FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-14

Emelőfejsze - itt a finn csodabalta

Sci-fi fegyvernek tűnik első pillanatra a tűzifa aprítását forradalmian megkönnyítő új fejsze. A titkos ötvözetből készülő Vipukirves tulajdonosa hat perc alatt elintéz egy köbmétert. (Ami persze fafaj függő... - FATÁJ szerk.)

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A favágás titka a laza csukló

Elég a szuperfejsze nevét beírni egy fordítóprogramba, hogy tisztába kerüljünk a működési elvével. A szabadalom által védett Vipukirvest angolul leveraxe-nak hívják, magyarra pedig úgy fordíthatnánk: emelőfejsze. A trükkje abban rejlik, hogy a fatönkre érkezés pillanatában a lefelé ható erőt elfordítja, így nemcsak hasítja, hanem a csapás erejével tovább is repeszti a fát.

 

Az emelőfejsze feltalálása nem egy nagy heurékapillanathoz kötődik. Heikki Kärnä, az eszköz finn feltalálója évekig kísérletezett különböző fejekkel, miután csalódott a boltban kapható fejszékben. Az Origónak megírta, a végső inspiráció akkor érte, amikor egyszer feszítővassal dolgozott. Rájött, hogy nem egyszerűen lefelé ható erőre van szüksége a faaprításhoz, kell valami, ami segít a hasításban is.

A másik ihletforrást a fejszével végzett munka jelentette. "Elgondolkodtam azon, hogy vajon a balta miért maradt változatlan a kőkorszak óta?" - írta az Origo kérdésére. Miután favágás közben többször sikerült melléütnie, olyan eszközt szeretett volna készíteni, amellyel nem sértheti meg magát. A feltaláló leginkább arra büszke, hogy bár több ezren használják már a fejszéjét, még egy példány sem okozott balesetet.


Megragadja a tekintetet a szuperfejsze

Katonai minőségű acélból készül

A cég honlapján keresztül már megvásárolható Vipukirves a prototípusoktól eltérően nem barkácsmódszerekkel készül. Az ötvözet pontos összetevőit nem árulta el a feltaláló, ám azt megjegyezte, hogy a hadsereg is hasonló fémeket használ. A gyártásról egy, a repülő- és autóiparba is bedolgozó finn precíziós öntéssel dolgozó cég gondoskodik. A fejszére tíz év garancia van, amiből a legelső példányok sem futottak ki, ám Kärnä úgy tudja, egy fejsze feje sem tört el.

A finn fejsze a használatában is eltér a hagyományosaktól. A nyelét csak lazán szabad fogni, hogy ne terhelje a használója csuklóját. "Mivel a hagyományos fejszét buzogányként, erősen markolva használjuk, mindenki úgy gondolja, az emelőfejszét is úgy kell fogni. Elsőre nehéz letenni erről. De az első néhány farönk után az ember megismeri az eszközt, és megtanulja: csapás végén a fejsze feje megfekszik a fatönk tetején biztonságosan. Ezután már könnyű átállni" - mondta a feltaláló az Origónak.


Hat perc alatt lehet felaprítani vele egy köbméter fát Forrás: VIPUKIRVES HEIKKI

Nem kell hajolgatni

A finn fejsze azt is lehetővé teszi, hogy a favágó körbetáncolja a rönköt, ami ad egyfajta bájt az aprítás folyamatának. Kärnä egyik trükkje a felaprított fa összeszedését is megkönnyíti: ha egy használt autógumiba rakják a felaprítandó fát, a darabok nem tudnak szétpattogni, és nem kell hajlongva összeszedni őket.

A feltaláló videón is megtekinthető rekordja hat perc egy köbméter fa felaprítására. De ha kevesebb előkészítéssel, nem ideális körülményekkel számolunk, az emelőfejszével akkor is sokkal gyorsabban lehet aprítani, mint a hagyományossal. Aki nem hiszi, nézzen YouTube-videókat.

 

Annak éri meg, aki fával fűt

Az emelőfejsze nem olcsó, szállítási díj nélkül is 57 ezer forintba kerül (a magyarországi szállítás további 10 ezer), miközben a magyar boltokban elérhető legprofibb, legbrutálisabb kinézetű hasítófejszék sem kerülnek többe 25 ezernél. A videók alapján rendkívül egyszerűen használhatónak tűnő emelőfejsze azonban így is megérheti azoknak, akik fával fűtenek. Ki ne akarna gyorsan végezni az aprítással, és bejönni a hidegről?

 

Forrás: origo

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.