FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-09

Pótharaszti Sétaerdő és Erdőőri lak ünnepélyes avatása

Budapesttől 30 km távolságra az Alföld homokbuckás erdeiben (Pótharaszt) hiánypótló közjóléti fejlesztést hajtott végre a NEFAG Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A Csévharaszti borókás és Pótharaszt puszta fokozott érdeklődéssel bíró helyek lettek. Erdeik története sokak kíváncsiságát kelti fel. A Monori Erdészet Csévharaszti területén a mintegy 10 000 hektáros erdőtömböt egyre többen látogatják. Mindenképpen szükségessé vált a látogatók irányított fogadása azért, hogy csökkenthető legyen az erdei környezet terhelése. A közel 19 MFt értékű közjóléti beruházást saját forrásainak felhasználásával valósította meg a részvénytársaság.

A befektetés célja, Budapest és vonzáskörzete lakossága rekreációs igényeinek kiszolgálása. Ismeretnyújtás a természet és helytörténet iránt érdeklődőknek, az erdő - ember kapcsolatának tudatos formálása és az erdészeti szakma és a természetvédelem bemutatása. A fejlesztéssel a látogatóknak hagyományos közjóléti létesítményi funkciókat és szolgáltatásokat nyújt a NEFAG Zrt, de az egyes tartalmi elemek megvalósítását úgy tervezték, hogy azok egyedisége, tájat bemutató üzenete különlegesség legyen a maga nemében. A tervezett sétaerdőben egy régi erdészház tanyás környezete megfelelő alap volt az igények kiszolgálására.

A fejlesztés során megvalósult az Erdőőri lak épületének felújítása.

 

A jelenlegi ház az 1930-as években épült, már 1885-ben erdőőri lakként jelölték a területet a korabeli térképeken. A tetőcserét és a felújítást követően az erdészek mindennapi munkáját, a térség növényvilágát, vízrajzát bemutató 2 kiállítótermes helységet vehetnek használatba a látogatók.

Kialakításra került egy esőbeálló és tűzrakó hely ("pajta"), amely a házzal azonos külső méretű, 3 oldalt nyitott, negyedik oldalán szélfogóval ellátott fa építmény. cseréptetővel, eső elleni védelemként és biztonságos tűzrakó helyként is szolgál.

 

Megépült egy játszótér: természetes anyagok felhasználásával és természetbe illő kialakítással többfunkciós elemekkel a közterületi játszóterekre vonatkozó legfrissebb szabályozás szerint.

 

A gémeskút kapu:az erdő melletti műúton található és az erdőtömb bejáratát jelzi.

 

Sétaút kialakítása valósult meg, amely során három (0,6 km; 2,2 km; 3,1 km) hosszúságban jelölt sétaút épült, rajta ismertetőtáblákat és pihenő berendezéseket helyeztek el.

Kapcsolódó fejlesztésként a NEFAG Zrt. honlapján, szabadon letölthető az e-tanösvény bemutató füzete, amely okostelefonon is olvasható,illetve online webes felületen munkafüzet oldható meg. A geochaching kedvelők számára geoláda rejtések is találhatóak a területen.

 

A Sétaerdő - amely szabadon látogatható-, bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét. A NEFAG Zrt. reményei szerint, a létrehozott kirándulási útvonalakkal megóvhatók a fokozottan védett természeti területek, a biztonságos tűzrakó helyek kialakításával csökken az erdőtüzek kockázata, megvédve ezzel Csévharaszt jelképét, az egyedülálló Ősborókást.


Forrás: NEFAG Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.