FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-04

Újra növekszik a magyar cégbirodalom

Az első negyedévben 9.583 cég szűnt meg Magyarországon (de 10.000-nél is több alakult), ez a tavalyi utolsó negyedév után a második legrosszabb három hónap a magyar gazdaság történetében. A megszűnési hullám cégalapítási lázzal párosul, ami a vállalkozások további egészségtelen hígulását eredményezi az Opten szerint.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Az év első három hónapjában 9.583 cég szűnt meg Magyarországon, ez 50 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel az első negyedév cégstatisztikai szempontból a második legrosszabb negyedév lett a magyar gazdaság történetében, az elmúlt 12 hónap pedig a valaha volt legtöbb megszűnést hozó egy éves intervallum lett. A 12 hónapra visszatekintő megszűnési mutató március végén 36.580 céget mutatott, szemben az egy évvel korábbi 27.625-tel, ez 32,5 százalékos növekedésnek felel meg.

 

"A megszűnések magas száma önmagában még nem jelentene problémát, a szigorodó jogszabályok ismeretében ez várható is volt, az újra megugró cégalapítási arányok viszont már elgondolkodtatóak. A friss cégalapítások három tényező miatt ugranak most meg: a lassan beinduló gazdaság új szereplőket csábít a piacra, a tömeges felszámolások a szigorodó jogszabályok ellenére is új cég alapítására ösztönzi a vállalkozókat, és közrejátszik az is, hogy az új Ptk. hatálybalépése előtt sokan szerettek volna a régi feltételekkel céget alapítani. A cégalapításokat akkor tekinthetnénk biztató jelnek, ha az első tényező, azaz a piac felfutása generálja, de a kapcsolati és címkapcsolati hálók elemzéséből kiderül, hogy az új szereplők döntő többsége köthető korábbi, adósságot hátrahagyó cégekhez, így az új vállalkozások csak a cégstruktúra további hígulását jelentik és nem minőségi bővülést" - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

 

A megugró cégtörléseknek és alapításoknak köszönhetően az Opten - CFI (mely egy adott időszak alatt alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez) ismét megugrott az első negyedévben - a tavalyi azonos időszaki értékhez képest körülbelül kétszeresére.

 

A megszűnési hullám azért nem ért véget, mert a 2012-ben nagy számban indított felszámolási eljárásokat lezáró cégtörlések száma még mindig magas, miközben egyre több új típusú kényszertörlési eljárást is befejeznek a hatóságok. A végelszámolások száma továbbra sem növekszik, ami szintén azt igazolja, hogy a szigorodó jogszabályok és az új Ptk. egyelőre nem rettentették el a vállalkozókat. Sokan nincsenek is tisztában a változó felelősségi körökkel, vagy kivárnak a jogszabályok gyakorlati alkalmazásával, ez azonban idővel megváltozik, így az év hátralevő részében a végelszámolások és cégátalakulások számának lassú, de fokozatos növekedése várható. 

 

A megszűnéshez vezető eljárások között továbbra is a felszámolások dominálnak, az utolsó negyedévben 4.873 cég szűnt meg felszámolás eredményeként, ami 12 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan kényszertörléssel szűnt meg 500 cég, ami több, mint duplája a tavalyi azonos időszaki eredménynek. "Míg 2013 II. és III. negyedévében nem egészen 3.000 friss felszámolást tettek közzé a hatóságok, addig a tavalyi utolsó negyedévben több, mint 3.500-at, most pedig 4.510-et" - mondja az ügyvezető.

 

2014 első negyedévében több, mint 10.000 céget alapítottak. Az Opten igazgatója szerint a gazdasági kilátások nem indokolják az ilyen magas cégalapítási mutatót, és különösen nem jó jel, hogy cégalapítások száma ugyan kismértékben, de újra meghaladja a cégtörlésekét.  "Remélhetőleg ez csak az új Ptk. bevezetése miatti ideiglenes hatás, és 2014 második felében a cégstruktúra lassú tisztulása tovább folytatódik" - mondja Tóth Tamás.

 

Forrás: OPTEN

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.