FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-11-21

Megújul a doba-somlóvári Erdődy-kastély parkja

Az Erdődy-kastély történeti kert rekonstrukciójának projektnyitó rendezvényét tartották szerdán. Az első ütemterv szerint a park vízrendszerét és térszerkezetét állítják helyre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Miniszterelnökség nagy hangsúlyt fektet épített örökségünk megújítására, mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán Dobán a doba-somlóvári Erdődy-kastély parkjának rehabilitációjáról szóló sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán kifejtette: egyaránt fontos feladat történelmünk meghatározó személyiségei szellemi és épített örökségének, köztük a kastélyoknak a gondozása. A térség országgyűlési képviselőjeként hozzátette: minden, amivel a régió gyarapodik, az itt elő emberek életminőségét javítja.

 

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke úgy fogalmazott, az elmúlt években szemléletváltás ment végbe az örökségvédelemben, melynek lényege: ismerjük meg értékeinket, és amit lehet, állítsunk helyre. Közölte, a Forster Központ jelenleg 38 helyszínen végez munkát, az elmúlt három hónapban a negyedik új feladatot kezdik meg.

Kormányzati elvárás is az erdőgazdálkodókkal szemben, hogy a Bejárható Magyarország Program keretében minél több emberrel megismertessék természeti értékeinket - mondta Varga László, a konzorciumi partner Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a park egy része a társaság vagyonkezelésébe tartozott.

Jövőt csak úgy szabad építeni, ha nem felejtjük el múltunkat - hangsúlyozta Rácz Jenő, a kastélyt használó Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Rámutatott, az itt kezelt betegek számára az orvosszakmai munka minősége mellett az is fontos, milyen környezetben gyógyulnak.

 

Az egykori tulajdonos család képviseletében megjelent Erdődy László reményét fejezte ki, hogy a fejlesztésekkel nemsokára újra az 1820-ban Erdődy Károly által építtetett látvány tárulhat a kastélyba látogatók elé.

A Forster Központ kezelésében levő doba-somlóvári Erdődy-kastélyt körülvevő kilencvenhektáros angolpark több mint 324 millió forintból újul meg. A korábban jóváhagyott 256,5 millió forintos összeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közel 37,5 millió forinttal emelte meg, a konzorciumi partner Bakonyerdő Zrt. pedig további több mint 30 millió forintos támogatással egészítette ki a kitermelt fából származó, és a projektre visszaforgatott bevételen túl.

A Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) Gyűjteményes és történeti kertek helyreállítása című pályázat részleteit Alföldy Gábor projektvezető ismertette. A munka egyik legfontosabb célja a kastélyból és a park egyes pontjaiból induló tisztások és nyiladékok helyreállítása, amellyel visszaáll a park történetileg hiteles térszerkezete. Megújul a négy halastavat magába foglaló, egyedülálló vízrendszer öt híddal, a parkot behálózó sétautakkal, valamint a növényzetet is pótolják.

 

A park területét 71 hektáron állítják helyre, 3,8 hektár erdőszerű faállományt, háromezer tő cserjét, 82 fát ültetnek, 35 hektáron bozótirtást végeznek, 24 hektáron gyepesítenek, 935 idős fát pedig kezelésbe vesznek. A fizikai megújítás során 9126 négyzetméteren épülnek utak, öt fahíd létesül és 19,5 köbméteren a tavi iszap kotrását is elvégzik.

 

Forrás: mno

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.