FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-31

Bakonyerdő Zrt. új vízszintes szalagfűrésze

A Franciavágási Fűrészüzemében a Bakonyerdő Zrt. új vízszintes szalagfűrészt üzemelt be január 30-án.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

Január 30-án 11 órakor Varga László vezérigazgató beszédével kezdődött a gépátadás eseménye.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Vendégeink!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a Bakonyerdő Zrt. Franciavágási Fűrészüzemében egy újabb termelő beruházás átadásán!

 

A Bakonyerdő Zrt: olyan erdőgazdaság, amely nemcsak magas színvonalon gazdálkodik, de védi a természetet, megőrzi történelmi emlékeit, erdei vendégházai helyet adnak a túrázó, pihenni, kikapcsolódni vágyó embereknek, erdei iskoláiba, állat- és vadasparkjaiba hívja a felnövekvő generációt.

Az erdőgazdaság, az egyre gyakrabban előforduló természeti katasztrófák - széldöntések, fenyő és lombos fafajok száradása - mellett is szakszerűen, természetbarát módon kezeli a rábízott erdővagyont és vadállományt;

a közjóléti beruházások nem pillanatnyi fellángolások vagy hirtelen ötletek, hanem átgondolt, egymásra épülő, valós társadalmi igényeket kielégítő tervezett tevékenység eredményeként valósulnak meg;

a fűrészipari és a parkettagyártási technológiák folyamatos fejlesztését megalapozó beruházások több mint háromszáz dolgozó munkahelyének megőrzését biztosítják a válsággal talán legnagyobb mértékben sújtott fafeldolgozói ágazatban.

 

A társadalom jóléte, az emberek hosszú távú megélhetése akkor biztosított, ha vannak munkalehetőségek, ha mindenki, aki dolgozni képes és dolgozni akar, talál munkahelyet. Egyre szélesebb körben válik nyilvánvalóvá, hogy munka alapú társadalmat kell felépítenünk. A munka - és kiemelten a termelő munka - biztosítja az emberek megélhetését hosszú távon.

A fűrészáru gyártása alacsony nyereségtartalmú tevékenység, és a felhasználó iparágak (pl. bútorgyárak) piaci visszaszorulása miatt a termékértékesítés még nyomott árakon is nehéz. A Franciavágási Fűrészüzem a fafeldolgozásnak a válság által leginkább érintett szegmensének: a fűrésziparnak a szereplője, működőképességének fenntartása - így a munkahelyek megőrzése - ezért kiemelt figyelmet igényel.  A Bakonyerdő Zrt. vezetése elkötelezett a munkahelyek megtartása iránt, ezért olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek a fejlesztések révén a termékpalettát bővítik; a rendelkezésre álló alapanyagból a lehető legértékesebb terméket állítják elő.

Napjainkban a faipar legtöbb ágazatában a tölgyből készült termékek iránt a legnagyobb a kereslet. A tölgy fűrészipari alapanyaggal rendelkező erdőgazdálkodók egyre gyakrabban árveréseken értékesítik termékeiket. A köbméterenként 40-60 ezer forintért gazdára találó fűrészrönkből előállított fűrészáru önköltségét csak a magas színvonalú, maximális értékkihozatalra törekvő technológia tudja az értékesítési árak közelébe csökkenteni. Termékei előállításához a bútoripar, a parkettagyártás egyre vékonyabb, szárított, gyalult fedőrétegeket igényel.

Elsősorban ezek a körülmények tették halaszthatatlanná a vízszintes szalagfűrész üzembe állítását. Ezzel - a látványában talán nem túl jelentősnek ható géppel - erdőgazdaságunk nagyon komoly lépést tett a minőségi fűrészáruk termelésében. A gépkezelő a felvágandó alapanyag bütüjét látva, érzékelők segítségével, a bél és a fahibák figyelembevételével tudja biztosítani a legoptimálisabb termékösszetételt. A felvágandó faanyag vízszintes elhelyezkedése elősegíti a fűrészáru teljes hosszában a méretpontos felvágást. A gép mellett dolgozók a kézi válogatás során már itt minősítik a fűrészárut. 

