FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-13

Megújul az Országos Kékkör jelzésrendszere

Az MTSZ október 3-5. között rendezte meg a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját Mogyoró-hegyen, Visegrád közelében. Bejelentették, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nyerte az Országos Kékkör (OKK) jelzésrendszerének felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Magyar Természetjáró Szövetség október 3-5. között rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóját Mogyoró-hegyen, Visegrád közelében. A szakmai workshopon hivatalosan is bejelentették, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nyerte az Országos Kékkör (OKK) jelzésrendszerének felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot, amelynek köszönhetően elkezdődik az OKK és a hozzá kapcsolódó regionális és tematikus utak, kerékpárutak turistajelzéseinek helyreállítása és festése.

 

 

A péntek esti "csapatösszetartó", kötetlen beszélgetések után várakozásteli hangulatban folytatódott a túravezetők és jelzőfestők első országos találkozója. A Pilisi Parkerdő Mogyoró-hegyi erdők életét bemutató Erdei Művelődés Háza mind hangulatában, mind szellemiségében kiváló helyszínnek bizonyult a sajtótájékoztató és a későbbi tanácskozás lebonyolításához. A széles körű érdeklődés jeleként az eseményen több megyei természetbarát szövetség képviselője mellett a Pilisi Parkerdő Zrt., valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park számos munkatársa is megjelent.

Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója üdvözlő beszédében egy olyan úttörő kezdeményezésnek jelölte meg az Országos Kékkör nagy ívű, hosszú távú stratégiai fejlesztését, amely azt a célt szolgálja, hogy minél több embert ösztönözzünk természetjárásra, és arra, hogy kéktúrázás közben megismerjék hazánk szépségeit. Később rátért a Kékkör európai uniós forrásból megvalósult fejlesztésének eddigi eredményeire. Elmondta, hogy befejeződött az Országos Kékkör (OKK) nyomvonalának nagypontosságú felmérése, amelynek során közel 3500 km turista- és kerékpárutat térképeztek fel a szakemberek. Szintén országos jelentőséggel bír, hogy elkészült a Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR), illetve a hozzá kapcsolódó mobilapplikáció, a TTRmAPP.

Az igazgató ezután külön kitért az egyes régiók eredményeire, így ismertette az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-dunántúli, a közép-dunántúli és a nyugat-dunántúli területek főbb fejlesztéseit. Felsorolta a projekt keretein belül eddig már elkészült erdei pihenőhelyeket, esőbeállókat és kilátókat. Kiemelte, hogy mindezek ugyan még "csak" részeredmények - hiszen a teljes projekt csak jövő év tavaszán zárul -, de már mindenképpen meggyőző és kézzel fogható változások. "Ezek azok a multifunkciós fejlesztések, amelyek már jelenleg is láthatóak mindenki számára, aki az erdőt járja. Ugyanakkor még jelentős lépések vannak előttünk az elkövetkező időszakban, hiszen 2015. tavaszára tervezzük a teljes projekt befejezését, s ennek során további színvonalas turisztikai létesítmények, pihenő- és kilátóhelyek épülnek szerte az országban" - fogalmazott Győri Tamás József.

 

 

A köszöntőt követően, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. (PPZRT) vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette, hogy a pilisi parkerdőgazdaság nyerte az Országos Kékkör jelzésrendszerének felújítására kiírt pályázatot. A "Vállalkozási szerződés keretében az Országos Kékkör régiós szakaszának és elágazási pontjai jelzésfestésének felújítása, pontosítása, az új szakaszok festése" című közbeszerzés keretében 2015. tavaszáig mintegy 3500 kilométernyi turista- és kerékpárút jelzései újulnak meg.

Beszédében elmondta, hogy az Országos Kékkörön 2565 km jelzésfestést újítanak fel. Az OKK-be csatlakozó regionális utak 405 km hosszan, az észak-magyarországi tematikus utak (pl. Mátrabérc, Zempléni Gyümölcsút) 356 kilométeres szakaszon újulnak meg. A kerékpárutak tekintetében 285 kilométeren dolgoznak, amely a Szokolya-Mátraháza és a Szilvásvárad-Jósvafő közötti kerékpáros út jelzésfestését érinti. A pályázat kapcsán összesen 120 000 db új jelzés kerül az érintett turistaút-szakaszokra.

Zambó Péter kijelentette, a festést a parkerdőgazdaság a helyi természetjáró szervezetek segítségével kívánja végrehajtani, méghozzá az MTSZ jelzésfestési útmutatója alapján. Az ősz végén kezdődő munkálatokat az MTSZ és PPZRT illetékes kollégái és közös megbízottjai a helyszíneken fogják ellenőrizni. Megemlítette azt is, hogy a jelzések festése és felújítása mellett másik szegmense is van a pályázatnak. Ez pedig 350 db irányító betonoszlop kihelyezése, olyan helyekre, ahol nincs mód és lehetőség a jelzés felfestésére (pl. tisztásokon lévő útelágazásoknál). A teljes projekt költségvetése megközelítőleg 58 millió forint.

"Az ütemezés tekintetében az ősz az előkészítés szakasza, magát a festés kezdetét az ősz vége felé már elképzelhetőnek tartjuk. Terveink szerint 2015. április 30-án szeretnénk hasonló sajtótájékoztatón bejelenteni, hogy a munka befejeződött. A fejlesztések során továbbra is együtt kívánunk dolgozni az MTSZ-szel, a parkerdőgazdaság több mint negyvenéves hagyományainak megfelelően" - összegezte reményeit a jövőbeni együttműködés kapcsán a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: turistamagazin.hu

 

Kapcsolódó:

 

Az Országos Kéktúra útvonalát a www.kektura.hu honlapmutatja be.

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.