FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-02

Tényszerű teljesítmény elszámolás a Sitform Bútorgyárnál

Gyorsabb számfejtés, rugalmas riportolási funkció, tényszerű teljesítmény elszámolás, pontosan kimutatható keresetek - interjú dr. Földesi Leventével a Sitform Bútorgyár ügyviteli és beszerzési vezetőjével.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A SITFORM Bútorgyár Bt. 1998 februárjában vásárolta meg a Zala Bútor területének és épületeinek egy hányadát, ahol április hónaptól 137 főt foglalkoztató létszámmal megkezdte termelési tevékenységét. A zalaegerszegi gyárban kizárólag export piacokra kerülő ülőgarnitúrák összeszerelése folyik.

 

A tulajdonos 2003-ban, majd 2011-ben egyaránt jelentős bővítést hajtott végre. Az így megnövekedett termelőfelület lehetővé tette a technológia fejlesztését, a termelési folyamat, illetve a késztermék kiszállításának optimalizálását. Így 2012-re a gyár mintegy 400 dolgozóval 4,9 milliárd forintot meghaladó forgalmat ért el és a város egyik legnagyobb munkáltatójává vált. (FATÁJ kiegészítés: a vállalkozás a 7. legnagyobb hazai bútorgyártó)

 

A folyamatos, többlépcsős létszámnövekedés komoly terhet rótt az adminisztrációt végző munkatársakra. A NEXON szoftverek bevezetése előtt az üzemben mechanikus bélyegzés volt, a jelenléti íveket kézzel kellett kiértékelni. A bútorgyártás jellemzője a szezonalitás - a tárgyév őszi hónapjaitól egészen a következő év tavaszáig jóval nagyobb a megrendelések száma, a dolgozóknak több munkaórában kell dolgozniuk. Az előbbi sajátosság mellett figyelembe kell venniük az évenkénti nyári szabadság három hetes, illetve az év végének karácsony és újév közötti másfél hetes időtartamát is a munkaórák ledolgozásánál.   A fentieket munkaidőkeret évenként kétszeri kiírásával tudják megoldani, aminek viszont komoly adminisztrációs igénye van. 

 

Ezekre az igényekre kerestünk megoldást 2012-ben és több pályázó közül választottuk a NEXON megoldásait. Nem titok, hogy a döntésben pozitívan befolyásolt, hogy több általuk megkérdezett cég is a NEXON rendszereit használta és jó referenciát adtak a tapasztalataikról.

A NEXONtime beléptető és munkaidő-nyilvántartó rendszert nem csak a munkában való jelenlét ellenőrzésére használjuk, hanem a költséghelyenkénti teljesítmény mérésére is. 

A ki- és beléptetés felgyorsult, tisztán átláthatóvá váltak a ledolgozott-, illetve  távolléti órák. Dolgozóink 80 %-a teljesítménybéres, illetve az egyéb kisegítő munkákat, mint pl. anyagmozgatás, új munkafolyamat betanulása, bemintázás, munkaszámos rendszerben számoljuk el.

A termelési vezetők minden - nem teljesítménybéres körbe tartozó - munkafázis kezdetét és befejezését az üzemcsarnokban elhelyezett olvasóknál rögzítik. A NEXONtime rendszer előtt papíralapú nyilvántartást vezettek, ami számos hibalehetőséget hordozott magában. Most az olvasók által rögzített adatok automatikusan bekerülnek a NEXONbér bérügyviteli rendszerbe, így a keresetek tényszerű mutatószámok alapján kerülnek kiszámításra. Az elektronikus nyilvántartásnak köszönhetően a bizonylatszámok is radikálisan lecsökkentek.

 

A beosztás tervező modulban fél évre előre tudjuk megtervezni dolgozóink munkabeosztását, és pontosan követni tudjuk, hogy ki, mennyi munkaórával tartozik, illetve mennyi a munkaidőkereten felül végzett órája. A NEXONtime szoftverrel jóval könnyebb a teljesítmények visszakövetése, valamint egyszerűbbé váltak a munkaidőkereten felüli kifizetések.

 

A NEXONbér bevezetése előtt egy a világon is vezető szoftver-/ hardver vállalata üzleti partnerének bérszámfejtő rendszerét használtuk - fűzte hozzá Horváth Erzsébet és Varga Erika bér- és tb. ügyintéző. A nem PC-alapú, hanem központi szerveres fejlesztés miatt bonyolultabb (az adattartalmak átkonvertálása) volt a jogszabálykövetés. 

 

A mi bérszámfejtésünk igen bonyolult: fix, és teljesítménybér, pótlékok, bérkompenzáció - mindez a régi rendszerünkkel sok-sok kézi felvitelt igényelt. Azt már meg sem merem említeni, hogy nem volt OEP-modulunk, így a bevallásokat is kézzel készítettük. Ehhez képest most a NEXONbérrel az alapkimutatások átláthatóak, alig van kézi rögzítésünk. Gyakorlatilag egy nap alatt tudjuk elkészíteni a 400 dolgozó bérszámfejtését. 

A rugalmas lekérdező funkcióval a - mondanom sem kell eddig kézzel készített - statisztikákat automatikusan megkapjuk. A kimutatásokat excelbe importálva a tulajdonos minden riport igényét rugalmasan ki tudjuk elégíteni.

A NEXON rendszerek bevezetése rugalmasan zajlott. Alapos oktatást kaptunk, de ha kérdésünk akad, a NEXON helyi munkatársától mindig gyors segítséget kapunk. A dolgozók viszonylag könnyen elfogadták az új rendszert, hiszen az ő érdekük is a pontos bérszámfejtés. A termelésirányítóknak pedig megkönnyíti a feladatát, hogy nem kézzel kell tölteniük a nyilvántartást.

 

Röviden összefoglalva a NEXON komplex megoldásának előnyeit: sokkal gyorsabb a számfejtésünk, a dolgozók jelenléte könnyen ellenőrizhető, teljesítményük tényszerű, a keresetük pontosan kimutatható.

Minden hasonló munkaszervezésben dolgozó vállalatnak javaslom az intelligens kártyaolvasók bevezetését. A munkavállalói elégedettség szempontjából fontos, hogy a teljesítménybéres keresményeken kívül elvégzett minden egyes munkahelyi feladat pontos átlagbérbeli elszámolásra kerüljön, amit a munkaszámos munkák kimutatásával tudtuk biztosítani. Emellett még optimalizáltabbak lettek a munkafolyamataink is, és javult a munkaszervezés - összegezte dr. Földesi Levente.

 

 

 

Forrás: Nexon

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.