FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-08

Aki nem vizsgázik újra, nem dolgozhat

2015. december 31-e után érvényét veszítik a régi (2009. előtti) építőgép-kezelői jogosítványok, aki ezután emelőgéppel, rakodógéppel dolgozni szeretne, újra kell vizsgáznia. Azonban, aki nem rendelkezik OKJ tanfolyammal sem, annak a gyakorlati vizsga előtt elméleti tanfolyamot és vizsgát is kell tennie.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Targoncázás a FAUNUS Kft telephelyén

Az új szabályozás nem veszi figyelembe, ki, mióta dolgozik az említett gépen, mekkora gyakorlata, tapasztalata van. Kivétel nincs, mindenkire vonatkozik a módosítás, aminek oka az a törekvés, amely egységesíteni szeretné a gépkezelői igazolványokat az egész EU-ban. Így könnyebbé válik a munkavállalás is, hiszen egy itthon szerzett targoncás jogosítványt bármely uniós tagországban el kell fogadni. Viszont ehhez egységesnek kell lennie a képzésnek és a vizsgának, emiatt történik a módosítás.

 

A probléma abban leledzik, hogy az új jogosítvány megszerzése nem minden esetben egy egyszerű vizsga letételével lehetséges, ugyanis, azok, akik OKJ tanfolyamot nem végeztek, azoknak ezt is pótolniuk kell. Korábban mód volt arra, hogy egy 32 órás elméleti tanfolyam után targoncavezetői képesítést szerezzen bárki, nem kellett hozzá az OKJ tanfolyam. (Ez vonatkozott a nehéz- és könnyűgépkezelőkre egyaránt.) De így nem szerzett új szakmát az egyén, ellenben az OKJ tanfolyam már szakképesítésnek számított.

 

Ezt a rendszert 2009-ben hatályon kívül helyezték, a targoncavezetői kiskönyvbe ezután nem lehetett új bejegyzést tenni, de a korábbiak érvényesek maradtak. Így lehetett az, hogy ugyanúgy dolgozhatott targoncával az is, aki elvégezte az OKJ tanfolyamot, és az is, aki nem.


Gyaraki Jánosné

- 1980-tól 2008.december 31-ig (28 évig) a 6/1980.(I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet rendelkezett az építőgépkezelők képzéséről és vizsgáztatásáról, valamint az Építőgépkezelő jogosítvány kiadásáról. E rendelet azonban hatályát vesztette. Így sokakat érint a 2009. év előtt kiállított "régi sárgaszínű gépkezelői jogosítványok"utóélete - tudatta Gyaraki Jánosné képzési intézményvezető.

Hozzátette: nem elég, hogy valaki elvégez egy OKJ tanfolyamot, gyakorlati vizsgát is kell tennie, hiszen "amikor valaki autószerelő OKJ-s bizonyítványt szerez, annak ellenére, hogy a szakmai ismeretei alapján tudja egy személygépkocsi felépítését és működését, mégsem vezethet személygépkocsit, ahhoz, hogy ezt megtegye, "B" kategóriás jogosítványt kell szereznie" - mondta.

Targoncára és más emelő- és rakodógépekre a korábbi (mustársárga) jogosítvány csak 2015. december 31-ig érvényes, tehát addig még ezzel is lehet dolgozni, de 2016-tól már szükség lesz az új igazolványra, újra le kell tenni a gyakorlati vizsgát.

És itt adódik a legnagyobb gond. Ugyanis, aki rendelkezik OKJ tanfolyammal (és az megfelel a jelenlegi elvárásoknak), annak csak a gyakorlati vizsgát kell újra letennie, aki viszont csupán a 32 órás tanfolyamot végezte el, annak az OKJ tanfolyamon is ismét részt kell vennie és vizsgát kell tennie, ez viszont legalább 90 órás kell, legyen.

 

Az anyagiakban is jelentős különbség van, hiszen egy ilyen OKJ tanfolyam, plusz az elméleti és gyakorlati vizsga összesen akár 100-150 ezer forint is lehet, míg maga a minimum 90 órás tanfolyam vizsgával 70-90 ezer forintba kerül. Ezeket a költségeket mindenkiknek magának kell fizetnie, állami támogatás illetve kedvezmény nem igényelhető.

Ha egy vezetőüléses targonca jogosítvánnyal rendelkezik a munkavállaló, nem számít, hogy az a targonca elektromos- gázos- vagy dízel üzemeltetésű, oldalvillás vagy homlokvillás, nem számít, mekkora súlyt emel, a jogosítvány megszerzését követően, minden vezetőüléses targoncát jogosult vezetni. Látható, hogy a változás valóságos könnyítést hozott és megkíméli a munkavállalót a korábban előírt kiegészítő vizsgák letételétől. Azonban minden targoncavezetőnek szakirányú szakmai képesítéssel kell rendelkeznie, mely lehet a korábban megszerzett "Könnyűgépkezelő" vagy "Nehézgépkezelő" illetve "Targoncavezető" OKJ végzettség. Minden gépcsoportra vonatkozóan először az OKJ végzettségnek kell meglenni, és csak azt követően lehet a Nemzeti Közlekedési Hatóság Szakmai Vizsgabizottsága előtt gyakorlati vizsgát tenni a sárga színű gépkezelő jogosítvány megszerzéséért - erősítette meg információinkat Gyaraki Jánosné.

Az OKJ tanfolyamot és elméleti vizsgát bármely felnőtt képző intézményben végezhetünk illetve tehetünk, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt és bonyolított gépkezelő jogosítvány megszerzése azonban csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével rendelkezőeknél lehetséges.

Akinek bármivel kapcsolatban kérdése van, tanfolyam és vizsga iránt érdeklődik, keresse fel bármelyik felnőtt képző intézményt, vagy kérjen tájékoztatást telefonon akár interjúalanyunktól is.

Forrás: Hír6

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.