FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-13

Energiahatékonyság, a rezsicsökkentés továbbgondolása

Az utóbbi időszakban több fórumon is hallható volt, hogy Magyarországon a megújuló energiák részaránya a teljes energiafelhasználásban meghaladta a korábban kitűzött célokat, az ország jól teljesít az energetikai vállalások tekintetében. Vajon valóban így áll a helyzet?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A közelmúltban több konferencián is elhangzott, hogy a megújuló energia szektorban elért eredmények tekintetében, hazánk egyáltalán nem áll rosszul. A legújabb adatok szerint a megújulók részaránya 2012-ben elérte a 9,3 százalékot szemben a vállalt 7,6 százalékos céllal (2020-ig összesen 14,65%). Az eredmény különösen annak ismeretében kiváló, hogy időarányosan ezt a szintet 2016-ra kellene teljesítenünk. A nyilatkozók szerint Magyarország a továbbiakban is tartja a megújulók arányának hasonló ütemű bővítését, vagyis a fejlődés garantált.

 

A megújulós szakmák cégei azonban a megrendelések visszaeséséről, a pályázatok elmaradásáról panaszkodnak.

 

A Kormányzat egyik legjelentősebb és kétségkívül legnépszerűbb intézkedése a lakossági energiafelhasználás költségeinek visszafogása, vagyis a rezsicsökkentés. A direkt beavatkozásnak azonban nyilvánvalóan megvannak a maga közgazdasági, politikai és matematikai korlátai: bizonyos szint alá nem csökkenthető, hiszen az energia továbbra is pénzbe kerül. Egyedül annak az energiának lehet akár a teljes költségét megtakarítani, amit nem használunk el, vagyis az adott teljesítményhez (fűtés-hűtés, ipar, közlekedés, stb.) modernebb eszközökkel, technológiákkal kevesebb energiát használunk fel. Ezt hívjuk energiahatékonyságnak. Magyarországon köztudottan pazarlóan bánunk a nemrég még túl olcsó, ma már igencsak drága energiával. Itt még nagyon sok a teendő, és ez lehet a rezsicsökkentés jövőbeli tartaléka, továbbfejlesztésének, csökkentésének lehetősége.

 

Hogyan gondolkodnak erről a szakemberek, felelős szakpolitikusok, döntéshozók, egyéni és közösségi, illetve céges felhasználók? A témában szinte kivétel nélkül mindenki érintett, teszünk-e eleget, vagy tehetnénk-e többet, a jelenlegi helyzet javítása céljából egy kedvezőbb jövő érdekében?

 

A válaszokat az érdeklődők a RENEXPO Central Europe 8. nemzetközi energetikai szakkiállításon kaphatják meg, amely 2014-ben ismét kiemelt szakmai támogatottságot élvez. A rendezvény fő partnerei lesznek a 2014-ben is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal.

 

A rendezvény a kutatásfejlesztési eredmények, ezen belül kiemelten a megújuló energia és energiahatékonyság területének vezető szakmai rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt években. A rendezvény az innovatív termékek és technológiák bemutatkozási lehetőségét kínálja egy magas színvonalú kiállítás és több szakmai konferencia keretében a piaci szereplők, gyártók, tervezők, kutatók és szolgáltatók számára.

 

A kiállítás a résztvevők visszajelzései alapján, valamint a piaci igények és nemzetközi trendek ismeretében 2014-ben elhagyva a szombati lapossági napot, hétköznap lesz látogatható, ezzel is fokozva az esemény szakmai jellegét.

 

Az évente mintegy 90-120 kiállítót felvonultató kiállítás mellett több rangos nemzetközi és hazai konferencia és workshop is helyet kap hazai és nemzetközi energetikai szakpolitika, biogáz, biomassza, napelem, napkollektor és fűtéstechnika, finanszírozási és energiahatékonysági lehetőségek témában.

 

A fókusztémákról, megrendezésre kerülő programról részletesen olvashat a www.renexpo.hu weboldalon.

 

 

Forrás: REECO Hungary Kft.


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.