FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-29

Külker adatok a KSH-tól

Ha a fatermékek vagy más áruk külkereskedelmi adataira van szüksége és még nem használta, itt a leírás, hogy juthat hozzá gyorsan, egyszerűen. Persze más gazdasági és társadalmi jelenségek hazai adatai is ugyanitt hasonlóan elérhetőek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Így juthat külkereskedelmi adatokhoz a KSH-tól éjjel, nappal, bármikor: A kiinduló pont a KSH www.ksh.hu honlapja, Adatok menü, Tájékoztatási adatbázis almenü.

 

 

A megjelenő lapon az "Általános gazdasági mutatók" csoportban a "Külkereskedelem" területére léphetünk. Azon belül az áruforgalom a Külkereskedelmi termékforgalom kapcsolóval érhető el. Ennek lapján a külforgalmat különböző összeállítások szerint léphetünk tovább. Az adatok termék szinten legrészletesebben itt érhetőek el: Termékszintű adatok MKN szerint (2008. évtől).

Itt lehet összeállítani a kérdést, amire az ember választ vár. Igen nagy előnye e szolgáltatásnak, hogy ha ez a válasz a webfelületen elkészül, onnét ki lehet menteni ssq-ban a kérdést magát, valamint az adatokat xls-ben. Célszerű a fájlokat az automatikusan adott helyett a saját gépen beszélő névvel menteni. Ha egy-két hónap vagy év múlva ugyanazt, de a kibővült idősorra ismét meg szeretném tudni, az elmentett .ssq fájlt a későbbi kérdezés érdekében (ne kelljen az oda vezető utat és a táblázat összeállítást újra végigjárni) bármikor újra be lehet tölteni már a "Tájékoztatási adatbázis" felületről is.

 

 

A "Tallózás"sal megkereshető a korábban elmentett .ssq fájl és betölthető. Betöltéskor választható, hogy a mentéskori állapotú vagy frissített adatokkal.

 

Álljon itt két példa gyakorlásul:

44-01-Tuzifa-ex-im-2008-2012.ssq

44-03-Gombfa-ex-im-2008-2012.ssq (A gömbfa megnevezés tudvalevően nagyon szakszerűtlen, de ez sajnos az 50-es évek környékén így került be és azóta változatlan. FAGOSZ-ként néha megpróbáltuk jelezni, hogy az erdei fák - egy-két tumortól eltekintve - nem golyó, gömb alakúra nőnek, tehát a hengeresfa lenne a szakszerűbb megnevezés, de eddig a tarifaszám neve változatlanul hibás.)

Mentse le ezt a két fájlt saját gépe megfelelő helyére, töltse be egyiket, majd másikat a fentiek szerint a "mentett táblázat megnyitása" felület segítségével. A kapott online eredményt az alábbi eszközsorral lehet xls-ben megnyitni, pdf-be menteni, grafikonná (sok lehetőséggel) alakítani, térképen megjeleníteni, ssq-ban menteni, illetve helyette más korábbi lekérdezést megnyitni.

A kapott táblázattól függ, hogy azt online hogyan lehet grafikusan megjeleníteni, illetve pdf-fé alakítani. Xls-be eddigi tapasztalatom szerint bármi kimenthető. Ráadásul utána abból lehet a legegyszerűbben további feldolgozást készíteni, illetve használhatóbbá formázni azt.

 

Ha valakit nem csak az egyes termékek, termékcsoportok érték, de mennyiségi adatai is érdekelnek, azt csak úgy lehet megkapni, hogy a terméksorokat a nyolcadik decimálisig (vámtarifa szám) ki kell nyitni minden termékcsoportban amire kíváncsiak vagyunk. Meg persze e sorok mindegyikét be is kell pipálni (kijelölni). A 4401 Tűzifa esetében minden altétel mértékegysége kg (MTQ), de vannak olyan 4 jegyű termékcsoportok, melyek alatt különböző mértékegységű termékek vannak, ezért az alaplogika az, hogy természetes mértékegységre nincsenek összesítő sorok. Ez csak úgy oldható meg, ha kapott választ xls-be mentjük és ott magunk elvégezzük a szükséges összesítéseket.

Minél részletesebb az adatlekérdezés (termékre 8. decimálisig, időben havi, relációkra országonként) annál hamarabb kapunk az eredménytáblában sárgával jelölt adat nélküli cellákat. Ez azt jelenti, hogy abban a cellában 3-nál kevesebb (2 vagy 1) adatszolgáltató adatösszege szerepelne, a Statisztikai törvény szerint pedig legalább 3 adat összege kell, hogy az megjeleníthető legyen. Az üres fehér cella jelentése tehát hogy ott az adatérték 0, az üres sárga cella adatértéke pedig valamennyi, de nem jeleníthető meg. Ez mennyiség és érték esetén is igaz.

Érték esetén az összesítő sorok természetesen "élnek", azok összesített adatában a meg nem jelenített sárgacellák mögötti adat értéke is benne van.

 

A rendszer előnye, hogy meglehetősen logikus és ráadásul gyors. Különösen így nyáron, mikor alig lóg rajta egy-két felhasználó, nagyon gyors. Ugyanakkor egyes időszakokban nagyon sokan használják (az aktív felhasználók száma mindig látható), amitől előfordul, hogy valamivel lassabban érkezik meg a válasz.

Persze ugyanezen logika szerint nem csak külkereskedelmi, hanem a Tájékoztatási adatbázis felületen látható minden adatkörre a rendszer ugyanígy működik. Még egy előny: a megjelenített adattábla bal felső sarkában található angol zászlójel segítségével egy kattintással a táblázat összes szövege a hivatalos fordítás szerinti angolra váltható!

Írta: Mőcsényi Miklós tapasztalatai
és a ksh.hu felhasználásával

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.