FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-18

Európai Falemez Szövetség: csökkent a termelés 2012-ben

2012-ben csökkent az európai termelés forgácslapból 5,5%-kal, MDF-ből 6%-kal, OSB-ből 2,3%-kal. A kemény-farostlemez (+1%) és a szigetelő farostlemez (+2,1%) termelése pedig nőtt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az Európai Falemez Szövetség (EPF), mely az európai forgácslap, MDF, OSB, kemény és szigetelő farostlemez gyártókat képviseli, éves közgyűlését Dublinban (Írország) tartotta július 3-5-én. A közgyűlés nyilvános szakaszában Ladislaus Döry, az EPF elnöke elmondta, hogy az európai forgácslap termelés 2012-ben további 5,5%-kal csökkent a 28,7 millió m3-es szintre. Ez messze alatta marad a 2007. évi 37,8 millió m3-es csúcsnak. A forgácslap két főpiaca a bútoripar és az építés is rossz állapotban volt 2012-ben, ami tükörképe az általános európai gazdasági helyzetnek és a stagnáló fogyasztásnak különösen a tartós fogyasztási cikkeké terén. A túl sok termelési kapacitás csökkenése folytatódni fog 2013-ban, ami várhatóan nem ér véget 2014. előtt.

2010. és 2011. két évi enyhe növekedése után az európai MDF termelés 6%-kal esett vissza 2012-ben, Törökország és Oroszország nélkül majdnem 11 millió m3-t elérve. Ez jelentősen alacsonyabb, mint a 2007. évi 13,3 millió m3-es csúcs volt. Az MDF termelő kapacitás is folytatja lassú igazodását az alacsonyabb kereslethez.

Az OSB termelés visszafogottabban csak 2,3%-kal csökkent 2012-ben, még mindig meghaladva a 3,5 millió m3-t. Ez valamivel van alatta a 2007. évi 3,7 millió m3-es csúcsnak.

Végül a nedves kemény-farostlemez termelése Európában 1%-kal nőtt 2012-ben, 1,2 millió m3-t elérve, 75%-os kapacitáskihasználás mellett. A 2011. évi 5%-os visszaesés után Európában a szigetelő-farostlemez termelése 2012-ben 2,1%-kal nőtt.

A falemezipar megpróbál lassan kikerülni a gazdasági visszaesésből, bár 2012-ben alacsony szinten stagnált és folyamatosan komoly kihívásokkal áll szemben, mint a faanyag korlátozott elérhetősége és a termelési költségek (különösen a műgyanta és az energia terén) folyamatos emelkedése.

 

Beszédében Döry kiemelte az elmúlt év fő eseményét, a 2012. december első hetében az Európai Parlamentben tartott kiállítást. Az EPF megragadta a Gaston Franco MEP által adott lehetőséget, hogy ismét kiállítást rendezzen az Európai Parlamentben Brüsszelben, szorosan együttműködve az Európai Faipari Szövetséggel (CEI-Bois), az Európai Fűrészipari Szövetséggel (EOS) és a fafeldolgozóipar más partnereivel azzal a céllal, hogy bővítsék az EU legmagasabb szintű döntéshozóinak ismeretanyagát a fafeldolgozó és falemez szektorról olyan kulcstémákkal kapcsolatban, mint a széntárolás, fa források elérhetősége, valamint a biomassza-energia szektorral verseny. Híres, fát, faterméket szívesen alkalmazó Európai kortárs művészek fából készült műalkotásaival is igyekeztek a figyelmet felhívni.

Forrás: ihb.de

FATÁJ kiegészítés:

Az EPF minden évben a nyári közgyűlésére időzítve elkészíti az előző évi adatokkat és a legújabb tendenciákat tartalmazó jelentését. "EPF Éves Jelentés 2012/2013" megvásárolható a szövetségnél. Megrendelő lap.

2012/13-as jelentés 900 Euró

20111/12+2012/13-as jelentés 950 Euró

2012/13-as jelentés + ugyanez USB-n 1.400 Euró

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.