FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-30

Félmilliárdos erdei viharkár a Vas megyei állami erdőkben

Félmilliárd forintos kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben - közölte Bugán József, az erdészeti részvénytársaság vezérigazgatója.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Poropatich István főerdész egy szélvihar miatt kidőlt fát néz a Kőszegi-hegységben 2014. május 29-én. MTI Fotó: Varga György

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai a május 15-16-án lezúduló özönvízszerű esőzés és az azzal párhuzamosan tomboló, óránként 100 kilométer sebességet is meghaladó orkán erejű szélvihar elvonulása után azonnal megkezdték a kárelhárítást, a közlekedési utakra, közutakra és erdészeti utakra dőlt fák levágását, majd elvégezték a károk felmérését is - mondta.

Hozzáfűzte: 33 ezer köbméternyi fa károsodott a Vas megyei erdőkben, ezzel a mennyiséggel nagyjából ezer vasúti tehervagont lehetne megtölteni. A kár értéke, csak a faanyagra vonatkoztatva, megközelíti az 500 millió forintot.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az eddig becsült félmilliárdos kárérték egyelőre nem tartalmazza a kárfelszámolás és a későbbi erdőtelepítés költségeit, valamint az erdei infrastruktúrában és erdei közjóléti létesítményekben, parkerdőkben, turistautakban esett károkat. Ezek felmérése még tart.

A vezérigazgató bejelentette: a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében 2014. október 30-ig korlátozza Vas megyében az állami erdők látogatását, azokon az erdőterületeken ahol a szakemberek szerint életveszélyes tartózkodni, az oda vezető utak és turistautak mentén tájékoztató, a továbbhaladást és tartózkodást tiltó táblákat helyeznek ki.


Szélvihar miatt kidőlt és megsérült fák a Kőszegi-hegységben 2014. május 29-én. MTI Fotó: Varga György

Bugán József elmondta, a károkat valamelyest enyhíti, hogy a kidőlt és később feldarabolt fákat megpróbálják értékesíteni, ám ezekért lényegesen alacsonyabb árat kapnak majd, mintha tervszerű erdőművelés során a vegetációs időn kívül vágták volna ki azokat.

 

Tóth Gábor, a Vas megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője közölte: hatóságilag rendelik el a kár felszámolását, meghatározzák ütemezését és végső határidejét, valamint a kitermelhető fa mennyiségét is. A fél hektárnál nagyobb üres vágásterületekre felújítási kötelezettséget írnak elő.

Hozzátette: Vas megyében az erdőterület fele magánkézben van, a felújítási kötelezettség a magánerdő tulajdonosokra is vonatkozik.

 

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.