FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-13

Év Példaképe 2013 szavazás faipari, bútoripari résztvevői

Ismerd meg az 50 Példaképet, illetve közülük azt az ötöt, akik érintettek a faiparban, bútoriparban és akik esélyesek a Példakép Alapítvány 5 millió forintos fődíjára! Szavazz három fiatal vállalkozóra, döntsük el együtt, ki legyen az Év Példaképe!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Hisszük, hogy hazánkban rengeteg olyan példakép van, akiket érdemes megismerni, hiszen méltók arra, hogy inspirálói legyenek az új generációnak.

 

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Nem csak azért, hogy büszkék lehessünk tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, hanem azért is, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt.

Egy példakép ugyanis olyan hajtóerő, amit mással nem lehet pótolni
erőt, hitet és motivációt ad, akár egy egész életre.

 

Hogyan működik

A Példakép Alapítvány Az Év Példaképe 2013 közönségszavazás technikai hátterét az Inda (Inda-Labs Zrt.) biztosítja.

Szolgáltatásainkban egységes belépési rendszerünk, az Indapass biztosít lehetőséget a belépésre, egy e-mail cím és egy jelszó segítségével, vagy Facebook fiókkal történt előzetes összekötés után Facebook belépési azonosítókkal. A közönségszavazásban érvényes Indapass regisztrációval vehetsz részt. A regisztrációra a szavazás alatt mindenkinek lehetőséget biztosítunk.

A közönségszavazás 2013. december 9-én 12:00-tól 2014. január 17-én 12:00-ig tart.

Ha rákattintasz a példaképekre, bővebben olvashatsz róluk, a jelöléshez a hozzájuk tartozó Jelölöm karikára kell kattintanod. Jelöltjeid bekerülnek az oldal tetején látható "top három"-ba, ahonnan egy kattintással kivehetsz bárkit. Ha biztos vagy a három jelöltedben, szavazz rájuk a mellettük lévő Őket jelölöm gombbal. Ezzel elküldöd szavazatodat, amin később már nem változtathatsz.

 

A FATÁJ szerkesztősége kiemelt 5 jelöltet, akik az átlalunk érintett szakterületeken tevékenykednek. (A jelöltek nevére kattintva a velük készült részletes interjúk olvashatóak.)

 

Baricza Krisztián

Ácsmester - Agárd

A szakma szeretete nélkül nincs igazi minőségi munka - vallja Baricza Krisztián, aki ácsmesterként különleges épületek megvalósításában vesz részt, valamint oktatja is a szakmát tehetséges fiataloknak. A modern fejlődésben hisz, de csakis a tradícionális értékek mentén.

Nehezen került be annakidején az ács iskolába, ezért még inkább hajtotta őt a bizonyítási vágy. Maximalista, elhivatott, már 19 évesen komoly megbízásokat kapott. Hosszú évekig kitartóan tanulta a szakmát, a mai napig képzi magát, valamint ő maga is tanít. Küldetésének érzi, hogy az ambíciózus gyerekek nála szerezzenek gyakorlatot. Dolgozott külföldön is, de amit kint látott, az nem abban erősítette meg, hogy kint maradjon, hanem hogy itthon építse fel ugyanezt.

"Egy mérnök barátom szavai adták meg a végső lökést, aki azt mondta, két út van: vagy beállok a sorba, és azt csinálom, amit a nagy többség, vagy a saját utamat választom, ami lehet, hogy rögösebb, de hosszú távon biztosabb és több örömet lelhetek benne. Mivel egy évet dolgoztam alkalmazottként is, nagyon is értettem, mire gondol, hiszen akkor is gyakran ütközött a szakmai véleményem másokkal. Szerettem volna a saját elképzelésemet megvalósítani és fejlődni, amire csak vállalkozóként volt lehetőségem."

 

Belegrai Péter

MOTE Kft. - Székesfehérvár

Mindig két lépéssel a versenytársak előtt jár, és nem ismer lehetetlent. Okosan és megfontoltan építette fel alumíniumipari vállalkozását, a kis családi cégből Székesfehérvár egyik meghatározó gyártója lett. Ha körbenézünk a lakásunkban, vélhetően találunk olyat, amit Péter gyártott.

Évekig értékesítési vezetőként dolgozott, ekkor találkozott a cége elődjével, azt olvasztotta bele a szülei családi vállalkozásába. Folyamatosan kereste a lehetőségeket, nemzetközi inspirációk hatására végül 2006-ban döntött úgy, hogy a cég fő irányvonala az alumínium bútortermék lesz. Ma már a termékeik 30-40%-a exportra megy, bővült a termékpaletta is: beszállítanak gépipari, energetikai és autóipari cégeknek is, többek között luxusautókba kerülnek a náluk gyártott alkatrészek. Egy-két évvel ezelőtt még ő sem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan eljut idáig.