A Franciavágási Fűrészüzem egy felújított épületébe telepített vízszintes szalagfűrész alapanyag felvágó kapacitása egy műszakos termelés esetén keménylombos fafajra vonatkoztatva éves szinten 3000- 3500 m3. Precizitásánál fogva a hengeresfa és a prizma felvágása során alkalmas különböző vastagságú fűrészáru és lamella gyártására is. A középtávú tervekben szereplő kész lamella gyártás technológiájának kifejlesztése a Bakonyerdő Zrt. szempontjából nagy jelentőséggel bír, mivel az a Tapolcai Parkettagyár egyik meghatározó alapanyaga. A piaci igényeknek megfelelően a gép alkalmas vékony szelvények - akár 5 mm vastagságú lamella - méretpontos felfűrészelésére is. A modern stellites technológiával készülő fűrészlapok biztosítják a hagyományos duzzasztott lapok alkalmazásával szemben a jobb felületi minőséget, mely a fűrészáru gyártás mellett a lamella termelés esetén elengedhetetlen követelmény. A jelenleg működő függőleges rönkvágó szalagfűrészekhez képest a vágásrés mintegy 25%-kal vékonyabb, mely kihozatali - ezáltal alapanyag ellátási - szempontból jelentős költségcsökkentő tényező.

A 47 millió forintba kerülő beruházással telepített vízszintes szalagfűrész a kapacitás bővülés mellett a mennyiségi és az értékkihozatal javításával jelentősen hozzájárul a Franciavágási Fűrészüzem termékei piaci pozíciójának erősítéséhez, ezáltal az üzem eredményességének javulásához, valamint a foglalkoztatás növeléséhez.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A termelő vállalkozások általában az értékcsökkenési leírás nagyságával egyenértékű, vagy annál kevesebb összeget fordítanak beruházásokra. Ennek mértéke a Bakonyerdő Zrt-nél az elmúlt három évben nagyságrendileg másfél milliárd forint volt. Ezzel szemben a három év alatt 2,7 milliárd forintot meghaladó összértékű fejlesztést hajtottunk végre. A beruházások több mint 70%-a saját erő volt, a pályázatokon nyert forrás nem érte el a 30%-ot! Tette a cég mindezt úgy, hogy emellett rendezte a megörökölt spekulációs devizacsere ügyletek közel 300 milliós kötelezettségét, fizettük az igen kedvezőtlen lízing és egyéb szerződések törlesztő részleteit.

Ma pedig elmondhatjuk, hogy egyetlen fillér hosszúlejáratú hitelünk sincsen. Ez a teljesítmény anyagi lehetőségeinket nagyban megterhelte, pedig a faipar folyamatosan igényli a fejlesztéseket; 2015-2016-ban a parkettagyártás megújítását el kell végeznünk. Ebben az évben 740 millió forintot terveztünk beruházásokra, amelynek harmadát pályázati forrás fedezi. Természetesen további termelő beruházásokat is tervezünk a közjóléti fejlesztések mellett.

A fenti számokból látható, hogy a Bakonyerdő Zrt., mint a magyarországi erdészeti részvénytársaságok közül évek óta a legmagasabb árbevételt elérő társaság: felelősen használja fel a gazdálkodásából megtermelt pénzeszközöket, azokat jelentős mértékben a munkahelyek megtartására, a versenyképesség megőrzésére fordítja.

Köszönöm az előkészítésben, tervezésben, kivitelezésben részt vállalók áldozatos munkavégzését. Köszönöm valamennyi jelenlévőnek, vendégeinknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket, emelték ezzel rendezvényünk rangját.

Üdv az erdésznek!

Pénzt (nagyon sok pénzt) a faiparosnak!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Eztán Vörös Tibor, Ugod polgármestere ecsetelte a Bakonyerdő Zrt., azon belül a Franciavágási Fűrészüzem jelentőségét a község és környéke életében.

