FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-09

Erdészeti kitüntetéseket adott át a VM és az OEE az erdészeti támogatásokról tartott konferencián

A Szakszerű Erdőgazdálkodásért díjat Répászky Miklós, a Kétmilliomodik hektár magyar erdő emlékérmet pedig Noszlopy Nagy Miklós és Zétényi Zoltán újságírók kapták. A díjátadást az új Vidékfejlesztési programban várható erdészeti támogatások konferencia követte.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az október 4-én tartott konferencia elnökségi asztalánál Sárvári János (MEGOSZ ügyvezető elnök), Bardócz Tamás (MV EHVF főosztályvezető), Bognár Lajos (VM helyettes államtitkár), Wisnovszky Károly (NÉBIH EI igazgató) és Szedlák Tamás (EU Bizottság erdészeti szakértő) foglaltak helyet. A közönség soraiban az OEE-t Kiss László alelnök (Ipolyerdő Zrt. vezérigazgató) képviselte.

 

 

A megjelenteket dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár köszöntötte, majd a díjátadás következett.

 

A "Szakszerű erdőgazdálkodásért" szakmai díjat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal alapította az erdészeti igazgatás szakmai munkáját segítő, támogató, illetve a magyar erdők fenntartása érdekében végzett eredményes tevékenység elismerésére. A díj a szakmai életpálya értékmutatója, az erdészeti munkák szakmai irányítását végző erdészeti szakszemélyzet azon tagjai számára adományozható, akik közvetlenül vagy közvetve az erdők változatosságának megőrzése, az erdők fenntartása és felújítása, védelmi és közjóléti szolgáltatások biztosítása, és az erdőterület bővítése érdekében fejtették ki tevékenységüket, és hozzájárultak az erdészeti igazgatási munka színvonalának emeléséhez is.

A NÉBIH a díjat 2013-ban Répászky Miklós erdészeti szakirányítónak ítélte oda. A díjat részére Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Wisnovszky Károly, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság igazgatója adták át.

 

 

Répászky Miklós méltatása:

Répászky Miklós erdészeti szakirányító 1956-ban Szegeden szerezte technikusi oklevelét. Szakmai pályafutása során dolgozott erdészetvezető-helyettesként, erdészeti szakfelügyelőként, vadászati vezetőként, termelőszövetkezet erdészeti ágazat vezetőjeként.

1998-as nyugdíjazásig az 1992 októberében, az országban elsőként megalakult Erdőbirtokosok Szövetkezetének elnöke, és azóta is választott tisztségviselője.

1998-ban erdészeti szakirányítói vállalkozást alapít, ahol 2009 óta már erdőmérnök unokájával dolgozik együtt. Szakirányítói feladatukat jelenleg 5000 ha erdőterületen látják el, melyhez további három erdészt és két ügyviteli dolgozót foglalkoztatnak. Nemzeti és EU-s forrásból 840 ha erdőtelepítés tervezését, és kiviteli munkáinak irányítását végezték az elmúlt 15 évben. A tervezés és pályáztatás mellett a fakereskedelemben, a vállalkozókkal való szerződéskötésben, a szaporítóanyag biztosításában, az erdei munkák irányításában, elszámolásában, gyakorlatilag tehát az erdőgazdálkodás teljes vertikumában segítik az erdőtulajdonosokat, erdőgazdálkodókat.

Az erdészeti hatósággal folyamatos, igen jó kapcsolatot tart fenn, nagyban elősegítve ezzel a saját és a hatóság munkájának eredményességét. Erdésztársadalmunk emblematikus figurája; máig fürge észjárású, ízes beszédű, jó kedélyű, igazi, nagybetűs "ERDÉSZ".

