FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-21

Faszerkezetű építmények 10 előnye - 2. rész

Tovább játszadozunk a faszerkezetű építmények előnyének felvázolásával és a részletek hangsúlyozásával. Írásunk nem kizárólag faszerkezetű házakra vonatkozik, hanem a tervezésben és az építésben használt fával is. A fa csodálatos anyag: remélhetőleg egyetértenek majd cikkünk megállapításaival!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A cikk 1. része itt olvasható.

 

6.  Biztonságos, könnyű, stabil és megbízható

Arra a kérdésre, hogy a fát miért alkalmazzák manapság is - a tervezési elvek sokfélesége ellenére -, önként adódik a válasz: számos előnyének némelyike a tartósságában, súlyában és biztonságában keresendő. A fa kissé engedékeny anyag, ami azt jelenti, hogy némileg meghajlítható, ami olyan tulajdonság, amivel a tégla nem rendelkezik. Így aztán, ha az alapozás kissé megsüllyed, a ház faszerkezete ezt rugalmasan elviseli, és inkább enged, minthogy eltörne. Téglaszerkezetű építmény esetén az alap megsüllyedése azonnal látszik a külső vakolat repedezésén (ami nem szép látvány).

Ha már az alapozásról beszélünk, meg kell említenünk, hogy az USA délkeleti részén azért van annyi faszerkezetű ház, mert az altalaj kevéssé teherbíró. A nehéz téglaszerkezetű építményrész az alapba besüllyedne, ezért aztán könnyű faszerkezetű házakat részesítenek előnyben. Senki sem akar áldozatul esni a talajsüllyedésnek. Ejtsünk szót ehelyütt ismét a költségről! A faházak az említett dél-keleti térségben azért olyan gyakoriak (és néha nélkülözhetetlenek is), mivel olcsóbb újjáépíteni őket hurrikán után. Úgy tűnik, hogy az 5-ös fokozatú hurrikán egyaránt lerombolja a téglaépületet és ugyanúgy a fát is.

7.  Vízzel szembeni ellenállás

Miközben a faanyag nedvességet és vizet vesz fel, megdagad. Vannak olyan fafajok is, amelyek vízzel szemben ellenállók. Egy vizsgálatban 4 különböző fafajon tesztelték a vízfelvételt: vörös cédrus, duglászfenyő, hemlok fenyő és sitka fenyő. A faanyagot 6-10% közé szárították le, és fedett külső színben helyezték el. Egy év után a vörös cédrus nedvességtartalma 9-11% között volt, a többieké pedig 14-21% tartományban. A kezeletlen vörös cédrus faanyag nedvesedett vissza a legkevésbé.

Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy számos fafaj hajlamos nedvesség felvételére, vannak olyanok is, amelyekre ez a tendencia nem jellemző. Biztos vagyok abban, hogy vannak, amelyeket a nagy vízfelvételük miatt alkalmaznak, és olyanok is - mint a vörös cédrus -, amelyet a csekély vízfelvétele miatt részesítenek előnyben.

8.  Egészséges és természetes

Elektrosztatikus feltöltődés: Ez igen fontos olyan emberek számára, akik úgy tartják, hogy az elektrosztatikus feltöltődés bizonyos fokú egészségkárosodást eredményez. Jó hírem van emberek! A fa nem töltődik fel elektrosztatikusan, semennyire sem!

Amint egy szobát olyan faanyaggal burkolnak, amelynek felülete szabadon marad, segít a légtér nedvességtartalmának a beállításában, ami a benntartózkodók légzőszervének érzékenységére kedvező hatással van. Az ilyen burkolat nem csupán szabályozza a légtér nedvességtartalmát, hanem maga a megjelenése is jobb hangulatot teremt, és segít az idegrendszert megnyugtatni, (legalábbis így hallottam!). Ügyelni kell azonban arra, hogy a faanyag ne váljon túl nedvessé, mivel ilyen esetben az előbb említett statikus energiával szembeni viselkedéséből adódó kedvező hatás veszendőbe megy.

A fentiek miatt a fát egészségesnek tekintjük, fémmel, műanyaggal és más építőanyaggal összehasonlítva.

9. Jó akusztika

Noha a fa nem a legtökéletesebb hangszigetelő anyag, mégis segít abban, hogy a hang visszaverődése a szobában bizonyos mértékig csillapított legyen. Más építőanyaggal összehasonlítva a fa jobb hangszigetelő, különösen, ha válaszfalról van szó szomszédos helyiségek között.

A fát számos hangversenyteremben is használják szerte a világban, mivel természetes úton csillapítja a hang visszaverődést, és ezáltal jó hangzást biztosít a helyiségen belül.

10. Nem rozsdásodik

Végezetül, ám nem utolsó sorban, a fa nem rozsdásodik! Noha bizonyos formában oxidálódhat, ez fémmel összehasonlítva statikailag nem jelentős. Igaz, van olyan fém is, amely rozsdamentes, ám az ilyen drágább. És érheti-e bírálat a fát, miután megismertük a fentiekben vázolt csodálatos jellemzőit !

Forrás: FresHome

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.