 

Jung László ügyvezető igazgató a Magyar Fejlesztési Bank részéről azzal kezdte, hogy a közelmúltban elég sokszor volt lehetősége az MFB képviselőjének valamilyen fejlesztési beruházás kapcsán a Bakonyerdő Zrt-hez látogatni. Legutóbb egy szigligeti közjóléti objektum átadásán voltunk, ahol azt exponáltam ki, hogy miért várja a magyar társadalom valamennyi emberét az erdő, mit tesznek ezért az erdészek. Ugyanakkor említettem az erdőgazdálkodás hármas funkciói közül a gazdálkodást is, mint amiről soha nem szabad elfelejtkezni. Teljesen szerves része, főleg az elsődleges faipar, a fűrészipar az erdőgazdálkodásnak. A jelen lévő idősebb kollégákkal mi még átéltük a 70-es évek vertikális integrációját, amiben persze volt némi erőltetés is, de akkor is azt tapasztalhattuk meg, hogy a két terület egymást erősíti. Ha áttekintjük az elmúlt húsz évben a faipar - van, aki így fogalmaz - zuhanó repülését, átalakulását, azt mondom, hogy a piacról vonultunk ki. Az erdei primer termékekből bizony rengeteg anyag elhagyja az országot. A Fejlesztési Bankon belül a mi portfóliónk (ebben a 22 erdészeti részvénytársaság) stratégiai célként megfogalmazta: célul tűzi ki ez az ágazat - bízunk benne, hogy a 40%-nyi magánerdő tulajdonos is mögénk fog sorakozni -, hogy ilyen beruházásokkal inkább ide hozza majd a termékét. Lehetőleg az iparilag feldolgozható alapanyag az országot ne hagyja el. E mögé fel lehet sorakoztatni mindazokat a társadalom- és gazdaságpolitikailag is fontos szempontokat, hogy foglalkoztatottság, hozzáadott érték növekedése. Az üzem családok megélhetését biztosítja. öröm látni, hogy a Bakonyerdő Zrt fel meri vállalni a faipar fejlesztését, ami nem mindegyik részvénytársaságra jellemző. Zászlóshajóként e cégnél ott van a parkettagyár, amely Magyarország egyik vezető fafeldolgozó gyárává fog fejlődni. Úgy tudom a hannoveri kiállításról is nagyon jó hírekkel jöttetek vissza. Mindenképpen fejlődő úton van a Bakonyerdő. Vezérigazgató úr engedd meg, hogy neked és minden kollégádnak, akik közvetlenül vagy közvetetten részt vettek ebben a fejlesztésben gratuláljak.

 

Dr. Kovács Zoltán, Veszprém megye kormánymegbízottja visszaemlékezett az erdőgazdaság korábbi fejlesztéseire, illetve hogy örömmel hallja: mennyi további fejlesztési javaslata van a társaságnak. Ezek fontosak, hisz tudjuk, a következő EU költségvetési ciklusban 60%-át gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a Kormány az EU támogatásokból. Láthatóan beruházási hullám van a Bakonyerdőnél. Megújult két irodaház, hogy a dolgozóknak jobb munkakörülményeket lehessen teremteni, itt voltunk talán egy éve egy 265 millió Ft-os fabrikett gyártási beruházásnál, amihez az EU mintegy 118 millió Ft támogatást adott. Vannak tervek, melyek fontosak, vannak meglévő beruházások. Rá lehet ezekre építeni a következő uniós ciklust. Maradjon meg a vezérigazgató úr és csapatának tervező készsége, mi pedig igyekszünk segíteni, hogy e tervek mielőbb és minél jobban megvalósuljanak: ez a mi munkaköri kötelességünk. Kívánok további jó üzletmenetet, hozzá sok energiát és kitartást.

 

Eztán közös erővel elindították a gépet.

 

 

 

Összeállította és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.