FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-22

Részletes szabályozás az építőanyagok beépíthetőségéről

Építőanyagra 2013. július 1. előtt kiadott építőipari műszaki engedély érvényessége idejéig, de legfeljebb 2018. július 1-jéig hatályban marad. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely július 16-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Ablakfrízek (forrás: Magyarházak)

Az új minősítés lényege, hogy szakít az eddigi megfelelő/nem megfelelő kategóriákkal, és megköveteli, hogy minden építőanyag lényeges jellemzőit megismerje a tervező és a megrendelő.

A rendelet melléklete sorra veszi az összes építőanyagot, és közli azok lényeges, és így közlendő műszaki jellemzőit. Ilyen például a tűzállóság, a hőszigetelő vagy éppen a páraáteresztő képesség.

 

Minden további nélkül beépíthetők azok az építőanyagok, amelyek minőségét, felhasználhatóságát harmonizált európai szabvány tartalmazza. Ennek hiányában más nemzetközi vagy magyar szabványra utalás is elfogadható. Ekkor azonban feltétel, hogy abból az építőanyag alapvető termékjellemzői, és a minőség állandósága meghatározható legyen.

Ugyancsak használható - az említett időbeli keretek között - a magyar műszaki engedéllyel rendelkező termék.


Magyar Közlöny 2013. évi 122. szám, július 16.

Ha egy építőanyagra semmilyen minősítés nincs, akkor az előállítója - Magyarország területére - kérhet nemzeti műszaki értékelést. Amennyiben exportálni is akarja az építőanyagot, akkor európai műszaki értékelést kell készíttetnie.

Végül az egyedi építőanyagok - ilyeneket leggyakrabban műemléképületekben használnak - műszaki jellemzőinek megfelelőségét a felelős műszaki vezető igazolja, mégpedig az építési naplóban.

A készházak gyártóinak eddig is minősíttetniük kellett azokat a paneleket, amelyekből a házaik épültek. Ez annak ellenére kötelező volt - és a jövőben is kötelező - hogy az alkotóelemek, a fa, a hőszigetelő anyag, a gipszkarton lemez - egyenként mind szabványos, illetve minősített termék.

 

Kárpáti József, az ÉVOSZ készházépítő tagozatának (MAKÉSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a jövőben a készházak sem csak megfelelt/nem megfelelt minősítést kapnak, így a vevőnek szembetűnő lesz, hogy melyik a jobb minőségű, például melyik fűthető olcsóbban.

 

Forrás: MTI

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.