FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-04

Biomassza erőművek esetei Ausztriában

E cikkben két esetről van szó. Az egyik a Villachban csődbe ment vállalkozás esete, a másik pedig egy Klagenfurtba tervezett biomassza erőmű körüli építése előtti vita a környező faipar és a beruházó között az alapanyag okán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Biomasse-Energie GmbH, Villach

19 millió Euró adóssága van a cégnek, aminek okaként technikai problémákat emlegetnek. Az üzem 15.000 háztartást szolgál ki.

Nagyon ambiciózusak voltak a technikai szenzációt is említő tervek Hans Griesser biomassza erőműve második ütemének 2011. évi üzemindításkor. Mínusz CO2 erőműről volt szó. A cél az volt, hogy áram és távhő mellett az aprítékból biogázt is előállítanak.

Most csődeljárás indult a cég ellen, miután az bejelentette a fizetésképtelenségét és csődvédelmet kért. A roppant nagy adósság 19 millió Eurót tesz ki. Ebből 15 millió Euró leasing és hitel kötelezettség. A hitelezők nem kívánták az összesen 45 millió Eurót befektető céget tovább támogatni. A csőd okaként az üzemeltetők csak technikai nehézségeket említenek, melyek csökkentették a gazdaságosságot. Miközben az első egység 2007. óta jól működött, a 2011-ben indított egységnél a kezdetektől gondok voltak. Ez utóbbi sosem ment úgy, ahogy tervezték. A berendezés gyártója ezért a felelős, amit perben tisztáznak majd.

Az üzem 15.000 háztartásnak elegendő áramot termelt és 10.000 háztartáshoz való távhőt. A termelés most áll. A 19 alkalmazott többségét a tél végével már elbocsátották. Egyelőre nem világos hogyan működik majd tovább a cég. (Kleinezeitung.at 2013-05-28)

-----------------------------------

Kritizálják a klagenfurti biomasszaerőmű tervét.

Klagenfurt elöregedett gázerőművét tervezik biomasszaerőműre cserélni, melynek 2015-től kellene működnie. Ezzel kapcsolatban élénk vita támadt már 2012. nyár végén. (orf.at)

Az Iparkamara a terv felülvizsgálatát javasolja, hogy Karintia 150 fafeldolgozással foglalkozó vállalkozása biztosítékot kapjon arra, hogy faellátásukat a leendő erőmű kb évi 300 ezer m3 faigénye nem fogja hátráltatni. Az ipar attól tart, hogy fahiánnyal kell majd számolni: 2020-ra a prognózisok Karintiában 3 millió m3 feletti hengeresfa hiánnyal számolnak. Ezen kívül az energiafa árak 2003-2011. között 50%-kal emelkedtek. (meinbezirk.at 2013-05-29)

A Mondi Ausztria papírkonszern szakszervezeti vezetője, valamint Ausztria Fa- és Fűrészipari Szövetségének elnöke is élesen kritizálja a tervet annak mintegy évi 300 ezer m3-es fa-alapanyag igénye miatt. Ez a karintiai fafeldolgozóipari vállalkozások több száz alkalmazottjának munkahelyét veszélyezteti, hiszen az egyébként is szoros alapanyag egyensúlyt hiányba fordíthatja és növelné a faárakat. Szerintük a fát először az iparban kell feldolgozni és csak ezt követően lehet tűzre vetni. Nem szabad az ökoáram tarifával közpénzből ilyen megaprojektet támogatni, és ezzel a hazai ipar alapanyag ellátását és munkahelyeit veszélyeztetni. Ráadásul az évi közel 15 ezer kamionszállítmány környezeti többletterhelést is jelent, a hulladékhő pedig nyáron pocsékba megy. Sokkal jobb lenne a FunderMax-hulladékhő projektet felkarolni, aminek keretében 20 km-ről távhővezetéken az ottani hulladékhő Klagenfurtba hozható lenne.

A beruházó ugyanakkor mindezt gyenge kritikának értékelte. Már működő 10 biomassza-erőművükben évi 1 millió m3 biomasszát égetnek el, aminél arra törekszenek, hogy ennek minél nagyobb része erdei apríték legyen. Egyik üzemük Klagenfurt déli kerülőgyűrűjénél már évek óta sikeresen működik. Ehhez képest csak kétszeres lesz a tervezett új kapacitása. Szerinte természetes, hogy konkurenciát fog ez jelenteni, de ez a szabad verseny része. Az új üzembe tervezett 250 ezer m3 fát 150 km-es körzetben tervezik beszerezni. A nyári hulladékhőt a tüzelőanyag szárítására használják majd. (unterkaertner.at 2012-05-29)

Forrás: A fenti kapcsolók szerintiek.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.