FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-07

Terjed a biomasszával fűtés

Biomassza fűtőmű Mohácson. Dohányszárító biomasszával fűtése Pócspetriben. Szociális intézmények biomassza fűtése több helyen Somogyban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Biomassza fűtőmű épült Mohácson

Megújuló tüzelőanyagból biztosítja távhőigényének 75 százalékát jövő januártól Mohács annak a biomassza fűtőműnek köszönhetően, amelyet október 6-án, hétfőn adtak át a Duna-parti városban.

Az önkormányzat közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városi tulajdonú Mohács-HŐ Hőszolgáltató Kft. érdekeltségébe tartozó Bioenergy-Duna Kft. beruházása 672 millió forintba került, a pénz kevesebb mint fele európai uniós és állami támogatás volt.

A fejlesztés eredményeként megépült 4,5 megawatt teljesítményű fűtőmű évente 60 ezer gigajoule energiát termel, ehhez 6 ezer tonna faaprítékot használ fel - tették hozzá. A fenntartható fejlődést szolgáló létesítmény működése évi 1,7 millió köbméter földgázt vált ki, 20 év alatt 70 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor évi 90 milló forint bevételhez juttatja a helyi vállalkozásokat.

Mohácson egy évvel ezelőtt fejeződött be a távhőrendszer korszerűsítése. A mintegy 657 millió forintos projekt keretében szigetelt távvezetékekkel váltották ki az elavultakat, meleg vizes gázkazánokra cserélték a gőzkazánokat, hőközpontokat újítottak fel, és számítógépes távfelügyeletet vezettek be.

A fejlesztésnek köszönhetően 60-ról 90-95%-ra nőtt a működés hatásfoka, olcsóbbá, környezetkímélőbbé vált a helyi fűtéshez és a melegvíz-előállításhoz szükséges energia termelése - közölte akkor a 2 ezer lakás, több mint 30 középület és üzlet hő-, továbbá melegvíz-ellátását biztosító Mohács-HŐ Hőszolgáltató Kft.

MTI 2014. október 6., hétfő 15:37

 

Kiegészítés: A Bioenergy-Duna Kft. honlapja szerint a fűtőanyag:

A beruházás eredményeként a közterületről és a környező mezőgazdasági, erdészeti területekről származó - eddig hasznosítatlan - faapríték, mint megújuló energiaforrás kerül hasznosításra "zöld hőenergia" formájában.

A cég honlapján gazdag képgaléria mutatja az építés menetét.

 


 

Biomasszakazánt fejlesztett ki dohányszárításhoz a Dolina Kft.

 

Számítógép-vezérlésű, távfelügyelettel is ellátott biomasszakazánt fejlesztett ki dohányszárításhoz az albertirsai Dolina Kft., amellyel a szárítási költségek több mint hatvan százalékkal csökkenthetők - jelentette be Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke Pócspetriben pénteken.

Szabó István, a kft. munkatársa elmondta, hogy a kazánnal a gázüzemű szárítást válthatják ki a termelők. Egy szárítókamra működtetésénél az egymillió forintos energiaköltség 350-360 ezer forintra csökken. Hozzátette: a biomassza tüzelésre való áttérés beruházási költsége, a kazán megvásárlása és a fűzési rendszer kialakítása a szárítókamrák között, a számítások szerint négy-öt év alatt térül meg.

Bittner Imre, az amerikai tulajdonban lévő nyíregyházi dohányfelvásárló és -feldolgozó ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója a bemutatón arra hívta fel a termelők figyelmét, hogy a beruházáshoz, mivel megújuló energiáról van szó, európai uniós pályázati támogatás is igényelhető, 60%-os mértékben. Megjegyezte, ha konzorciumban valósul meg a fejlesztés, több termelő szövetkezik, akkor 70-75%-os is lehet a brüsszeli forrás.

 

Biomasszát, aprított nyárfát öntenek a kazán adagolójába az ország első biomassza energiával működő dohányszárítója mellett a Petri Mg. és Szolgáltató Szövetkezet telephelyén, Pócspetriben. MTI Fotó: Balázs Attila

Bényei Illés, aki a Petri Szövetkezet elnöke is, a bemutatón közölte: tapasztalataik szerint jobb minőségű a biomasszakazán által szárított dohány. Hozzáfűzte, hogy a szárítási idő is rövidebb vele, ami szintén csökkenti a költségeket. Az 1981-ben alakult pócspetri szövetkezetben 100 hektáron termelnek dohányt, továbbá kalászosokat és kukoricát, valamint 450 hektár erdő kezelési joga is a társuláshoz tartozik. A szövetkezet 34 dolgozót foglalkoztat állandóan, a nyári csúcsidőszakban pedig 70-80 idénymunkást is a településről és környékéről. Éves árbevétele 300-350 millió forint, s ennyire számítanak az idén is.

Farkas László, az albertirsai Dolina Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a magánvállalkozásnál 50 dolgozó foglalkozik biomassza kazánok gyártásával és fejlesztésével. Évente mintegy 100 kazánt gyártanak, árbevételük meghaladja a 400 millió forintot.

Magyarországon közel 1200 termelő foglalkozik dohánytermesztéssel, az idén 4711 hektár termésének leadására kötöttek szerződést a fermentáló cégekkel.

bbag\gry MTI 2014. október 3., péntek 13:46

 


 

Uniós támogatással korszerűsítik a fűtést négy somogyi szociális intézményben

Négy somogyi szociális intézményben csaknem 600 millió forint uniós forrásból biomasszakazánokkal működő, korszerű fűtésrendszereket telepítenek, így a számítások szerint évente 50 millió forinttal csökken a fűtés költsége - közölte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei kirendeltsége csütörtökön az MTI-vel.

A drávatamási, kőkúti, segesdi és tabi szociális otthonokban a csaknem 800 gondozott - köztük idősek, hajléktalanok, szenvedélybetegek, pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők - és 300 dolgozó élet- és munkakörülményei javulnak.

A fűtéskorszerűsítés része egy több mint 1,2 milliárd forintos energetikai programnak. Ehhez a tervek szerint egy 200 millió forintból kiépített napelemes rendszer társul, és további 400 millió forintos forrásból szeretnék megoldani a szociális intézmények hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét is.

bzsó \ blz MTI 2014. október 2., csütörtök 19:20

Forrás: MTI

Kiegészítés:

 

A biomassza jó kifejezés, talányos, amit azzal üzemeltetnek az bizonyára jó dolog. Minden esetre tapasztalatunk szerint - különösen ha fűtésről van szó - a biomassza legnagyobb valószínűséggel fát, faaprítékot jelent. Származzon az erdőből, fás szárú energiaültetvényből, nem erdő művelési ágú területek fáiból, faipari eselékből. Erre utalnak a fenti esetek is.

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.