FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-10

Negyedik alkalommal lehet szavazni az Év Fájára

Szeptember 10. és november 5. között a közönség immár negyedik alkalommal választhatja meg az Év Fája verseny győztesét. A versenyre idén 41 fát neveztek különböző civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A nevezett fák közül szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, melyekre most az online vetélkedő keretében bárki szavazhat.

 

Az Év Fája versenybe immár 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, melyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több, mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők. A kezdeményezés ezekre a különlegesen értékes és érdekes fákra és az őket védő közösségekre felhívja a figyelmet, így erősítve ember és természet kapcsolatát.

 

A verseny győztese elnyeri az Év Fája címet, melyhez egy egészségi állapot felmérés és kezelés is jár: egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

 

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A Hős Fa címet egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat pedig az Országos Erdészeti Egyesület fogja átadni, egy általa választott fának a döntősök közül.

 

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 10-én indul, és november 5-én fejeződik be. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állását az utolsó napokban rejtett lesz. A verseny eredményét a hivatalos díjátadó alkalmával teszik közzé.

 

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen idén már másodszor nyerte el magyar fa az Év Fája címet. 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül!

 

Idén különlegesen sokféle és érdekes fa került a döntőbe: egy kocsányos tölgy, egy eperfa, két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye, az alábbiak szerint:

 

- Nyíregyházi fehér nyárfa

- Frakk fája (nyugati ostorfa) - Vecsés

- Mesebeli vén vackor (vadkörte) - Gödöllő

- A basafa (kocsányos tölgy) - Nagykőrös

- Tapsonyi öreg szilfa

- Ősöreg tabáni eperfa - Budapest

- Zalaegerszegei szelídgesztenye

- Keleti platánfa a Szamos mellett - Tunyogmatolcs

- Árpával érő körtefa Solymáron

- 300 éves berkenyefa Telekiben

- A mi hársunk (kislevelű hárs) - Gyönk

- Az abaújvári két hársfa

 

Fotók a döntős fákról (továbbiak az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalról letölthetők)

További Információ: Ökotárs Alapítvány - Sólyom Éva - (1) 411 3500

 

Az Év Fája Verseny a facebookon

 

Tudta-e?

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2013-ban az év fafaja egy elfeledett gyümölcsfajunk, a házi berkenye, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület két éve csatlakozott.

 

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

 

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, a The Body Shop Magyarország, médiatámogatója a Civil Rádió, a Vidéki Élet Magazin és az ecolounge.

Forrás: Ökotárs Alapítvány

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.