FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-23

Gyászol a Tamási Parkerdő

Az elmúlás számonkérésével ő sem dacolhatott tovább. Megadta magát az elmúlásnak az egykori vadaskert - ma a Gyulaj Zrt. Parkerdő - évszázados, egykori Vas Gereben tölgy fáinak utolsó mohikánja.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Elpusztult és kidőlt a több száz éves, 152 cm törzsátmérőjű tölgyfa

 

Az elmúlás számonkérésével ő sem dacolhatott tovább. Megadta magát az elmúlásnak az egykori vadaskert - ma a Gyulaj Zrt. Parkerdő - évszázados, egykori "Vas Gereben" tölgy fáinak utolsó mohikánja.

Létének, környezetének tisztelgő felkarolása sajnos, mint minden csak időleges lehetett.

Szegényebb lett nélküle az egykori, fénnyel, pompával rendezett hercegi vadászatok - ezekkel évszázados tölgyekkel még emeltebb hangulatot varázsló - meghatározó eseményközpontja és a Tamásiak számára évszázadokon át ünnepi kiránduló hellyé avató "csudafa" és társai kiemelt tiszteletet parancsoló környezete egyaránt.

Állta a változó világ olykor létét közvetlen fenyegető megaláztatást. Emlékének és helytörténeti értékének kifejezésére a Millennium évében a város kopjafa állításával tisztelgett.

Emléke tiszteletet parancsolóan él és marad meg mindnyájunkban, akiket a jelenléte, a hely és a környezete kapcsolata lekötelezett.

 

Mint mindig az elmúlást, megújulásnak kell követni. Ennek tesz eleget emléki és szakmai kötelezettségként az erdőt kezelő Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. amikor a helyén és helyükön újabb a jövőt képviselő, őrző, növekedő tölgyfát ültet.

 

A több száz éves tölgyfa törzsmérete is impozáns, törzskerülete 480 cm; átmérője 152 cm. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. megőrzi a fa tárgyiasult emlékét és a fakorongokon dendrokronológiai vizsgálatokat és egyéb kutatásokat is végez.

Tolna megyei Közlöny 1912. november 3-i számából:

"Évezredes tölgyek Tolnában

Eszterházy Miklós herceg Tolnatamási határában fekvő miklósvári vadaskertjében több száz hatalmas tölgyfa állott az erdőben elszórva, melynek korát az erdészek 500-1000 évre becsülték.

Amint a vágásra megérett erdőt, az üzemterv szerint évről évre letarolták ezek a gyönyörű példányok is áldozatul estek és mérhetetlen sajnálatára minden természetbarátnak, néhány óra alatt ledőlt egy-egy ezer év alatt fejlődött óriás.
A tamási közönség pár év előtt a herceg engedelmével emléktáblát tett a legszebb tölgyre és azon kegyeletes sorokkal emlékezett meg Vas Gerebenről, aki műveiben megörökítette a tamási erdőt.

Ezt a fát a földművelésügyi miniszter az emlékfák országos törzskönyvébe is felvette és hogy egyedül ne maradjon az uradalom megkegyelmezett a körülötte álló tíz legszebb fának. A többi erdőt továbbra is várta végzete. A vén és odvas fa pusztulása által ezernyi hasznos madárcsalád vált hajléktalanná, ezek számára az Ornitológiai Központ mesterséges fészekodú telepet létesített és a Természeti Értékeket Fenntartó Országos Bizottság útján kérte a herceget, kímélné meg az időközben már ötven holdra leolvadt erdőt, ámde hiába.

Az idén azonban a herceg nagybátyja Eszterházy Antal herceg nejével lent járt vadászni és a hercegasszony szíve megesett a halálra ítélt óriásokon. Kieszközölte, hogy az általa megjelölt 45 legszebb tölgyfát meghagyják. Minthogy az ezeréves fák nagy területen állnak elszórva a többi erdő levágása által szépségük még jobban érvényesül."

Forrás: GYULAJ Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.