FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-22

Ragasztás konferencia volt Sopronban 09-11-én

A Ragasztás konferencia áttekintette a faipari ragasztás anyagait, lehetőségeit, problémáit. Ugyanakkor az Egyetem kezdeményezte a "Minőségi Ragasztók Klubjá"-nak létrehozását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat keretében faanyagok ragasztásának témakörében konferencia megrendezésére került sor "Aktualitások a faragasztásban 2014" címmel.  A szervezők: Dr. habil. Csiha Csilla és Dr. Fehér Sándor elmondták, hogy a faipari ragasztás összetettségére való tekintettel az idei rendezvényt kétévente visszatérő konferencia sorozat első, nyitó konferenciájának szánták. A konferencia programja.

 

 

A nagyszámú hallgatóság előtt elhangzó előadások főként az alcímként megadott  "Gyártók biztonsága - felhasználók bizalma" kérdéskör köré csoportosultak. Megnyitó beszédében Dr. habil. Alpár Tibor Dékán hangsúlyozta, hogy a ragasztás a faipari technológiák egyik olyan területe, ahol a végeredmény egyaránt függ a ragasztó alkalmasságától és a felhasználó megfelelő felkészültségétől. Dr. habil Csiha Csilla ismertette a kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételeit, Dr. Daku Lajos a diszperziós faragasztók tulajdonságait, valamint a felhasználáskori főbb paramétereket vette számba.  Dr. Béres Attila az izocianát üzletág igazgatója a Wanhua-Borsodchem cégcsoport bemutatását követően az izocianátokról, mint poliuretán alapanyagokról beszélt, kollégája Fekete László fejlesztőmérnök pedig bemutatta az izocianátok, illetve poliuretánok faipari alkalmazásának lehetőségét, különös tekintettel azok alacsony emissziójára. A SIKA Hungária kft. részéről Farkas Gábor az Ipari Ragasztástechnika Üzletág vezetője tartott előadást, a fának más anyagokkal való rugalmas ragasztásáról. Dr. Horváth Norbert tudományos munkatárs az egyetem Simonyi Károly Karán működő "RR tartók hazai faanyagból kutatói munkacsoport" eddigi eredményeiből tartott összefoglalót. Ábrahám József intézeti munkatárs a nem szerkezeti ragasztók vízállóságának ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg, kiemelve, hogy tapasztalatai szerint egyes ragasztók nem minden esetben felelnek meg a gyártó által feltüntetett a D3-as, D4-es vízállósági fokozatnak. Dr. Komán Szabolcs egyetemi adjunktus a főként nem szerkezeti ragasztott fakötések hibáival, tönkremenetelével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatairól számolt be.

A konferencia zárásaként Dr. Fehér Sándor docens, a Központ Vizsgáló Laboratórium munkatársa összegezve az elhangzottakat, a gyártók és felhasználók között kialakuló nézeteltérések áthidalására, a felhasználók bizalmának növelése érdekében javaslatot tett a "Minőségi Ragasztók Klubjának" létrehozására. Az ötletgazda szerint a KVL az év során folyamatosan teszteli, véletlenszerű mintavétellel mindazokat a kereskedelemben elérhető nem szerkezeti faipari ragasztókat (első sorban a vizes diszperziós faipari ragasztókat), amelynek gyártói részt vesznek* a programban, majd azok megfelelősége esetén a tesztelésről kiállított bizonyítványt közzéteszi a KVL erre a célra kialakított honlapján, és így az adott ragasztó a Minőségi Ragasztók Klub tagja mindaddig, míg a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul. Az ötletgazda szerint a felhasználóknak saját érdeke olyan ragasztót választani tevékenységeikhez, amelyek a "Minőségi Ragasztók Klubjának" tagjai. A konferencián elhangzott, hogy a gyártók/forgalmazók jelentkezését a csilla.csiha@skk.nyme.hu illetve sandor.feher@skk.nyme.hu email címeken várják. Az ötlet pozitív fogadtatásra talált: több ragasztógyártó cég jelen lévő képviselője jelezte érdeklődését és kifejezte a cég részvételi szándékát a programban.

 

 

A konferencia a Központi Vizsgáló Laboratórium ragasztással kapcsolatos laborhelyiségeinek megtekintésével zárult.

 

Írta: Dr. Csiha Csilla
Fotó: Mőcsényi Miklós

* A Minőségi Ragasztók Klubjában ragasztóikkal szerepelni kívánó cégeknek tehát előzetesen jelentkezniük kell e programba.

 

Kapcsolódó:

 

Aktualitások a faragasztásban konferencia (meghívó) FATÁJ 2014-09-04

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.