FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-23

Interjú Makra Zsuzsával, a KEFAG Zrt PR vezetőjével

Makra Zsuzsanna egy állami erdőgazdaságnál PR vezető. Gyermekkora óta életvidám bohóc és önfejlesztő, tanulásra nyitott, mosolygós életművész, aki szabadidejében születési rendellenességként táncol, kommunikál és vidít fel mindenkit a társaságában, mert az életet ajándékként éli meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

(interjú-részlet)

...

Ösztönlény vagy. Te hiszel a véletlenekben, vagy valamiben, valakiben, ami/aki meghatározza az utadat?

Makra Zsuzsanna: Hiszem, hogy semmi sem véletlen, mindig minden okkal történik az életemben (még ha néha nem is tudom rögtön az okot). Igazi "gurura" még nem leltem, de sok-sok író és előadó volt már hatással rám. Megnyugvással tölt el egy bölcs mondás: "Úgy akarom, ahogy lesz", s hozzá imádom Koncz Zsuzsa dalát: "Bárhogy lesz, úgy lesz, a jövőt nem sejtheted."

 

A KEFAG-nál PR-osként mi a feladatod?

Makra Zsuzsanna: Minden, ami kommunikáció, külső belső területen. Pár konkrét példa: nyilvános programok - (Madarak-Fák napja, Erdők Hete, szemétszedés, .), ünnepségek (március 15., október 6. a Nyíri-erdőben), céges majális/karácsony megszervezése, a prospektusok kitalálása, megírása. Szövegírásnál persze kérek szakmai segítséget az erdész-vadász kollégáktól, de én rendezem össze, "egyszerűsítem" a végén.

Korábban egyik állami erdőgazdaság sem fektetett nagy hangsúlyt a PR-munkára, vagyis arra, hogy az emberek megértsék, mi zajlik ott. Az általános közvélemény az volt, hogy "az erdész kivágja a fát és leöli az állatokat". Ezt a képet kellett átalakítani. A Vackor Vár Erdei Iskolában 8 évig éltem erdészek között, tehát ragadt rám ott is szakszöveg, de talán pedagógus múltam miatt tudom ezt úgy használni, továbbítani, hogy azt végül megértsék az emberek is. Feladatom még a cég imázsának alakítása PR cikkek, hirdetések megfogalmazása is.

Sokan nem tudják, mivel foglalkozik egy erdőgazdaság. Leegyszerűsítve az alap maga az erdőgazdálkodás: a mag és csemetetermesztéstől egészen addig, hogy felneveljük az elültetett erdőket - ami nem kis kihívás a Kiskunság termőterületein -, majd kivágatjuk, hiszen gazdálkodó szervezetként abból van pénzünk, ha el tudjuk adni a fát. A gazdálkodás azon része, hogy saját magunk is tudjuk a kitermelt fát hasznosítani, különlegesnek számít az egész országban: van 2 saját rakodólap üzemünk is, ahol raklapot gyártunk és értékesítünk. Mindezeken felül csaknem egyedülálló az országban, hogy a KEFAG-nak dísznövényes kertje is van. A Juniperus Parkerdészet dísznövényekkel, parkosítással, autópályák mentén fásítással is foglalkozik.

Vannak mindenki számára nyitott parkerdeink, amiket nemcsak rendben tartunk, hanem fejlesztenünk kell berendezésekkel, esőbeállóval, mosdóval, közlekedési utakkal és tanösvényekkel. Ezen kívül működtetünk 4 szálláshelyet. Kiemelt ezek közül a Vackor Vár Erdei Iskola, hiszen a gyerekeknek legjobban ott tudjuk megmutatni, hogy pontosan mit csinál egy erdész. Az erdei iskolában vagy táborban a gyermekek által megtapasztalt tudás az erdőről/erdészről sokkal mélyebben rögzülő információ, és direktebb formában jut el a szülőkhöz is, mintha hirdetéseket adnánk fel, és fényeznénk magunkat prospektusokkal.

 

PR referensként a szakmádban szakmai elismerést is kaptál nemrégiben. Te sikeresnek tartod magadat?

Makra Zsuzsanna: Amikor a Vackor Várban dolgoztam, tagja lettem az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztályának. 10 éves aktivitásomat ismerték el 2013-ban egy oklevéllel, s a felterjesztéshez csatlakozott a Közönségkapcsolatok Szakosztály is, melynek 2011 óta szintén aktív tagja vagyok.

A siker számomra "többarcú"; egyrészt "megveregetem" a saját vállam, ha úgy érzem, valamit jól csináltam, másrészt fontos lenne számomra mások elismerése, külső megerősítés is. Egy darabig pörgök magamtól is, mint a búgócsiga, de elismerés (anyagi és erkölcsi) híján időnként leeresztek. Ilyenkor egy darabig padlón vagyok, mélyen magam alatt, aztán megrázom magam, és lelkesedek tovább. Ez az éltető elemem.

Vagyis te saját magadat motiválod mindenben?

Makra Zsuzsanna: Az első számú motiváció én magam vagyok, saját belső szükséglet, talán munkamánia.

Túl 3 házasságon, felnevelve 2 saját, és 2 "leasingelt" gyermeket, manapság megtapasztalva az egyedüllétet, maximális energiákat tudok fektetni a munkámba, ami szinte naponta hoz új kihívásokat, vagy ha nem, akkor kitalálok magamnak újabb feladatokat, s ha "fentről" jóváhagyást kapok, csinálom kifulladásig.

 

Beszéltünk a szakmádról és annak fontosságáról az életedben, de "mélyedjünk most el az emberben" is. Mik azok a mérföldkövek, amik Téged alakítottak és azzá lettél általuk, aki ma vagy?

Makra Zsuzsanna: Az első mérföldkő az, hogy engem a Mikulás hozott. A nővérem ötödikén beleírta a csizmájába, hogy, "haragszom Mikulás bácsi, hol a hugi", és hatodikán a látogatási idő elejére megszülettem. A 11 éves nővérem és 8 éves bátyám megkaptak engem. Én emiatt is úgy érzem, mert ajándék lettem a családomnak, számomra is AJÁNDÉK az egész élet. Persze vannak hullámvölgyek és kimagasló hegycsúcsok is közben, de mégis alapvetően ajándéknak érzem, hogy vagyok. Vagyok önmagam számára és mások számára is. Ez az alap, ez határozza meg az életemet.

A harmadik válásom is mérföldkő volt az életemben. Nagyon megviselt. 30 éves kapcsolat, főiskolai szerelem. A válás után volt egy meditációm: ebben kint jártam a világűrben, láttam a földgolyót, ott voltunk többen fénylények, amikor hirtelen megjelent előttem egy angyal, Mihály arkangyal. Ő azt mondta nekem: "az a dolgod, hogy napfényt vigyél az emberek életébe".

Mindig motivált, hogy bohócsággal, viccelődéssel, a bajokon való felülemelkedéssel segítsek magamon és másokon is. A viccességet, lazaságot én örömnek tartom és jó eszköznek arra, hogy megmosolyogtassam az embereket. A mosoly ugyanolyan ragályos, mint a tüsszentés, vagy az ásítás.

 

... a teljes interjú a Nőfejlesztő blogon olvasható...

 

 

Forrás: nőfejlesztő.cafeblog.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.