FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-29

Erőmű alapkőletétel Dunaújvárosban

A Prinzhorn csoport alapkőletétellel jelezte a Dunaújvárosi Papírgyárában új erőműve építésének kezdetét. A tüzelőanyag hulladékpapír, biomassza (tűzifa) és szén lesz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Prinzhorn csoport alapkőletétellel jelezte a Dunaújvárosi Papírgyárában új erőműve építésének kezdetét. E mintegy 150 millió Euró (~45,5 Md Ft) beruházással az erőmű jelentősen javítani fogja az üzem energia és a csomagolópapír gyártási hatékonyságát, mivel így csökken az energiaköltség és teljesen hasznosítani lehet a begyűjtött hulladékpapírt.

Cord Prinzhorn, a Prinzhozn Hildin ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: "Versenyképességünk Európában a nagy hatékonyságú és alacsony költségű energia kiszolgálásunkon múlik. A régióban Magyarország gazdasága részére és exportra fontos szektorokba szállítunk csomagolópapírt. Vevőink értékelik az újrahasznosított papír környezeti előnyeit és termékeink magas minőségét."

A hőt és áramot előállító erőmű szilárd fűtőanyaggal fog üzemelni, beleértve a papírgyár saját gyártási hulladékát, valamint biomasszát és szenet. A kapacitása fűtőanyag oldalon 172 MW, hőtermelésben 158 MW, előállított elektromos áramban pedig 42 MW. Különlegesen magas, 75%-os hatékonysággal működik majd az erőmű és figyelembe véve az előnyös tüzelőanyag összetételt, a gyár széndioxid kibocsátását 35%-kal csökkenti majd.

Forrás: ipwonline.de

A Hamburger Hungária erőművéhöz a kazánt 50 millió Euró értékben a Valmet szállítja. A hazán áramot és gőzt állít majd elő. A jelenlegi, csak gőzt termelő, gázzal üzemelő kazán helyébe lép majd 2015. végén az új.

Az új, CYMIC kazán keringetett fluid ágyas (CFB) technológiát és fürgáz tisztítást alkalmaz majd az alacsony emisszió érdekében. 158 MW lesz a gőz kapacitás 113 bar nyomáson, 520 C°-on +42 MW áram. A teljesen eltérő fűtőértékű fűtőanyagok együttes égetése mellett is nagy hatásfokkal és alacsony emisszóval fog működni a kazán.

Forrás: ipwonline.de

 

A Hamburger Hungária az elmúlt 6 évben végrehajtott mintegy 250 millió Eurós (~750 Md Ft) beruházásainak köszönhetően Európa egyik papírgyártási központja lett. A leendő csúcstechnológiás erőmű célja az önellátás elérése energiából. Az építkezés másfél éves időszakában a beruházás átlagosan mintegy 300 főnek ad munkát. A 2015. második félévében tervezett üzembe helyezést követően pedig az erőmű mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet biztosít majd. Az új erőművel együtt a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja majd az 550 főt. A környezetterhelés minimalizálása érdekében az erőművet a legkorszerűbb füstgáz tisztító berendezésekkel szerelik fel - ami biztosítja, hogy a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen maradjon, hangsúlyozta a tervezett hőerőmű előnyeit Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója.

Forrás: dunaujvaros.com

FATÁJ kiegészítés:

A fűtőanyag összeállítás fentiekben említett biomassza része ismereteink szerint gyakorlatilag tűzifa lesz, tehát jelentős új piac nyílik a régió erdőgazdálkodói részére 2015. második félévtől e téren.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.