FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-14

NAK Vadgazdálkodási Konferencia volt Bugyiban október 11-én

Vadgazdálkodásról szervezett konferenciát pénteken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A vadkárok kérdésköre az utóbbi időben a magyar vadásztársadalmat, az erdészeket és a mezőgazdasági termelőket egyaránt foglalkoztatja. Évtizedek óta növekszik a vadállomány, csökkenés nem, stagnálás helyenként tapasztalható.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

A NAK azért hívta össze a mintegy 250 fős tanácskozást, mert fontosnak tartja, hogy a jogszabályok betartása mellett megfelelő együttműködésben dolgozzanak az érintettek. Az erdésztársadalom, a mezőgazdasági termelők és a vadászok céljai jól körülhatárolhatóan elválnak egymástól, nem beszélve a nemzeti parkokról, mégis működésük során vannak olyan részterületek, amelyek kölcsönösen kedvezőek a négy szakmának, és ezt tovább kell építeni illetve fejleszteni - hangsúlyozta megnyitó beszédében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs kiemelte: a kedvező természeti és földrajzi-tájegységi adottságoknak, a kiemelkedő értékű minőségi nagyvadállománynak, az évtizedek óta szakmai alapokon nyugvó vadgazdálkodásnak és a jól szervezett vadászati szolgáltatásoknak köszönhetően a magyar vadgazdálkodás évtizedek óta világhírnévvel rendelkezik.

Maga a vadászati ágazat nemzetgazdasági szinten sem elhanyagolható, hiszen több mint 20 milliárd forint az ágazat teljes bevétele. Ugyanakkor az anyagiaknál sokkal fontosabb, hogy a mezőgazdasági termeléshez és az erdőgazdálkodói tevékenységhez hasonlóan a vidék és a vidéki emberek közvetlen és közvetett javát szolgálja, hiszen olyan helyeken teremt munkát, megélhetést, foglalkoztatottságot, turisztikai célpontot, amely vidékeknek más vonzerejük nem vagy csak kevéssé lenne - tette hozzá a NAK elnöke.

 

 

Az ország területén, mintegy 1.400 vadászatra jogosult gazdálkodik, melyek vadászterületének átlagos nagysága több mint 6 és fél ezer hektár. A területek többségén a földtulajdonosok haszonbérbe adják vadászati jogukat, körülbelül a negyedén pedig maguk vadásznak. Az elmúlt évben 3.600 fő hivatásos vadász állt alkalmazásban a vadászatra jogosult társaságoknál. A fentiekből is látszik, hogy ez számos magyar családnak nyújt közvetlenül is megélhetést.

Győrffy Balázs felhívta a figyelmet, hogy vadászható nagyvadfajaink, elsősorban az európai őshonos gímszarvas, őz és vaddisznó hasznosítási adataiban évek óta tapasztalható emelkedés az elmúlt évben is folytatódott. A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke. A vadgazdák vélekedése és a 2013. év eleji állománybecslés adatai szerint azonban ez az emelkedés nem torpant meg, az állomány évtizedek óta növekszik, stagnáló nagyvadlétszám csak lokálisan tapasztalható. Várhatóan további fokozott állományapasztási erőfeszítésekre lesz szükség a tendencia megfékezésére - fűzte hozzá a kamara elnöke.

Ez a folyamat egyébként nemcsak Magyarországra jellemző, hanem számos európai uniós tagállamra is, és általánosságban is kijelenthető, hogy az EU-ban ugyanezen állományszabályozási problémával küzdenek a vadászterületek gazdái.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara éppen ezért tartja fontosnak az erdészek, a gazdálkodók és a vadászok részéről a közös gondolkodást. A szervezet korábban együttműködési megállapodásokat is kötött a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségével, az Országos Erdészeti Egyesülettel és a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetséggel, továbbá a kamarában működik külön Erdő- és Vadgazdálkodási kamarai osztály is.

A jövőben a NAK tovább kívánja erősíteni ezen a területen a közös munkát a jogalkotóval és a szakigazgatással, valamint szükségesnek tart kialakítani egy szorosabb kapcsolatot a vadászkamarával, a védegylettel és az Erdészeti Tudományos Intézettel is.

Forrás: NAK, fotó: Tóth Zoltán, Sárdi Attila

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.