FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-31

EU támogatással megkezdődik a bálványfa irtása

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) összesen 133,8 millió forint összegű támogatást nyert el A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területén elnevezésű projekt keretében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt a második, megvalósító szakaszába érkezett, melynek során megkezdődnek a konkrét irtási munkálatok.

 

A pályázat komplex célkitűzése az őshonos növény és állatfajok védelme, élőhelyük hosszú távú megőrzése. Ennek érdekében a természetközeli erdőgazdálkodás feltételeinek megteremtése, az emberi tevékenységek során kialakult másodlagos élőhelyek fenntartása és az invazív fajok (a behurcolt, nem őshonos, az adott terület élővilágára agresszív terjedésükkel veszélyt jelentő fajok) visszaszorítása.


Orbán Tibor vezérigazgató, Iványi Ákos projektvezető

A projekt fő célja, és majdani eredménye az élőhely-védelem és helyreállítás a KAEG Zrt. Győri Erdészetének bálványfával fertőzött területein annak érdekében, hogy a védett, fokozottan védett és Natura 2000 területeken megőrizzék és helyreállítsák a degradált élőhelyeket.

 

A projekt rövid bemutatása.

 

A bálványfa (mely nem azonos az ecetfával) 25 méteres magasságot elérő, egyenes törzsű, ritkás ágrendszerű és laza lombozatú fafaj. Káros hatása legfőképpen abban áll, hogy agresszív térfoglalásával elveszi az élőhelyet az értékes, őshonos erdőtársulásoktól. Többnyire vasúti töltések mellől, temetőkből, elhanyagolt magánterületekről jut szárnyas magjával az értékes élőhelyekre.

Ahol elegendő fényhez jut, ott megveti a lábát, majd gyökérsarjaival terjeszkedni kezd. Gyökere, kérge, lombja mérgező, keserű, kellemetlen szagú anyagokat tartalmaz, ezért sem a gombák, rovarok sem az emlősök nem károsítják az élő fát, viszont a gyökereiből kioldódó vegyületek akadályozzák más fajok fejlődését. A kialakuló összefüggő bálványfa foltok élővilága szegényes; ökológiai, gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt csökkent értékűnek tekinthető.

Ez az igénytelen, Délkelet-Ázsiából származó növény néhány évtized alatt a parlagfűnél is veszélyesebbé vált, és erdeinkben, különösen a kisalföldi homokvidéken (Győr-Gönyű-Nagyszentjános-Bőny térségében), az egykori futóhomokos területeken terjedt el. Ha a lehető legrövidebb időn belül nem indul meg az intenzív védekezés ellene, olyan fertőzést okoz, aminek messzemenő következményei lesznek környezetünkre.

A bálványfa fertőzöttség felszámolása és a visszafertőződés megelőzése érdekében elengedhetetlen a kapcsolódó területek bálványfáinak egyidejű irtása, ugyanis a helyi próbálkozások csak rövidtávon hozhatnak eredményt. A bálványfa irtásának többféle módja ismeretes; ezek közös jellemzője, hogy vegyszer pusztítja el az egyedeket, mivel a mechanikai eltávolítás a rendkívül erős sarjadzás miatt önmagában nem vezet eredményre. A tervezett beavatkozási területeken a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fertőzöttségi osztályokba osztotta be aszerint, hogy milyen mértékben borította el őket a bálványfa. A tevékenység során a cég különféle kezelési módszerek alkalmazását tervezi, úgy mint mechanikus irtás, kézi permetezés, ecsetelés, injektálás, valamint e két utóbbi kombinációja.

 

A projekt eredményeként a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 681,33 hektár területen végzi el a bálványfa irtását, mellyel 1766,45 hektár területen mérsékelik a terjedésével eddig okozott, és a jövőre nézve még a jelenleginél is sokkal nagyobb mértékben várható károkat.

 

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) fő feladata a tevékenységi területén található állami erdők szakszerű, a jogszabályoknak, a fenntartható fejlődés kritériumainak megfelelő kezelése. Gazdálkodási területe 34 550 hektár, melynek 60 %-a különböző védettségű besorolású területek közé tartozik. A Társaság 32 ezer hektáron végez vadgazdálkodást a földtulajdonosi közösségek felhatalmazásai alapján. A KAEG Zrt. kiemelten fontos feladata egy olyan gazdálkodás feltételeinek megteremtése, mely egyszerre képes kiszolgálni azokat az igényeket, amelyek a társadalom különböző rétegei támasztanak az erdővel szemben.

 

 

 

Forrás: KAEG Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.