FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-11-07

Együttműködés a Schweighoferrel

A székelyföldi faipar fennmaradása érdekében született együttműködési megállapodás a rétyi Holzindustrie Schweighofer gyárral - tájékoztatta lapunkat Kádár Rezső, a Pro Wood faipari klaszter menedzsere.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A háromszéki faipari vállalkozásokat tömörítő szakmai szervezet menedzsere elmondta, az osztrák faipari óriás megjelenése jelentős változásokat eredményez majd, ezért a napokban együttműködési megállapodást kötöttek a Holzindustrie Schweighoferrel. A háromszéki faipari klaszter vezetősége és az osztrák nagybefektető rétyi menedzsmentje között többszöri egyeztetést követően fogalmazódott meg az egyezmény, melyben öt pontban részletezik az együttműködési lehetőségeket.

 

Ezszerint az osztrák üzem udvarára sok olyan vastag rönk érkezik, amit a Schweighofer nem tud hasznosítani, ezeket megvásárolhatja a Pro Wood klaszter és a társult szervezetek tagsága. Megállapodtak abban is, hogy a rétyi gyár kedvező körülmények között biztosít minőségi nyersanyagot, deszkát, paneleket és pannókat a klaszter tagságának. Kádár Rezső szerint erre eddig is volt lehetőség, de csak ha nagy tételben vásároltak. Most az osztrák céggel abban állapodtak meg, hogy ezentúl kisebb mennyiségű - minimum 10 köbméter - nyersanyaggal is kiszolgálja a klaszter tagjait.

 

Emellett közös szakmai rendezvényeket is szerveznek, illetve a rétyi üzem területén lehetőséget biztosítanak a helyi faipari vállalkozóknak, hogy termékeikkel elérjék az osztrák céghez látogató külföldi vásárlókat is. A megállapodás fontos része még a szakoktatás és a szakmai továbbképzés támogatása. Ennek érdekében a következő tanévtől a faipari klaszter, az osztrák befektető a helyi és megyei hatóságokkal közösen, a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskolában létrehoznak egy korszerű képzőközpontot.

 

A Pro Wood célja faipari értéklánc kialakítása, amely révén a társult vállalkozások bővíteni tudnák hazai piacukat, és megpróbálnak kitörni külföldre is. A klaszter 200 ezer euró támogatást nyert a versenyképesség növelésére. A faipari szakember már korábban is elmondta, úgy tudják bővíteni piacukat, ha hozzáadott értéket teremtenek, saját terméket hoznak létre. Jelenleg a háromszéki fa nagy részét rönk formájában Kínában értékesítik, a helyi kis és közepes vállalkozók pedig beszállítóként dolgoznak.

 

Forrás: Hírmondo.ro

Kapcsolódó:

 

A fának szüksége van az ötleteidre - Schweighofer-díj FATÁJ 2014-11-04

A Scheighofer díjat a Holzindustrie Schewighofer, mint termelő cég Ausztriából kivonulása és romániai megjelenése után alapították. Ausztriában tehát mint a nagy presztízsű K+F díj, egyesek által a faipar Nobel díjának is tartott elismerés alapítójakét és gondozójaként ismert mára. Romániában megtelepülésével és folyamatos bővülésével az egész ottani fenyő fűrészipari szektort átalakította, illetve ennek folytatását tervezi a cég, amivel kapcsolatban sok erős kritika éri a vállalkozást. Ehhez néhány hivatkozás a FATÁJ-ból. (Rákeresve magyarul és más nyelven is gazdag irodalma van e jelenségnek.)

 

Schweighofer vásárolja fel a romániai fa 15 százalékát FATÁJ 2014-06-20

A Schweighofer 2002-ben jelent meg Romániában. 2014-re Románia 17 M m3-es fakitermeléséből 2,4 M m3-t e cég vesz meg. Rétyen pedig további 0,8 M m3 romániai rönk feldolgozását tervezi, amivel szemben erős a helyi vállalkozók tiltakozása.

 

Jövedelmező a romániai fa az osztrákoknak FATÁJ 2014-05-29

 

Perelnek a zöldek (Schweighofer-beruházás) FATÁJ 2014-05-16

 

Stora Enso bezárja fűrészüzemét Sollenauban FATÁJ 2014-02-20

A stollenaui üzemet 1990-ben a Holzindustrie Schweighofer vette meg, majd 1998-ban egyesült a Stora Enso Wood Products-szal, mely cég 1999-ben a Holzindustrie Schweighofer minden üzemét átvette.

 

Vita a székelyföldi faipar és erdők védelméről FATÁJ 2013-08-05

 

Réty: 800 e m3-es új fenyő fűrészüzemet épít a Schweighofer Romániában FATÁJ 2013-04-04

 

Schweighofer díj 2007. az európai erdőgazdálkodás, fatechnológia és fatermékek innovációs díja FATÁJ 2007-07-07

Schweighofert, mint fűrészüzem tulajdonost először 1642-ben említik egy Brandt nevű falu (Észak-Ausztria, Waldfirtel) egyik üzemével kapcsolatban. A családi vállalkozás több évszázados sikeres történetében 1998. jelentős változást hozott, ekkor egyesült a Schweighofer cég és a Stora Enso Timber és ezzel létrejött a világ második legnagyobb fafeldolgozó cége. 2001. október 8-án pedig a Schweighofer család minden részvényét eladta a Stora Enso Timbernek és a család ingatlan üzletekbe kezdett, valamint Kelet-Európában modern fafeldolgozó projekteket indított.

Egyben ekkor alapították a Schweighofer díjat, melyet először 2003-ban adtak át, majd azt követően két évente adják át.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.