FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-11-18

Bálványfa irtás a Kisalföldön

A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területén elnevezésű projekt keretében már 955,84 hektáron megtörtént a bálványfa irtása, amely a betervezett halmozott terület 80,5 %-a. A KAEG Zrt. 2014. november 14-én Bőny - Szőlőhegyen, az egyik megtisztított területre facsemetéket ültetett kisiskolás diákok közreműködésével.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. újabb projektrendezvényt tartott "A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt területén" elnevezésű projekt keretében Bőnyön. A KAEG Zrt. beszámolt a tervezett munkák jelenlegi állásáról, szakembereik megosztották tapasztalataikat a munkálatokkal kapcsolatban.

Az erdőgazdaság 7 községhatárt, 6 erdészkerületet és összesen 191 db erdőrészletet érintő kezelést folytat a bálványfa terjedésének megállítását célozva, 2013 őszétől. Az agresszíven terjeszkedő, invazív fafaj elpusztítása után az érintett területek kiritkulnak, de a kialakuló kisebb "lékeket" általában önmagától benövi az erdő. Egyes esetekben azonban a fertőzés annyira koncentrált, hogy a beavatkozás után fátlan foltok alakulnak ki.

Erdőgazdálkodóként a KAEG Zrt. feladata az üres területek újraerdősítése, amit a cég a pályázattól függetlenül, önerőből végez.

 

A Bőny - Szőlőhegy szomszédságában található, erősen fertőzött 8 N erdőrészletben 4,26 hektáron kellett letermelni a káros fafajt. Ezen a területen az erdőgazdaság szakemberei a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola lelkes diákjainak közreműködésével mutatták be, miként történik az újraerdősítés. Ez egyrészt hasznos gyakorlati program volt a környezeti nevelésben élen járó ökoiskola tanulói számára, másrészt jól szemléltette, hogy az erdészek munkája sohasem a fakitermeléssel, hanem az újraerdősítéssel ér véget.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a pályázat keretében 22,19 hektáron végezte el a bálványfa kitermelését, amelyet a feltörő sarjak permetezése követett. 537,37 hektáron kéregkenést, 274,4 hektáron pedig injektálást folytattak az idegenhonos faj ellen. Az injektálás szinte 100%-os eredményt hozott, csak elvétve találni olyan törzset, amely túlélte a kezelést. A kéregkenés eredményességét több tényező is befolyásolja. A nyári hőségben a vegyszer erősen párolog, ami a közelben lévő többi növényt is károsíthatja, míg hideg időben a szer megdermed, így nehezen szívódik fel. A kéreg vastagsága is meghatározó jelentőségű, ezért ezt a módszert csak fiatal faegyedeknél (kb. csuklóvastagságú átmérőig) lehet alkalmazni. A munkálatok során tapasztaltak tovább segítik a KAEG Zrt. munkatársait, hogy a jövőben még hatékonyabban végezzék feladatukat az erdei életközösség megóvása érdekében.

 

Forrás: KAEG Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.