FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-10

A mosolygós élet titka

Vízer József műbútorasztalos mester ma is örömmel segíti a fiatal asztalosokat az előrejutásban, például a Szakma Sztárja versenyre felkészítéssel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Napjainkban nem tartozik a divatos megnevezések közé, ha valakiről azt mondjuk, jó szakmunkás. A celeb világban többet ér az a siker, ami gyorsan jön, de ugyanolyan gyorsan el is illan. Pedig a jó szakmunkás, legyen az villanyszerelő, lakatos, hegesztő, kőműves, vagy éppen asztalos, aki hivatását teljes odaadással végzi, akár évtizedeken át tartó megbecsülés birtoklója lehet. Példa erre a Gödön élő Vízer József műbútorasztalos mester, aki édesapja nyomdokaiba lépve, 1960. óta egyre magasabb színvonalon, művészi szinten műveli hivatását. Keze alól remekek sora, ujjá varázsolt antik bútorok sokasága került ki hazai megrendelők és nagykövetségek számára egyaránt.

 

 

A mesterről már többször megemlékeztünk lapunkban is. (Dunakanyar) Hogy most ismét megkerestük, annak oka az, hogy április 14-16. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a Szakma Sztár Fesztivált a HUNGEXPO területén. Ennek keretében zajlik majd a Szakma Kiváló Tanulója, valamint a Szakmai Tanulmányi Verseny döntője. Mindkét megmérettetésen 38 szakma országos bajnokát keresik s feltehetően azok a fiatalok, akik a döntőig eljutnak, választott hivatásuk magas szintű művelői lesznek. A legjobb asztalosok kiválasztásában Vízer Józsefnek fontos szerepe van, mivel negyedik éve zsűrizi a jelentkezők elméleti felkészültségét és gyakorlati tudását. Örömmel venné, ha a szülők a pályaválasztás előtt álló gyermekeikkel elmennének a fesztiválra, megismerkedni az ott bemutatott szakmák sokszínű világával.

A verseny mottója: "A jó szakma felér egy diplomával!" A diploma, életműve ismeretében, kijárt volna a mesternek, ám ő ezt sajátos formában 50 év késéssel kapta meg. Ugyanis annak idején hiába jelentkezett, "egyéb" származása miatt nem lehetett egyetemi polgár. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mérnöki Kar Tanácsa kiemelkedő szakmai munkássága és a faipari szakoktatásban végzett több évtizedes lelkiismeretes tevékenysége alapján címzetes faipari hallgató elismerést adományozott, ami felhatalmazza mindazon jogokkal, melyekkel az egyetem polgárai rendelkeznek. Ez az elismerés önmagáért beszél, s ma már többet ér számára, mint a diploma. És még valamire büszke. Miután Újpesten volt a műhelye, nyugdíjba vonulása után Gödre költözött s a múlt évben mégis Vácon vehetett át életpályája elismeréseként egy Emléklapot Fördős Attila polgármestertől.  

- Amennyire lehet, most is támogatom a szakképzést, például úgy, hogy a versenyre jelentkezőket segítem a felkészülésben, mondta. - Nemrégiben eljöttek hozzám fiatalok az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolából tanácsot kérni, a szakmáról beszélgetni. Másnap felhívott telefonon a szaktanáruk s azt kérdezte, hogy mit műveltem a gyerekekkel, megtáltosodtak, teljesen fellelkesedtek. Kérte, hogy a többi gyerekkel is beszélgessek az iskolában. Ahol egyébként minden tanév végén, az édesapám, Vízer József nevével - 100. születésnapja tiszteletére - létrehozott díjjal jutalmazom azt a végzős diákot, akinek vizsgamunkáját a legjobbnak ítéli a szakmai kollégium. A díj felét egyébiránt felajánlottam a Kazinczy verseny helyi győztesének, mert a kiváló szakmai felkészültség mellett fontosnak tartom a szép magyar beszéd elsajátítását is.

- Ha a fiatal jó és általa kedvelt szakmát választ, boldog lesz. Teremtő munkát végez, megkapja a jövedelmezőségét, amiből meg tud élni és mosolygós lesz az élete - fogalmazott Vízer József. Szavai hitelét saját életpályája, hivatásában elért sikerei adják.

(A szakma Sztár Fesztivállal kapcsolatban részletesebb információk kérhetők Vízer Józseftől a rezivj@gmail.com email címen. A szerk.)

Katona M. István, újságíró
Fotó: Katona M. István

Kapcsolódó:

EUROSKILLS győztesek a FMK TDK konferencián FATÁJ 2012-11-28

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.