FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-20

Vizitársulatok működési területük 3/4-ét elveszíthetik

A Parlament előtt lévő törvény tervezet szerint egységes irányítás alá, a vízügyi igazgatóságokhoz kerülnek a köztulajdonú vizek és vízügyi létesítmények. A vizitársulatok jelentős része vélhetően kénytelen lesz tevékenységével felhagyni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

Bizonyára szinte minden erdőtulajdonost és erdőgazdálkodót érinteni fog valahogyan az alábbi, tervezett törvényi változás.

 

A Parlament előtt van a T/13051. számú, "Egyes törvények vízgazdálkodási tárgyú módosításáról" című törvénytervezet, melyet 2013. november 15-én nyújtott be a Kormány nevében a Belügyminisztérium.

 

A Tervezet módosítja a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt és a vízitársulatokról szóló 2009. évi CXLIV. törvényt.

 

A módosítás lényege, hogy a vízitársulatok kezelésében vagy üzemelésében lévő valamennyi állami tulajdonban lévő víz és vízi létesítmény vagyonkezelői a vízügyi igazgatóságok lesznek és ellátják azok üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését.

A vízitársulatok kezelői joga a vízigek vagyonkezelői jogának ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével egyidejűleg megszűnik.

A nem állami tulajdonú vizek és vízilétesítmények tulajdonosai pedig kérhetik, hogy műveiket a vizigek a vagyonezelésükbe vett művekkel együtt költségvetési forrásból üzemeltessék.

A törvényjavaslat elfogadását követően a jelenlegi 12.574 km kisvízfolyás és csatorna helyett a vizigeknek legkevesebb 50.000 km-t, de előfordulhat, hogy akár 100.000 km kisvízfolyást és csatornát kell költségvetési forrásból üzemeltetni, fenntartani és fejleszteni.

A Tervezet nem változtat a vízitársulatok szervezetére, működésére vonatkozó szabályokon.

 

A tervezetet november tárgyalta a Mezőgazdasági bizottság (az ülés jegyzőkönyve később lesz hozzáférhető) és a többi kijelölt bizottság. A javaslatot a kijelölt bizottságok támogatták. A Parlament november 19-én tartotta a tervezet általános vitáját. Módosító indítvány egyetlen képviselőtől sem érkezett, ezért az ülést vezető elnök az általános vita lezárása után tájékoztatta  az Országgyűlést, hogy részletes vitára nem kerül sor, hanem  a következő ülésen a törvényjavaslat elfogadásáról kell dönteni.

 

A társulatok kezelésében 37.638 km állami, önkormányzati és magántulajdonú vízi létesítmény van, amiből 28.472 km (75,6%) kerülne át a vízügyi igazgatóságokhoz. Most 83 vizitársaság van átlagosan 448 km üzemeltetett közművel és összesen mintegy 1.000 alkalmazottal. Területük 3/4-ének elvesztésével a vizitársulatok kénytelen lesz felhagyni tevékenységével.

 

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége nehezményezi: "A törvényjavaslat benyújtását nem előzte meg társadalmi egyeztetés, így a VTOSZ is csak az Országgyűlés Honlapjáról értesült a területi vízgazdálkodás és a több, mint 200 éves múlttal rendelkező civil szerveződés, a vízitársulati intézmény rendszer további sorsát alapvetően befolyásoló változások tervezetéről."

 

A vízgazdálkodásról szóló törvény a jelen módosítását követően is tartalmazni fogja a közcélú érdekeltségi hozzájárulás fogalmát, amelynek hektáronkénti fizetendő mértékét - a módosításra kerülő vízgazdálkodási törvény  szerint is - a vízgazdálkodásért felelős miniszter évente rendeletben állapítja meg.

Forrás: Magyar nemzet 2013-11-19. 13. oldal.,
tir.hu 2013-11-19/1, tir.hu 2013-11-19/2

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.