"Ha egyszer elkezdünk menni egy úton, nem lehet félúton visszafordulni vagy megállni. Mindig el lehet érni a kitűzött célt, csak hinni kell magadban."
Péter a legjobb akar lenni, én mindenkit biztat, hogy ha van egy jó ötlete és elég kitartása, akkor vágjon bele. "Ha mi nem csináljuk meg, majd más megcsinálja helyettünk."

 

Bizsók Vajk

Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra Kft. - Budapest

A családban nincs vállalkozó, neki sem volt evidens, hogy az lett, nem is szereti az üzlettel kapcsolatos dolgokat, mégis azt mondja, hogy mindenkinek ajánlja, hogy legyen saját cége. Bizsók Vajk egyedi igények szerint készít hangsugárzókat illetve komplett hangrendszereket.

"Az első hangafalamat 15 évesen készítettem, az első korrekt hangsugárzómat viszont csak pár éve. De ehhez segítség kellett, ez ugyanis tudomány is. Addig mindig eljutottam, hogy csináltam egy szép dobozt, de egyáltalán nem könnyű, hogy ez aztán jól is szóljon. Rájöttem, hogy a hobbiból lehetne egy céget is építeni, de azt is észre kellett vennem, hogy ehhez egyedül kevés leszek."

Manufaktúrájába egymaga szerzett befektetőt, igaz, ehhez szerencsére is szüksége volt. Azt mondja, olyan nincs, hogy ez a cég ne működjön, hajthatatlanul megy előre, miközben műhelyében egymaga építi a bútorokat és hangfalakat. A manufaktúrában ma hárman dolgoznak együtt, és egyelőre tartani tudják azt a növekedési ütemet, amit eddig célul tűztek ki.

Az akusztikát szerinte sok helyen hanyagolják, pedig azt mondja, a fül is nagyon fontos érzékszervünk, az, amit hallunk nagy hatással van a döntéseinkre is, még akkor is, ha ennek nem mindig vagyunk tudatában.

 

Czotter András

Ágymester Manufaktúra Kft. - Gyál

"Borzasztó hivatalnok voltam. Maradtam volna amúgy azon a pályán, de be kell látnom, hogy nem végeztem jól a dolgom, legalábbis abban az értelemben, hogy mindig saját ötleteim voltak, sőt, ezeket végig is vittem, bármit is mondtak a főnökeim. Lett is botrány ezekből, azt hiszem, mondhatjuk, hogy ebben a minőségemben megbuktam" - emlékszik vissza Czotter András, hogyan folyt bele végleg a családi faipari vállalkozásba.

Az egyedi, személyre szabott ágyak ötlete egy "beteg" holland filmből jött, de ez volt ez, ami irányba rakta a vállalkozást. A válság jót tett nekik, ma már sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Azt mondja, nem érdekli, hogy a csúcson vannak-e, a lényeg, hogy a kollégái szeressék, amit csinálnak.

Andris legújabb álma egy műhely, ahol kreatív, a szakmájuk iránt elhivatott asztalos ifjoncok tanulhatnak. Az ágygyáros amúgy 6-7 óra alvással is megelégszik, amiből nem hajlandó engedni, az a minőség: 80-100 évre készítünk ágyakat, mondja.

 

Horváth Attila

EnterTeam Kft. - Budapest

18 évesen végérvényesen megfertőzte őt a fa és a bútorok iránti szeretet, 2004-ben egy barátjával közösen alapították meg a vállalkozásukat. A semmiből kezdték egy használt kisteherautóval, beleugrottak az ismeretlenbe. Csak azt érezték: követni kell az álmaikat.

Martonvásárról indultak, konkrétan a semmiből. 300.000 forintjuk volt, plusz a szülőktől kaptak egy kisteherautót. Kibéreltek egy műhelyt, és elkezdtek ismerősökön keresztül megrendeléseket kapni. Használt szerszámokkal dolgoztak, másfél évig mindent ketten csináltak. Aztán elkezdett terjedni szájról szájra a hírük, és jöttek a nagyobb megrendelések. A vérükben van a szakma. Olyan termékek kerülnek ki a kezeik közül, amelyek egyediek és megismételhetetlenek, az összes általuk készített bútor személyre szóló.

"Külföldön már általános trend, hogy a fiatalok a lakásukkal és annak berendezésével is kifejezik a stílusukat. Hazánkban is már megfigyelhető, hogy igény van az egyedi és dizájn bútorokra. Büszkék vagyunk, hogy a munkáink által mi is formálói lehetünk a hazai lakáskultúra fejlődésének."

 

Forrás: PédaképSzavazás

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.