FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-06

Védjegyes nemzeti parki termékek

A 2010-ben bejelentett és bejegyzett Nemzeti Parki Termék védjegy a gyakorlatban 2013-ban lép piacra. 70 pályázó több mint 150 terméke jelenik meg a védjeggyel június 8-án Debrecenben, a hetedik Nemzeti Parkok Hetén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

2010.:

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg a 2010. évi Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot június 11-én pénteken Őriszentpéteren. A Nemzeti Parkok Hete sorozat 2007-ben indult útjára a Magyar Turizmus Zrt-vel karöltve, hagyományteremtő szándékkal azért, hogy a belföldi ökoturizmust fellendítse és a nemzeti parkokat mind szélesebb közönség előtt ismerté tegye.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a természetvédelmi szakterület kezdeményezésére ebben az évben (2010.) bejegyezték a Nemzeti Parki Termék védjegyet, melynek célja hogy támogassa a helyi termelőket, a helyben élőket, a vállalkozókat, valamint a szolgáltatókat, akik természeti értékekben gazdag területen, hagyományos módon és a természetvédelem érdekeivel összhangban végzik tevékenységüket. A védjeggyel ellátott termékek az értékesítés során kitűnnek a szokványos termékek közül. (mno.hu 2010-06-11)

Már a 2010. évi Nemzeti Parkok Hete keretében Őriszentpéteren tartott konferencián "Az év ökoturisztikai létesítménye" pályázat eredményhirdetése után a délelőtti négy előadás a a nemzeti parki termékekkel, azok forgalmazásával védjegyével foglalkozott.

 

A védjegyeket akkor a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapján lehetett keresni. Ezen belül a védjegykutatáshoz tanácsokat adó oldal a PIPACS magyar iparjogvédelmi adatbázist ajánlotta a Magyarországon érvényes védjegyek és védjegybejelentések kutatásához. (PIPACS = Publikus IParjogvédelmi Adatbázis CSalád) Ezzel az eszközzel a fenti hír alapján 2010-ben a "védjegy"-re és a "nemzeti park"-ra keresve 16 találatunk volt. Köztük egy volt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bejegyzése a nemzeti park termékre.

 

2013.:

A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti park igazgatóságokkal közös célja, hogy a Nemzeti Parki Termék védjegy bevezetésével támogassa a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat és szervezeteket. A közelmúltban összesen nyolc nemzeti park igazgatóság tett közzé pályázati felhívást a védjegy használati jogának megszerzésére. A pályázatok eredményeként a Nemzeti Parki Termék címet mára 70 pályázó több mint 150 terméke nyerte el. A tanúsító oklevelet a győztes pályázók ünnepélyes keretek között vehetik át pénteken (június 7.) Debrecenben, a 2013-ban immár hetedik, Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat keretében.

A díjazott termékek a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvény nyitónapján, 2013. június 8-án mutatkoznak be először együtt. A különleges ízvilágú és minőségű termékeket a látogatók meg is kóstolhatják a "Nemzeti parkok ízei" standon. A rendezvény központi nyitóhétvégéjének június 7-9-én ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont. (kormany.hu 2013-06-05)

 

A kiírás bemutatása (2013-04-29) a termeszetvedelem.hu helyen:

A Vidékfejlesztési Minisztérium a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése érdekében élt a Nemzeti Parki Termék védjegy létrehozásának kezdeményezésével. A védjegy bevezetésétől a környezettudatosság növelését, a térségi, természetvédelmi, vidékfejlesztési és gazdasági együttműködések erősítését várja a szaktárca, a védjegyrendszer működtetésében kulcsszerepet játszó nemzeti park igazgatóságokkal együtt.

A védjegy használatát szolgáltatók, termelők egyaránt elnyerhetik az igazgatóságok pályázati kiírásai alapján. Rendkívül fontos, hogy a védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000 területeken megtermelt olyan termékek és szolgáltatások láthatók el, amelyek megfelelnek a további tanúsítványi feltételeknek.

A fentiek szerinti pályázatkiírók (a kapcsolókkal a kiírások elérhetőek):

BNPI BFNPI DDNPI ANPI
HNPI ÖNPI DINPI  

 

 

Ma is igyekeztünk az MSZH honlapján megkeresni a nemzeti parki termék védjegyet. Mára az mszh.hu helyett (Magyar Szabadalmi Hivatal) átirányítva a sztnh.gov.hu tehát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapja nyílik meg és az E-kutatás menüvel érhető el a Magyar iparjogvédelmi adatbázis. Ebben bal oldalon a Védjegyoltalom menüvel elérhető felületen a "nemzeti" kategóriát jelölve a Megjelölés mezőbe "nemzeti park"-ot írva 13 NPI bejegyzése található meg. (A többségnél az oltalom fennáll, de van ahol nem és ahol a bejelentés folyamatban van.) A Hortobágyi NPI esetében szerepel a Hortobágyi Nemzeti Park ajánlásával feliratú embléma is. Ezt 2007. 10. 5-én vették lajstromba.

A "nemzeti parki termék"-re keresve egy találat van, ez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bejelentése a Nemzeti Parki Termék védjegyre. Ennek oltalma fennáll. Az új nyilvántartási rendszer szerint is 2010.03.25. a bejelentése napja, a lajstromba vételi dátuma pedig: 2010. 10. 29.

