FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-10

Soponyán VII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál volt

Gazdag programmal, rekord számú versenyzővel és számos kísérőprogrammal tartották meg a Fesztivált. Az I. STIHL Timbersports Magyar nemzeti Bajnokságon eldőlt a világbajnokságra utazó válogatott csapat összetétele.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

A VADEX Mezőföldi Zrt. 2013. szeptember 6-7-én rendezte meg a VII. Országos Vadgasztro-nómiai Fesztivált, melynek fővédnöke dr. Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt. 

Az immár kétnapos rendezvény első, szakmai napja a vadászati kultúra és etika témájában megtartott előadásokkal telt.

 

A rendezvény második, nagyközönséghez szóló napját Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg. A Fesztiválon 5.200 látogató áldozhatott a vadgasztronómia oltárán.

71 versenyző csapat bográcsban főtt a vadétel, ami rekord az eddigi vadgasztronómiai Fesztiválok sorában.

A főzőverseny mellett a színpadon először a Fejér Megyei Vadásznapot tartották meg, majd ismert művészegyüttesek léptek fel, emellett a lőtéren korongvadász lövészverseny, a közeli lucernaföldön vadászkutya munkaverseny zajlott.

Szeptember 7. szombat teljes programja.

 

A megnyitó részét képező Fejér megyei Vadásznapon többen is kitüntetést kaptak.

 

 

A megnyitó után felavatták és felszentelték a mostanra elkészült Szent Hubertusz szobrot. A Hubertus misét Mészáros János plébános celebrálta.

 

 

Németh Lászlóné NGM miniszter asszony sajtótájékoztatót tartott.

A kormányváltás után bekövetkezett vagyonpolitikai szemléletváltásnak köszönhetően az állami erdőgazdaságok mindegyike pozitív adózás előtti eredményt ért el az elmúlt két évben. A tárcavezető kiemelte, hogy a tudatos kormányzati tevékenység és megváltozott vagyonpolitikai szemlélet tette lehetővé az erdőkben rejlő adottságok hatékonyabb kiaknázását. "Míg 2010-ben több állami gazdaság is veszteséggel zárta az évet, addig 2011-ben és 2012-ben mindegyik társaság pozitív adózás előtti eredményt ért el. Az elmúlt 3 évben az állami erdőgazdaságok több mint két és fél ezer kilométer hosszan létesítettek erdei utakat. 40 ezer hektárra tehető az új és felújított erdők területe, megújult 22 vadászház."

A hazai természetjárás jelentőségéről szólva a fejlesztési miniszter emlékeztetett a kormány és a Magyar Természetjáró Szövetség között a közelmúltban létrejött megállapodásra. "Az együttműködés célja, hogy a hazai természetjárás ismét elérje korábbi színvonalát, megújuljanak turistaházaink, turistaútjaink, és ezáltal növekedjen a belföldi turizmus" - fogalmazott Németh Lászlóné.

A soponyai Vadgasztronómiai Fesztivál jelentőségét méltatva kitért arra, hogy szükség van a vadhúst és a vadételeket népszerűsítő programra, hiszen a kiváló minőségű alapanyag nincs az őt megillető helyen a magyar étrendben. Magyarországon az egy főre jutó húsfogyasztás 70 kilogramm évente, ebből kevesebb mint fél kilogrammot tesz ki a vadhús. Éppen ezért fontos, hogy bekerüljön a közétkeztetésbe, hogy fogyasztása a következő generációknak már természetes legyen.

Örömmel látná, hogy a hazai faipar és bútorgyártás visszakerülhessen a korábbi jó helyzetébe. A piaci lehetőségek alapján e két szakterület árbevételének jelentős része az export. Ha a hazai fát fogyasztó, felhasználó cégeket sikerül támogatni, fejlesztési projektekbe bevonni, az nagyon hasznos lehet.

 

A reggel 8-kor kisorsolt húsok és a magukkal hozott egyéb anyagok felhasználásával a megnyitó közben és után is a főző csapatok szorgalmasan dolgoztak.

 

 

A főzőverseny zsűrije tapasztalt mesterszakácsokból állt, a nap végén a díjakat Dr. Bognár Lajos a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára adta át. A rangos,  "Az Erdei Vadételek Mestere" címet az Egererdő Zrt. csapata érdemelte ki.

 

Szintén reggel korán kezdődött a STIHL Timbersports I. Magyar Nemzeti Bajnokság az ehhez felépített külön színpadon.

 

 

A tét hatalmas volt, hiszen most dőlt el, hogy ki lesz az a 4 versenyző, aki képviseli hazánkat az októberi világbajnokságon Stuttgartban.

A mostani verseny alapján a világbajnoki csapat tagjai: Juhász István, Strubel József, Rittlinger Róbert és Gyapjas Norbert, egyéniben pedig Juhász István képviseli hazánkat.

A legközelebbi STS bemutató Sopronban lesz az innoLignumon szeptember 14-én, majd az OMÉK-en Budapesten szeptember 18-22. között. Az STS Magyar Csapat ténykedése pedig figyelemmel kísérhető FB profiljukon.

 

Az országos Vadgasztronómiai Fesztivál és Fejér Megyei Vadásznap támogatói voltak:

 

Forrás: VADEX, Forestpress, saját tapasztalatok
Szerkesztés és fotó: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.