FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-27

Kivégzik a Praktikert - Mi történik a vállalatnál?

Elképesztő esésen van túl a Praktiker részvényárfolyama, az elmúlt 12 nap mindegyikén esett az árfolyam, csak az elmúlt 4 napban elveszítette a cég az értékének a felét, gyakorlatilag csődöt áraznak a befektetők. Felmerül a kérdés: mi történik a Praktikernél?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A válság megtépázta a Praktikert

2007-ben még 34 eurót adtak a befektetők a Praktiker részvényeiért, jelenleg pedig már csak 50 cent környékén forognak a részvények. Az árfolyam zuhanása nem véletlen, a válság igencsak megviselte a vállalatot, az éppen aktuális vezetésnek (egymást követték a vezetőváltások) újra kellett gondolni a stratégiát, a növekedési sztoriból egyre inkább "zsugorodási sztori" lett: a társaság a legfrissebb stratégia alapján bezárja a veszteséges üzleteket, a cél az, hogy legalább operatív szinten ismét nyereséges legyen a cég. A piac egyelőre nem szavaz túl sok bizalmat a vállalat újrastrukturálását célként kitűző menedzsmentnek.

 

Praktiker

Az 1978-ban alapított Kirkel (Németország) székhelyű vállalat 9 országban mintegy 430 barkácsáruházat üzemeltet, mellyel Európa egyik vezető társasága az úgynevezett "csináld magad" (Do-it-Yourself) barkácsvállalatok között. A Praktiker Csoport közel 20 000 embert foglalkoztat, Magyarországon 1998-tól van jelen. A csoport 2012-ben 3 milliárd eurós ár/bevételt produkált.

 

Esik a bevétel, veszteséges a működés

A Praktiker az elmúlt években igencsak gyengén teljesített, az árbevétel évről-évre esik, a vállalat pedig már operatív szinten is veszteséges volt. Az első negyedév sem lett fényes, a csoportszintű árbevétel tavalyhoz képest 14 százalékkal esett vissza, a cég pedig már operatív szinten is masszívan veszteséges volt (570 millió eurós árbevételre 107 millió eurós operatív veszteség jutott). A kilátások sem túl rózsásak, a várakozások alapján az árbevétel csak jövőre indulhat ismét növekedésnek, a Praktiker csupán 2015-ben lehet ismét nyereséges.

Hatalmasra duzzadt az adósságállomány

A veszteséges működés mellett a társaság az utóbbi 3 évben rendkívüli módon eladósodott. A saját tőkéhez viszonyított nettó adósság mutató a 2010-es 22 százalékról 2012-re 360 százalék fölé ugrott, a nettó adósságállomány közel 500 millió euróra emelkedett.

Komoly finanszírozási problémák

A Praktiker már tavaly is eléggé megszorult, a vállalat csupán kölcsönökkel és tőkeemeléssel volt képes átvészelni az évet, az év elején felröppentek hírek a likviditási helyzet jelentős romlásáról. A cég ugyanis a tavaszi kerti szezon előtt jellemzően feltölti készleteit, e mögé azonban komoly finanszírozást kell tennie, lapinformációk alapján ez hiányzott tavaly év elején.

 

Sikeres lesz-e a szanálás?

A vállalat az elmúlt évek veszteséges működése miatt komoly átstrukturáláson megy keresztül, ennek keretében a vállalat legfontosabb piacán, Németországban a Praktiker üzletek felét Max Bahr-ra alakítják át (a Max Bahr minőségben magasabbra pozícionált, magasabb profitabilitás mellett működő lánc), a veszteséges üzleteket pedig bezárják. A szanálás a külföldi piacokon is zajlik, a cég kevesebb országra fókuszál, azokat az operációkat tartják meg, amelyek eredményesen működnek. A szanáláshoz új vezérigazgatót és felügyelőbizottsági elnököt neveztek ki tavaly októberben. A befektetők egyelőre kételkednek abban, hogy az új vezetők által felügyelt új stratégia sikeres lehet.

Nem egyöntetű az elemzők véleménye

Az elmúlt hetekben egymástól eléggé eltérő elemzői vélemények láttak napvilágot, a sztorit közelről követő német elemzőházak közül a Berenberg és a Deutsche Bank inkább optimista, 2 és 2,6 eurós célárral mindkét bank vételre ajánlja a Praktiker papírjait, míg a Commerzbank 0,8 eurós célár mellett eladást ajánl.

A medián célár jelenleg 1,2 euró, ez alapján több mint megduplázódhatna az árfolyam, a magas célárak azonban részben annak köszönhetők, hogy az elemzők lassan reagálnak az árfolyamok esésére, az ajánlások többsége még mindig eladás.

 

Mit mutat a technika?

Az elmúlt napokban extrém túladottá vált a Praktiker, a múltbeli hasonló példák alapján pedig akár egy jelentős felpattanás is következhet. Legutóbb 2011 nyarán és év végén járt 20 alatt az RSI indikátor értéke, előbb egy több mint 60%-os, majd egy 140% feletti visszapattanás következett. Fordulatot hozhat az a technikai törvényszerűség is, hogy a növekvő forgalom megöli az egyirányú trendet, az elmúlt napokban pedig jóval átlag feletti forgalommal adták a papírt. Technikai szemmel vizsgálva az 1 euró feletti rés és az itt érkező 50 napos mozgóátlag első körben szinte áttörhetetlen akadálynak és távoli célnak tűnik. Reálisan 0,75-0,8 közé ralizhat vissza a papír, itt nevezetes Fibonacci szintek állhatják útját az árfolyamnak. A tetemes kockázatot pozícióméretezéssel érdemes kezelni.

Forrás: Portfolio

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.