 

A "Kétmilliomodik hektár magyar erdő" emlékérmet az Országos Erdészeti Egyesület és a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága a sajtó azon képviselői teljesítményének elismerésére alapította, akik a magyar erdőkkel, a magyar erdőgazdálkodással kapcsolatos információknak kellő teret adnak, és azokat kellő tárgyilagossággal közvetítik. Az emlékérmet az írott és elektronikus sajtó azon munkatársai, újságírók kaphatják, akik munkájuk során huzamosan és aktívan részt vettek a magyar erdőkkel, a magyar erdőgazdálkodással kapcsolatos kommunikációban, legyen az a médiában megjelenő híradás, szakmai tartalmú műsor szerkesztése, tényfeltáró újságírás, vagy erdész szakemberek kommunikációs oktatása.

A "Kétmilliomodik hektár magyar erdő" emlékérmet az OEE és a NÉBIH EI 2013-ban Noszlopy Nagy Miklós és Zétényi Zoltán újságíróknak ítélte oda. A díjat Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület általános alelnöke adta át.

 

 

Noszlopy Nagy Miklós méltatása:

Noszlopy Nagy Miklóst, habár automatizálási üzemmérnöki diplomáját a Kecskeméti Műszaki Főiskolán szerezte, szíve mindig is vonzotta az erdőkhöz, erdészekhez.

Pályakezdő mérnökként több kecskeméti vállalatnál is dolgozott, azonban amikor a Bács-Kiskun megyei mezőgazdasági, fogyasztási és ipari szövetkezetek által közösen kiadott havilaphoz 1986-ban újságírót kerestek, megpályázta az állást. Ma is azt vallja, hogy a Szövetkezeti Élet című újság volt számára az igazi újságíró iskola, ahol megszerezte a szakmához szükséges alapokat.

Pályafutását a rendszerváltás évében, 1989-ben már a Petőfi Népénél folytatta. 1996-ban szakított a megyei lappal és azóta szabadúszó újságíróként dolgozik. Számos helyi és országos újságnak, televíziónak készített híranyagokat, jelenleg is az MTI szerződött fotósa.
2012 áprilisától regionális online hírportált működtet, Kecskeméti Hírhatár néven, több ezer Facebook rajongóval.

Az erdészeti programokon személyesen is jelen van, melyekről saját írásaival és fotóival naprakész, korrekt híranyagot készít, kellő tárgyilagossággal közvetítve a magyar erdőkkel, a magyar erdőgazdálkodással kapcsolatos információkat.

 

Noszlopy Nagy Miklós így válaszolt:

Kamasz koromban erdőmérnöknek készültem. Korosztályom talán emlékszik arra az 55-ös filmre "Kati és a vadmacska"* Lehet hogy van itt közöttünk, aki ennek hatására lett erdőmérnök. Erdőmérnök szerettem volna lenni. Romantikus környezetben nőttem fel: itt az Astoriánál, az ötödik emeleten, ahol csak háztetőkre láttam. Talán a film és ez okozott olyan benyomást bennem, hogy jó lenne erdőben dolgozni, de nem sikerült. Gépész lettem. Igazából akkor örültem, amikor újságíróként a KEFAG-gal kapcsolatba kerülte és a KEFAG-gal olyan területet találtunk, ami nekem nagyon tetszik. Nagyon szívesen tudósítok az erdőkről, a hegyekről. A KEFAG-nak a most nemrég volt alkotótáboráról, ami az erdőhöz kötődik és olyan emberekkel találkozom, akikre büszkék lehetünk, akikkel jó együtt dolgozni. Úgy érzem, hogy nekem ez a kitüntetés nekem egyfajta előleg amiért nekem még meg kell dolgoznom.

*Történet egy vadmacskakölyökről, amelyet egy kislány a saját cicái között nevel addig, amíg az felcseperedik. Ekkor szabadon bocsátja a zempléni hegyekben.

