FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-02

EU az idegenhonos özönfajok ellen

EU rendelet tervezet készült az idegenhonos özönfajok betelepedésének és elterjedésének a megelőzéséről és féken tartásáról.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

2013. szeptember 9-én jelent meg az EU rendelet tervezete az idegenhonos özönfajok betelepedésének és elterjedésének a megelőzéséről és féken tartásáról. Az ügy honlapján (Invasive Alien Species) a tervezet, sajtóanyaga, háttéranyagai, hatástanulmánya stb. is tanulmányozható. Az ügy honlapja angol nyelvű, ugyanakkor a dokumentumok egy része magyarul is elérhető.

 

 

A teljes rendelet tervezet magyarul. (39 oldal, pdf)

A hatályba léptető 28. cikk szövege:

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő [január 1 vagy július 1]-jén lép hatályba. Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

 

A lakosság számára készített összefoglaló magyarul 1 oldal, pdf.

E szerint: Az Európai Unió új intézkedések bevezetését javasolja annak érdekében, hogy megakadályozza új idegenhonos fajok bejutását az EU-ba, illetve hatékonyabb fellépést biztosítson a már bejutott fajokkal szemben.

Továbbá:

- Ha a javaslat megvalósul, teljes tilalom lép életbe a legsúlyosabb problémát jelentő idegenhonos özönfajok behozatalára, forgalomba hozatalára, értékesítésére, termesztésére, hasznosítására stb.

- A tilalom érvényre juttatásához az EU-országoknak határellenőrzéseket kell majd tartaniuk, valamint a tiltott fajok felderítésére alkalmas felügyeleti rendszert kell életbe léptetniük. Ezenkívül intézkedéseket kell majd hozniuk, hogy kiszűrjék azokat a fajokat, amelyek véletlenül vagy baleset folytán jutnak be Európába.

- A javaslat értelmében azoknak a tagállamoknak, amelyek tiltott állat- vagy növényfaj jelenlétét észlelik az EU-ban, azonnal intézkedniük kell az adott faj továbbterjedésének megakadályozása céljából. Mindenkinek a segítségére szükség lesz ahhoz, hogy felderítsük a szóban forgó fajokat, és nagyon fontos, hogy előfordulásukról értesítsük a hatóságokat.

A javasolt jogszabály azt is előírja, hogy az EU-országoknak intézkedéseket kell életbe léptetniük a már nagy területen elterjedt vagy elterjedőben lévő tiltott fajok továbbterjedésének megfékezésére.

 

A sajtótájékoztató szerint (magyar, pdf) jelenleg több mint 12.000 olyan faj található meg Európában, amely idegenhonosnak számít a kontinens természetes környezetében. Ezeknek mintegy 15%-a özönfaj, és az ilyen fajok száma gyorsan nő. A javaslat célja az idegenhonos özönfajok által okozott, egyre jelentősebb problémák kezelése.

A javaslat középpontjában az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos özönfajok jegyzéke áll, amelynek összeállítására a tagállamok közreműködésével, kockázatértékelések és tudományos bizonyítékok alapján kerül sor. Bizonyos kiválasztott fajok ki lesznek tiltva az EU-ból, ami konkrétan azt jelenti, hogy tilos lesz őket importálni, beszerezni, használni, a környezetbe kibocsátani vagy eladni. Különleges intézkedések kerülnek elfogadásra azon problémák kezelésére, amelyekkel a kereskedők, a tenyésztők és a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai szembesülhetnek az átmeneti időszakban.

A beavatkozás 3 típusa:

- megelőzés,

- korai riasztás és gyors reagálás,

- féken tartás.

 

A rendeletjavaslatot tanulmányozni fogja a Tanács és a Parlament. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy teljes mértékben bekapcsolódjanak a jegyzék összeállításába, és maguk is javasoljanak fajokat a jegyzékbe való felvételre. A rendszert kiegészíti majd egy információszolgáltatást támogató mechanizmus: az Idegenhonos Fajok Európai Információs Hálózata. (EASIN = European Alien Species Information Network) Az EASIN honlap angol nyelvű.

 

Az EU rendelet tervezet 10. oldalán a 10. pont szövege:

Mivel számos idegenhonos özönfaj létezik, elsőbbséget kell biztosítani azon idegenhonos özönfajok szabályozásának, amelyek Unió számára veszélyesnek minősülnek. Ezért össze kell állítani az Unió számára veszélyesnek tekintett idegenhonos özönfajok jegyzékét. Egy idegenhonos faj akkor tekintendő az Unió számára veszélyesnek, ha az érintett tagállamokban általa okozott kár jelentősége indokolja olyan célzott intézkedések elfogadását, amelyek hatálya az Unió egészére kiterjed, azokat a tagállamokat is beleértve, amelyek még nem érintettek, még abban az esetben is, ha nem is valószínű, hogy érintettek lesznek. Annak érdekében, hogy az Unió számára veszélyesnek tekintett idegenhonos özönfajok részhalmaza arányos maradjon, a jegyzék kidolgozása során fokozatos megközelítést kell alkalmazni, amelynek keretében az Unió számára veszélyt jelentő fajok maximális számát az Európában előforduló mintegy 1.500 idegenhonos özönfaj rangsorát vezető 3%-ra kell korlátozni, és azokra a fajokra kell összpontosítani, amelyek jelentős gazdasági kárt okoznak, vagy okozhatnak nagy valószínűséggel, a biológiai sokféleség csökkenéséből származó gazdasági kárt is beleértve.

 

1.500 x 0,03 = 45. Így várhatóan az EU szerte legveszélyesebbnek ítélt első 45 növény és állat fajjal fog indulni a fenti lista.

 

A 11. pont szerint: A Bizottság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az e jogszabály hatálybalépését követő egy éven belül a bizottság elé terjesszen egy javaslatot az említett szempontok alapján összeállított jegyzékre vonatkozóan.

 

Az említett lakossági öszefoglaló utolsó mondata szerint: A javaslat várhatóan 2016-ban fog hatályba lépni.

Az EU idegenhonos özönfajainak minősülő vezető (legveszélyesebb) 3%-át tartalmazó jegyzéke, melyekre a rendelet konkrétan vonatkozik majd, így várhatóan leghamarabb 2017-ben lesz hivatalos.

 

A fával, erdővel foglalkozók számára érdekes, hogy a csúcs-veszélyes kb 45 között szerepelnek-e majd erdei növényfajok, illetve fafajok. Az érdeklődők a fenti kapcsolók segítségével nyomon követhetik majd e folyamatot.

A hivatkozott helyek alapján összeállította: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.