a Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan 29 milliárd forintért épülő faipari üzemének alapkőletételén Vásárosnaményban 2015. február 19-én. Vele szemben Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára (b2). MTI Fotó: Balázs Attila

A társaság a 2011-es gyárbezárást megelőzően főként faforgácslap és laminált bútorlap gyártásával foglalkozott - tette hozzá az ügyvezető igazgató.
A tájékoztatón elhangzott, a gyártáshoz évente félmillió köbméter frissen kitermelt faanyag szükséges, az ehhez szükséges alapanyagot a tervek szerint Magyarország mellett Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából szerzik be. A hazai piacról az állami és magántulajdonú erdőkből egyaránt vásárolnak fát, a jobb együttműködés érdekében pedig több átvételi lehetőséget ajánl majd fel az Interspan.

A luzerni székhelyű Krono-csoport több mint ötven éve gyárt faipari termékeket, a családi vállalkozás a laminált forgácslap, MDF-lap, OSB-lap, laminált padlóburkoló és dekorlemez-gyártás tekintetében Európa vezető gyártói közé tartozik. A konszern 11 telephellyel rendelkezik, amelyek Svájcban, Németországban, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban találhatók - olvasható az Interspan honlapján.

A Swiss Krono Group világszerte több mint 4500 munkavállalót alkalmaz, a cégcsoport 2014-ben 2 milliárd svájci frank bevételt ért el.

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.