 

A nemzeti Parki Termék Védjegyhez tartozó árujegyzék, tehát amely árukra alkalmazható:

 

1

Magyarországról származó ipari, tudományos, fényképészeti, mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti vegyi termékek; trágyák; élelmiszerek tartósítására szolgáló vegyi anyagok; cserzőanyagok.

4

Magyarországról származó viaszgyertyák, gyertyabelek.

5

Magyarországról származó gyógyszerészeti és állatgyógyászati készítmények; egészségügyi készítmények gyógyászati használatra; diétás anyagok gyógyászati használatra, bébiételek; fertőtlenítőszerek; kártékony állatok és növények irtására szolgálókészítmények; gombaölő szerek (fungicidek), gyomirtó szerek (herbicidek).

10

Magyarországról származó állatgyógyászati készülékek és műszerek.

16

Magyarországról származó papír, karton és ezen anyagokból készült termékek, amelyek nem tartoznak más osztályokba; nyomdaipari termékek; könyvkötészeti anyagok; fényképek; papíripari cikkek, papíripari vagy háztartási ragasztóanyagok; anyagok művészek részére; ecsetek; írógépek és irodai cikkek (bútorok kivételével); tanítási és oktatási anyagok (készülékek kivételével); csomagolásra szolgáló műanyagok (amelyek nem tartoznak más osztályokba); nyomdabetűk; klisék.

18

Magyarországról származó bőr és bőrutánzatok, ezen anyagokból készült olyan termékek, amelyek nem tartoznak más osztályokba; állatbőrök és irhák; utazótáskák és bőröndök; esernyők, napernyők és sétapálcák; ostorok, hámok, nyergek és lószerszámok.

20

Magyarországról származó bútorok, tükrök, keretek; fából, parafából, nádból, gyékényből, fűzfavesszőből, szaruból, csontból, elefántcsontból, halcsontból, kagylóhéjból, tajtékból, és mindezek pótanyagaiból, vagy műanyagokból készült termékek, amelyek nem tartoznak más osztályokba.

21

Magyarországról származó eszközök, edények és tartályok háztartási és konyhai célokra; fésűk és szivacsok; kefék (az ecsetek kivételével); takarító eszközök; vasforgács; nyers vagy félig megmunkált üveg (kivéve az építéshez használt üveget); üveg-,porcelán- és fajanszáruk, amelyek nem tartoznak más osztályokba.

22

Magyarországról származó kötelek, zsinegek, hálók, sátrak, ponyvák, vitorlavásznak, vitorlák, zsákok és táskák (amelyek nem tartoznak más osztályokba); párnázó és tömőanyagok (gumi és műanyagok kivételével); nyers textilrostok.

23

Magyarországról származó fonalak és cérnák textilipari felhasználásra.

24

Magyarországról származó textíliák és textiláruk, amelyek nem tartoznak más osztályokba; ágy- és asztalneműk.

25

Magyarországról származó ruházati cikkek, cipők, kalapáruk.

26

Magyarországról származó csipkék és hímzések, szalagok és zsinórok; gombok, ruhakapcsok és fűzőlyukak, gombostűk és tűk; művirágok.

27

Magyarországról származó szőnyegek, lábtörlők (szalmából), gyékények és nádfonatok, nem textil falikárpitok.

28

Magyarországról származó játékok, játékszerek; testnevelési és sportcikkek, amelyek nem tartoznak más osztályokba; karácsonyfadíszek.

29

Magyarországról származó hús, hal-, baromfi- és vadhús; húskivonatok; tartósított, fagyasztott, szárított és főzött gyümölcsök és zöldségek; zselék, lekvárok (dzsemek), kompótok; tojások, tej és tejtermékek; étkezési olajok és zsírok.

30

Magyarországról származó tea, lisztek és más gabonakészítmények, kenyér, péksütemények és cukrászsütemények, fagylaltok; méz, élesztő, sütőporok; só, mustár; ecet, fűszeres mártások; fűszerek; jég.

31

Magyarországról származó mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti termékek és magok, amelyek nem tartoznak más osztályokba; élő állatok; friss gyümölcsök és zöldségek; vetőmagok, élő növények és virágok; tápanyagok állatok számára.

32

Magyarországról származó sörök; ásványvizek és szénsavas vizek, és egyéb alkoholmentes italok; gyümölcsitalok és gyümölcslevek; szörpök és más készítmények italokhoz.

33

Magyarországról származó alkoholtartalmú italok (a sörök kivételével).

39

Magyarországról származó szállítás; áruk csomagolása és raktározása; utazásszervezés.

41

Magyarországról származó nevelés; szakmai képzés; szórakoztatás; sport- és kulturális tevékenységek.

43

Magyarországról származó vendéglátás (élelmezés); időleges szállásadás.

44

Magyarországról származó állatgyógyászati szolgáltatások; higiéniai és szépségápolási szolgáltatások emberek és állatok részére; mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti szolgáltatások.

Forrás: A fenti kapcsolók szerint,
összeállította: MM

Kapcsolódó írás:
Európai Nemzeti Parkok Napja és a Magyar Nemzeti Parkok Hete FATÁJ 2013-05-24

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.