FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-15

Fából készült napszemüvegek

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat, ráadásul fából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A Rozi manufaktúra, a ritka megoldások és egy lusta angol buldog.

 

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat, ráadásul fából. Kis Arnold közgazdász es Németh Paula építészhallgató egy családi garázsban alakították ki műhelyüket, magukba szívtak minden információt arról, mitől is lesz jó egy szemüveg, kemény munkát követően pedig idén nyáron megszületett az első Rozi szemüveg. A márkáról, amely egy képzeletbeli, lusta buldog után kapta nevet, Kis Arnolddal beszélgettünk.

- Két évvel ezelőtt jött az ötlet, amely szép lassan alakult ki.

- Nem siettünk, volt időnk kitapasztalni, milyen alapanyag lesz az ideális. A fara esett a választás, elsősorban megmunkálhatósága, szépsége miatt. Laikuskent fogtunk hozzá, de sok segítséget kaptunk a termékfejlesztés során a Nyugat-magyarországi Egyetem faipari mérnöki karától. Persze rengeteg tesztdarabot kellett legyártanunk ahhoz, hogy megfelelő minőségű tárgyat alkothassunk.

- Miért pont Rozi a márka neve?

- A név hamarabb megvolt, mint maga az ötlet, egyébként egy képzeletbeli, lusta, dagadt angol buldognak a neve.

- Milyen anyagokból készülnek a Rozi szemüvegek?

- Több mint egy év volt a fejlesztés, hiszen meg kellett ismernünk a különböző faanyagok tulajdonságait, es ki kellett fejleszteni a gyártási technológiát is. Választásunk végül a rétegelt lemezre esett, a szemüvegekhez a furnért tömbösítjük, hét és kilenc rétegben. Az alap az egyszer késelt juhar, amelyre rákerül egy réteg többször késelt eben- vagy diófurnér. A 2013-as kollekció ezt a két színt, borítást kapta. Emellett használunk egyszer késelt ébenfurnért a zsanérrészhez. A fát pedig különleges, bőrbarát olajokkal kezeljük.

- A tartozékokat, lencséket honnan szerzik be?

- A lencséket a japán Hoya cégtől vásároljuk. Kiváló minőségű terméket kapunk tőlük, ami rendkívüli kiszolgálással es segítőkészséggel párosul.

- Mennyi idő alatt készül el egy szemüveg?

- Büszkék vagyunk arra, hogy a lehető legtöbb részfolyamat hozzánk tartozik. A gyártáson belül az alapanyag válogatása, annak tömbösítése, majd a szemüveg hajlítása, megmunkálása, csiszolása, összeszerelése és csomagolása mind-mind a két kezünk eredménye. Ketten végezzük a tervezést is. Ez kitölti az időnk nagy részét, sajnos nincs is mindenre elég. De mindezek ellenére a jövő év elején útjára indítjuk a Rozi testvérmárkáját, amely acetát-alapanyagú, és optikai, dioptriás szemüvegeknek készülnek.

- Mi a szemüvegek védjegye?

- Egyszerűség es letisztultság jellemzi a szemüvegeinket. "Sztenderd szépet" szerettünk volna létrehozni, amely egyáltalán nem feltűnő. Bevált, már létező formákat vettünk alapul, amelyeket ötvöztünk a mi ízlésünkkel, jelenleg tíz különböző formát kínálunk a vevőinknek. Védjegynek számít a kiváló alapanyag: a furnér, valamint a lencse. Egyedinek számít a fa zsanérrész is, amely ritka megoldás a fa szemüvegek korében.

- Milyen lesz a jövő évi kollekció?

- Folytatjuk a megkezdett utat, de egyben szélesítjük a kínálatot: egy-két új modellt is piacra dobunk, valamint jóval több fával fogunk dolgozni, és tervezünk színes darabokat is. A rózsafával, a különlegesebb diókkal és a körtefa gyökerével is szemezünk. Jelenleg is zajlik a válogatás, tesztelés, hogy mely furnérok állnak jól a modelleknek.

- Egyéni megrendelésre készülnek a szemüvegek, vagy boltokban is hozzájuk lehet jutni?

- A folyamat ugyan azonos, mégis minden modell más es más lesz. A vevő megrendeli álmai szemüvegét, es minden fázisról kap fényképes tájékoztatást. Emberközelivé tesszük ezzel a manufaktúrát. Boltokban jelenleg nem kapható, csak a webshopon keresztül lehet beszerezni, de varhatóan a jövőben viszonteladóknál is megtalálhatók lesznek a Rozi szemüvegek. Tavasszal már biztosan lesz hely, ahol fel lehet próbálni őket. Vevőink többsége külföldi, viszont jóval nagyobb a hazai megrendelések aranya, mint azt sejtettük. Erre is rendkívül büszkék vagyunk, s örülünk, hogy nyitottak a magyar fiatalok az újításokra.

Makrai Sonja, Magyar Nemzet 2013-11-15
Képek a cég honlapjáról, FB oldaláról.

FATÁJ kiegészítés: A kis cégnek jó sajtója van, kívánunk nekik sok sikert!

Rozi napszemüvegek a FB-on

Rozi és a bulldog nol.hu 2013-11-11

Napszemüveget, fából, magyar manufaktúrától: itt a Rozi Sunglasses! urbanplayer.hu 2013-július

Egyedi, kézzel készített fa napszemüvegek kis hazánkból - Rozi Sunglasses manzardcafe.blog.hu 2013-07-29

Rozi - fából készült napszemüvegek Kecskemétről stilblog.hu 2013-07-02

Szerethető pillantások - Rozi Sunglasses mtro.hu 2013-09-04

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.