FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-18

A hőgyészi Csodaszarvas története

Tolna megyében, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületén, 2010. tavaszán egy impozáns és izgalmas hullott agancsot találtunk a Hőgyész közeli erdőben. Látszott rajta az erőteljes fejlődési hajlam, az ágai számában és tömegében benne rejlett a jövő nagy ígérete. Érdekes, hogy a 6-7 évesre tartott bikát senki sem ismerte, sem bőgéskor, sem télidőn nem került látótérbe.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A képen balról Gálos Csaba vadászati ágazatvezető, jobbról Stein Krisztán erdészetvezető látható - Fotó: Gőbölös Péter

A 2010. év szeptemberében már könnyedén azonosítottuk a központi bőgőhelyen megjelenő bikát, aki - ahogyan az egy "számos" bikának kijár - az erdőben megtörtént keresztségben az Ödönke nevet kapta a vadászati szakszemélyzettől.

 

Természetesen elejtéséről szó sem lehetett, abban minden szakértő véleménye megegyezett, hogy még jó pár szarvasnászt meg kell élnie a csodálatos gímbikának, mire rá lehet emelni a fegyvert. Szerettük volna, ha végre "ranglistás bika" kerül terítékre a hőgyészi erdőkben, hiszen nagy bikáink már voltak szép számmal, de igazán kimagasló, amelyre az ország-világ vadászai felkapják a fejüket még nem.

 

2011. tél végén már mindenki nagyon várta az agancskeresés eredményét, ami nem is váratott magára és csalódást sem okozott.

 

A hullott agancspár a terület szívéből került elő, ahol Ödönke néhány alkalommal meg is mutatta magát jelezve ezzel, hogy biztonságban van és bízhatunk a megmaradásában.

A házi bírálat a következő eredménnyel járt:

Szárainak hossza: 104 és 106 cm

Koszorú körméretek: 25,5 és 26,0 cm

Ágainak száma: 10 + 10

Számított 24 órás tömege: 12,80 kg

A nehezen, ám kellő objektivitással megállapított pontszáma: 232,78 IP

 

Mondani sem kell, hogy nagyon vártuk, mit hoz a következő szeptember.

Kivárva, de az előző évi bőgőhelyén végül csak megjelent Ödönke. Jóval erősebbnek mutatkozott, mint az előző évben, hozzá fűzött reményeink csak fokozódtak. Ekkora bikát még nem láttunk területünkön. Ödönke kerülve a konfliktusokat, végig bőgte a lakodalmat. Az a Gyulaj Zrt. szakmai kollektívája részéről még mindig magától érthető volt, hogy a meglövetése fel sem merülhet, pedig belföldi és külföldi jelentkező vendégvadász lett volna rá szép számmal.

Télre visszaköltözött előző évi helyére, hullott agancsai ugyan ott kerültek fellelésre, ahol előző évben is.

Az aktuális méretek és a megállapított pontszáma a következők voltak:

Szárainak hossza: 112,5 és 109,0 cm

Koszorú körméretek: 27,5 és 29,0 cm

Számított 24 órás tömege: 14,10 kg

Pontszáma: 248,83 IP

 

Azután ránk köszöntött 2012. szeptembere, de Ödönkét hiába vártuk a megszokott bőgőhelyére. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, jöttek a hírek, hogy itt is látták, ott is látták, sőt ki és milyen körülmények között lőtte-lövette meg, de hitelt érdemlő információ sajnos nem futott be hozzánk.

 

Idén februárban egy utánkeresés közben a megszokott bőgőhelye közvetlen közelében előkerült az agancsa.

Bár teljesen máshogy festett, mint az előző években, de azonnal felismertük, hogy a nagy gímbikánk testének a maradványai vannak ellőttünk. Jellegzetes ágai, szárának íve és a nagy tömege, ereje egyértelművé tette, miért nem találkoztunk vele bőgés idején.

Még agancsának fejlesztése közben baleset érte, a feje nagy ütést kapott, aminek következtében elveszítette szinte a teljes bal agancsszárát, amiből csak egy csonk és egy erősen túlnőtt szemág maradt. Jobb oldali szára is megsérült. Mindezek ellenére a mindkét száron hiányos agancs nagykoponyás tömege 9,7 kg. Agancsa még az óvatos becslések szerint is 15 kg fölött kellett legyen.


Hőgyészi Ödönke - Fotó: Antli István

Feltehetően a sérült "kacska" agancsával nem tudta érdemben felvenni a harcot vetélytársaival és így az egyiküktől kaphatott egy vagy több végzetes szúrást. Erejéből csak arra futotta, hogy elérje a közeli nádasban rejlő dagonyát.

Sajnáljuk-e, hogy ilyen véget ért Ödönke története? Természetesen igen, hiszen most már biztosan tudjuk, hogy beváltotta volna a hozzá fűzött reményeket, igazolta volna szakmai alapokra helyezett döntésünket.

 

Bánjuk-e, hogy nem mondtuk ki rá idő előtt a végzetes "Tessék lőni"-t?

Minden ésszerű indokkal szembe menve azt kell mondjuk, hogy nem! Hisszük, hogy példát kell mutatnunk szakmai környezetünknek, és nem szabad, hogy a vadgazdálkodásunkban pusztán és kizárólag csak a rövid távú anyagi szempontok vezéreljék döntéseinket.

A képen egy másik elhullott "tar" bika koponyájára - preparátori mesterremekként - ráépített utolsó hullajtott agancspárjával látható. Ez az "összeállított trófea", mely már "csak" az élőhelyét jelentő Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészete vadászházának a falát díszíti, örökíti meg agancsainak terpesztését, pompáját.

 

Gálos Csaba vadászati ágazatvezető - Stein Krisztián erdészetvezető
Forrás: GYULAJ Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.