 

 

 

Zétényi Zoltán méltatása:
Kevés magyar erdész van, aki nem ismerné a Zétényi Zoltán erdőmérnök, újságíró, által szerkesztett ForestPress online erdészeti hírportált. Sokunk reggeli napirendjében előkelő helyen szerepel a ForestPress híreinek tanulmányozása. Már-már elmondható, hogy, ami a szakmánkban történik az mind nyomon követhető a ForestPress írásain, hírein keresztül.

Zétényi Zoltán gazdag életpályájának ismertetése - aki nem mellesleg pszichológus és fotós is - sokkal több időt igényelne, mint amire most lehetőségünk van. Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy az erdészeti kommunikáció terén az elmúlt mintegy tíz évben kétségtelenül az egyik legtöbbet tevő erdész-újságíró szakember. Mindkét csoporthoz, az erdészekhez és újságírókhoz is tartozva, óriási feladatot vállalt fel azzal, hogy egyrészt bíztatta az erdészeket a rendszeres és aktív kommunikációra, másrészt igyekezett az újságírókat megismertetni az erdészet területén meglevő, jól és sikeresen kommunikálható témákkal. Szakmánkon belül sok erdész-újságíró kapcsolat az ő kezdeményezésére, az általa szervezett sajtó nyilvános szakmai eseményeken született meg.

 

Zétényi Zoltán így válaszolt:

Köszönöm szépen. Ez az elismerés tulajdonképpen a Forestpressnek szól. Most szeptemberben volt 10 éve, hogy megalapítottam a Forestpresst. 1967-ben ebben az épületben kezdtem a pályafutásomat. Aztán néhány év múlva egy vargabetű kezdődött az életemben és közel három évtizedig pszichológusként, újságíróként dolgoztam és '89-ben visszahívtak ide a Minisztérium Sajtó Irodájára és döbbenten tapasztaltam, hogy a napi 25-50 interjú kérelem között egyetlen erdészeti téma nem szerepelt. Úgy gondoltam, hogy ezen változtatni kell. Ide jutottam. Köszönöm szépen.

 

 A kitüntetetteknek ezúton gratulál a FATÁJ!

 

A díjak átadása után a VP 2014-20. erdészeti támogatásai konferencia előadásai az alábbiak voltak:

 

EU Erdészeti Stratégia 2020-ig

VM Erdészeti Halászat és Vadászati Főosztály - Szepesi András szakmai főtanácsadó

Az előadás anyaga pdf-ben.

Az ÚMVP 2007-2014. jelenlegi állása, 2014-ben megnyíló erdészeti jogcímek

VM Agrárfejlesztési Főosztály - Galambos Annamária főosztályvezető

Az előadás anyaga pdf-ben.

Új lehetőségek a Vidékfejlesztési Programban  és a kapcsolódó operatív programokban a 2014 -2020 közötti időszakban

Európai Bizottság, Mezőgazdasági Főigazgatóság - Szedlák Tamás erdészeti szakértő

Az előadás anyag pdf-ben.

A Vidékfejlesztési Program készítése - az erdészeti érdekképviseletek, erdőgazdálkodók, kutató-oktató helyek bevonása a program tervezésébe

VM Vidékfejlesztési Főosztály - dr. Maácz Miklós főosztályvezető

Az előadás anyaga pdf-ben.

Erdészeti kutatások a jövőbeni vidékfejlesztési célkitűzések megalapozására

Erdészeti Tudományos Intézet - dr. Borovics Attila főigazgató

Az előadás anyaga itt érhető el.

Erdészeti szakképzés, szaktanácsadás, kutatás-fejlesztés-innovációs együttműködések új irányai

NÉBIH - dr. Loncsár Krisztina szakmai tanácsadó

Natura 2000 támogatások uniós forrásai

VM Természetmegőrzési Főosztály (A VM TF nem tudta képviseltetni magát, így az előadásukat Lapos Tamás EHVF főosztályvezető helyettes tartotta meg.)

Az előadás anyaga pdf-ben.

Forrás: Az eseményen elhangzottak, VM
Összeállította és fotó: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.