FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-06-11

ProWood faipari klaszter nyertes pályázata

Mind a faiparban érdekelt ProWood, mind a könnyűiparban működő Transylvania Textil & Fashion regionális klaszter pályázatot nyert az ágazati operatív program keretében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


A versenyképesség növelését célzó, egyenként mintegy 200 ezer eurós projekteket tegnap mutatták be a sajtónak.

 

A faipar különböző szereplőit, elsősorban a kis- és középvállalkozásokat (kkv), de több szervezetet és a brassói szakegyetemet is tömörítő Pro Wood klaszter tizenkét tagja írta alá a projektet, amelynek célja az ágazatban dolgozó kkv-k beillesztése hazai és nemzetközi értékláncokba. Kádár Rezső projektfelelős szerint a 18 hónapos futamidejű terv elsősorban klasztermenedzsment-tevékenységeket, szak- és menedzsmentképzést, gazdasági rendezvényeken való részvételt, a tagok termékeinek marketingjét, közös márkanév kialakítását végzi majd, de olyan kutatási csoport létrehozását is tervezik, amely az egyetem és a termelőegységek közötti szorosabb együttműködést segíti.


Koréh Enikő tanácsadó és Bogyó Mirela új, textil- és fahulladékból ­készült termékeket mutat Fotó: Ferencz Csaba

A tevékenységek azt eredményezik, hogy a háromszéki faipari cégeket tömörítő KO-FA Egyesület - mint a klasztermenedzsment intézménye - jelentősen megerősö­dik, új tagokat sikerül toborozni, s így olyan beszállító rendszert kialakítani, amely a faipar összes szereplőjét az erdőgazdálkodástól a késztermék-előállításig integrálni tudja. Ezt közös marketingpolitikával lehet erősíteni, de főként a faiparban dolgozó vállalkozások hozzáállásán kívánnak változtatni. Ma ugyanis nem csupán a nyersanyag folyamatos beszerzése a gond, hanem az is, hogy a szakmában általában kész megrendelések alapján dolgoznak, amit a nagybani kereskedőkkel kötnek. Márpedig szükség lenne saját termékek, miért ne, saját márkák kialakítására, azok közvetlen értékesítésére - érvelt a szakember. Fontos elem a szakképzés, az újrainduló hároméves szakoktatás mellett (a Kós Károly Szakközépiskolában ősztől hirdetnek faipari osztályt) a felnőttoktatásra is hangsúlyt fektetnek. Első szakaszban az igényeket mérik fel, ennek alapján szervezik és finanszírozzák a képzést.

A másik, 198 600 eurós tervet DE-MA-CO névre keresztelték, ami a fejlesztés-menedzsment-együttműködés szavak román (vagy angol) kezdőbetűiből alakult ki. A cél itt is a vállalkozások beszállítói hálózatokba vagy klaszterekbe való beépülésének támogatása. Mindezt tanácsadói szolgáltatásokkal, marketingtevékenységgel, képzéssel, tapasztalatcserék szervezésével, beszerzési tevékenységekkel kívánják elérni - mondta Bogyó Mirela klasztermenedzser, aki azt is közölte, hogy a célkitűzéseket összesen 43 tevékenység révén valósítják meg. A tizenkét Kovászna, Hargita és Brassó megyei textilipari kkv-t, két egyetemet és egy szakközépiskolát magában foglaló klaszter vezetője eredményként az export 20, a termelékenység 15 százalékos növekedését várja, de szeretnék elérni legalább öt kkv bevonását a klaszterbe.

Mindkét projekt fontos része a környezetvédelmi elem, amelyet a hulladékanyagok hatékony felhasználásával kívánnak elérni - összegezett Vajda Lajos. Az Asimcov igazgatója fontosnak tartja, hogy mind az egyes klasztereken belül, mind a klaszterek közötti együttműködési háló új lehetőségeket tárjon fel a gazdasági szereplők, de a részt vevő oktatási és kutatási intézmények, szervezetek részére. Egyben bejelentette, hogy 18 klaszter megalapította a Középrégió Klasztereinek Konzorciumát. A szervezetek a turizmusban és egészségturizmusban, az erdőgazdálkodásban, fa- és bútoriparban, a mezőgazdaságban, a zöld energiában, az iparban, illetve az innovációban (IT és távközlés) érdekeltek.

Forrás: 3szek

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.