FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-17

I. VERGA Vadászünnep - család, természet, kultúra, hagyomány

Az idei évben hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. VERGA Vadászünnepen az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központban egész nap családoknak szóló - a természethez, kultúrához és hagyományainkhoz kapcsolódó - programok váltották egymást: a vadászkutyák, a solymász bemutatói mellett különleges élményt nyújtott a népdalkör, a néptáncosok műsora, a vadászkürt show, valamint a nyilvános trófeabírálat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az első, a természet védelme érdekében nyilatkozatot aláíró, ezer embernek ingyenesen kiosztott ízletes vadpörköltnek is óriási sikere volt.

Ismét ünnepi díszben várta a látogatókat a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Alsóperén található Bakony Zöld Szíve Központja. A hivatalos megnyitó előtt népzene, néptánc, valamint az MH Veszprém Helyőrségi Zenekar szórakoztatta az érkező vendégsereget.


Szabó Ferenc, főosztályvezető,  Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárság

Az ünnepélyes megnyitón Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja, Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntő beszédeket követően a "Szakralitás Herend művészetében" című, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. porcelán kiállítását nyitotta meg Dr. Ködmön István, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója és Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 

Az ünnepélyes megnyitót vadászkürt show, a gím-, őz- és vaddisznóteríték megáldása, valamint a nagyközönség számára rendkívül érdekes nyilvános trófeabírálat követte. A délutáni programok közt mindenki találhatott magának tetszőt: solymászbemutató, természetfotó-, valamint festmény kiállítás, vadászkutya bemutató, állatsimogató, erdei iskolai foglalkoztató szerepelt a rendezvény kínálatában.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. hagyományteremtő céllal kicsit másfajta rendezvényt, egy vadászünnepet rendezett Alsóperén, a tavaly szeptemberben ünnepélyes keretek között átadott Bakony Zöld Szíve Központban. A rendezvény szlogenje: "CSALÁD, TERMÉSZET, KULTÚRA, HAGYOMÁNY".


Tengerdi Győző, vezérigazgató, VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt és dr, Ködmön István a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója a Szent Imre  Kápolna előtt a Szakralitás Herend művészetében című kiállítás szalagátvágása.

Azért a család, mert a család ősidők óta a társadalom alapvető egysége, nemzetünk egyik alapköve. A család a gyermeknevelés helye, ezen keresztül válik a társadalom és a nemzeti kultúra fenntartójává és gyarapítójává. A VERGA Zrt. fontosnak tartja, hogy a Bejárható Magyarország kormányprogramban hangsúlyos erdei rekreációt és természetközeli nevelést a gyerekeknél kezdje, ezért a mostani rendezvénnyel is a családokat szólítja meg. Az eseményen a vállalat családi programokat kínált, minden generáció önfeledten és kulturáltan szórakozhatott.

 

Azért a természet, mert a modern 21. századi természetvédelem nem lehet öncélú és kirekesztő. A természetvédelem nem nélkülözheti a harmóniát az erdőgazdálkodással, a vadgazdálkodással, a horgászattal, a műemlékvédelemmel, az építészettel és más kapcsolódó ágazattal.
Ma Magyarországon reális az a törekvés, hogy a kapcsolódó törvények - természetvédelmi-, erdő- és vadászati törvény - kódexszerűen egy azonos elv alapján aktualizálásra kerüljenek, ezért szerepel a rendezvény szlogenjében második helyen a természet. A VERGA Zrt. célja a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás harmóniájának elősegítése és bemutatása.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek, mint erdő- és vadgazdálkodónak erkölcsi kötelessége az erdészeti, vadászati és egyéb hagyományok, valamint a kultúra megőrzése. E cél érdekében a vállalat minden lehetséges alkalmat megragad, hogy a tevékenységéhez kapcsolódó kultúrát ápolja. A VERGA Zrt. a vadgazdálkodási és erdőgazdálkodási tevékenységét úgy végzi, hogy a kapcsolódó írott és íratlan szabályokat betartsa és ezzel is a vadászat és az erdészet társadalmi elfogadottságát növelje, valamint a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás harmóniáját erősítse.

A rendezvényre érkező első ezer látogató aláírt egy természetvédelmi nyilatkozatot, amelyben vállalta, hogy a Magyarországon mindenkor hatályos természetvédelmi előírásokat, a természetben való viselkedés egyéb írott és íratlan szabályait betartja, illetve a tőle elvárható mértékben tesz azért, hogy ezen szabályokat mindenki betartsa.

A VERGA Zrt. az I. VERGA Vadászünnep alkalmából "Levél az erdőből" címmel rajzversenyt hirdetett kicsiknek és nagyobbaknak. Közel ezer csodaszép gyerekalkotás érkezett a felhívásra, amelyek elbírálása a rendezvény előtt megtörtént, a gyerekek a díjakat a vadászünnepen vehették át.

A látogatók szép élményekkel térhettek haza. A szervezők a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően már gondolatban tervezik a 2015-ös vadászünnep programjait.

 

Forrás: VERGA Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.