FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-15

Erdészettörténeti Közlemények - online

Az Erdészeti Lapok mellett immár elérhető az Erdészettörténeti Közlemények mind a 108 kötete, digitális formában is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Elektronikus Könyvtár időszaki kiadványokat kezelő szolgáltatása az EPA azaz Elektronikus Periodika Archívum. Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis a Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése, mely a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartására, illetve egyes folyóiratok archiválására irányul. Ez utóbbi, a folyóirat archiválás terén ismerhettük meg már korábban az Erdészeti Lapok kezdetektől digitalizált és kereshető változatát.

 

Most pedig az Erdészettörténeti Közlemények digitalizálása is elkészült.

 

(Kattintson a képre, hogy elérje az Erdészettörténeti Közleményeket)

 

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztálya gondozásában, 1965. óta jelenik meg az Erdészettörténeti Közlemények kiadvány, melyet általában a szakosztály tagjai írnak, Dr. Oroszi Sándor a szakosztály elnöke szerkeszt. Támogatók és az Egyesület pénzügyi finanszírozásában kerül kiadásra. 2013-ig 108 kötet jelent meg. (A kötetek számozása az 1990. évi 20. után 1990-ben újraindult, így a digitalizáltan elérhető legújabb szám a 2013. évi 88.)

 

A digitalizálást az Országos Erdészeti Egyesület megbízásából készítette a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület. Az archívum létrehozatalát a Wagner Károly Alapítvány támogatta. Az archívum elkészítésében közreműködtek: Nagy László (OEE), Dr. Sárvári János (OEE), Csáki Zoltán, a MEK Egyesület és az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai.

 

Álljon itt az Erdészettörténeti Közlemények 1965. évi 1. számából a legelső írás, dr. Ágfalvy Imre beszámolója az Erdészettörténeti Szakosztály megalakulásáról:

 


 

AZ ERDÉSZETTÖRTÉBETI SZAKOSZTÁLY MEGALAKULÁSA

Dr. Ágfalvi Imre.

Kevés szakma van, amelynek történelmi múltja olyan jelentősegű lenne, mint az erdészeté. Az erdészetnél ugyanis - az erdő több emberöltőre terjedő vágásfordulója következtében - a gazdálkodás eredményei csak hosszabb idő után jelentkeznek. A tapasztalatokból leszűrt tanulságok, az esetleg elkövetett hibák következményei sokszor csak több emberöltő után értékelhetők. Ezért az erdőgazdálkodás történetének ismerete nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szempontból is értékes.

Ennek ellenére az erdőgazdálkodás es az erdészet történetének, rendszeres feljegyzése, feldolgozása, és értékelése a legújabb időkig nem történt meg. Az Erdészeti Kutatóintézetek Nemzetközi Szövetségének (JUFR0) keretében 1963-ban alakult meg az Erdőtörténeti szakosztály Prof. dr. K. Mantel vezetése alatt.

Ilyen körülmények között, felismerve az erdőtörténet es az erdőgazdálkodás történetének komoly jelentőseget, az Országos Erdészeti Egyesület vezetősége Erdészettörténeti Szakosztály megalakítását, határozta el. Ez az elhatározás 1953. őszen öltött testet. A Szakosztály az OEF azon - számszerint 13 - tagjából alakult, akik mar eddig is foglalkoztak erdőgazdaságtörténeti es erdészettörténeti kutatásokkal. Ezentúl egymás munkájáról tudva, munkájukat összehangoltan es rendszeresebben - bar többnyire az önkéntes társadalmi munka keretében - végezhetik.

A munka a Szakosztály keretében tulajdonkeppen 1964-ben kezdődött mag. A kezdeti nehézségek ellenére a Szakosztály tagjai több tanulmánnyal járultak hozzá a magyar erdészettörténeti irodalom kibontakozásához. Ezek egy részét különböző, szaklapok publikálták, másik része előadásként hangzott el. Azon célból, hogy az elhangzott előadásokat is megörökítsük és a további kutatómunka számára mindenkinek hozzáférhetővé tegyük, ebben a füzetben közzétesszük azokat. Az előadások. 1964. év folyamán a Szakosztály keretében hangzottak el. Végül kiegészítésként felsoroljuk azoknak a tanulmányoknak a bibliográfiai adatait, amelyek 1961 óta ebben a tárgykörben megjelentek.

 


 

A digitalizálás tehát nem pusztán a régi cikkek képi megjelenését adja, hanem a megnyitott pdf-ben a szöveg kijelölhetővé és kimásolhatóvá is válik! Igaz, a fenti szövegrészen még kb negyedórai munka volt utána az ékezetek és a karakterfelismerési hibák javításához, de ha megnézzük az eredetit, így is csudás a karakterfelismerés minősége.

 

Elismerésünk az OEE-nek és a digitalizálás munkatársainak a fentiekben leírt teljesítményér!

Forrás: A fent hivatkozottak.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.