FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-31

XIII. EXPOWOOD volt Brassóban

Az EXPOWOOD XIII-ik vásárát gazdag termékpaletta, workshop, ügynöki közvetítés és konferenciák tették színessé.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Szerdán, május 22-én tartották a már hagyománnyal rendelkező brassói Expowood vásár ünnepélyes megnyitóját, amelynek díszvendége Nicolae Tucunel volt, a Román Faipari Egyesület elnöke.

"Ennek a vásárnak a léte, a szervezők elkötelezett munkája, megbecsülést érdemel, hiszen fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol a technológiák elérhetővé vállnak számunkra és a bel illetve külföldi termelők megismerkedhetnek egymással. Sikerekben gazdag hosszú életet kívánunk ennek a vásárnak!" - jelentette ki Nicolae Tucunel a megnyitó ünnepségen.

Dr. Vasile Abrudan professzor úr, a brassói Transilvania Egyetem rektora kiemelte a fafeldolgozó ipar fontosságát, mivel ez az ágazat rendszeresen többletbevételt jelent a román gazdaság számára.

"2011-ben a faipari termékek exportja 1,4 milliárd euróval haladta meg az importot és a hiedelmekkel ellentétben nem a feldolgozatlan rönkök exportja a jellemző." - jelentette ki a rektor. Expozéjában kifejtette annak jelentőségét, hogy a faipar ellátásának alapja, egy állandóan megújuló nyersanyagbázis.

"A fafeldolgozásnak valóban van jövője, Romániának elegendő erőforrása van ahhoz, hogy az eljövendő nemzedékek, fiaink és unokáink számára legyen feldolgozható fa és ugyanakkor élhető környezet." - mondta Abrudan.

Az értekezés végén, felhívta a döntéshozók figyelmét arra a tényre, hogy gyakran a külföldi multinacionális tőkével rendelkező vállalkozókat előnybe részesítik a helyi termelőkkel szemben, de figyelemmel kell tartani azt hogy az előbbiek, azonnal kivonulnak az orszagbol, ha a helyzet nehezebb lesz.

"Mi fafeldolgozó iparosok is nehéz pillanatokat élünk." Ezzel a kijelentéssel kezdte mondandóját Bagoly Miklós a Cluster ProWood elnöke. Ő is felhívta a figyelmet a kitermelés óvatosságára, a nyersanyag újratermelődés mellett is.

"A fa exportálása, dobozokban csomagolva kell történjen, nem a kéregbe." - tette hozzá. Végezetül minél több gyümölcsöző üzleti kapcsolatot létrejöttét kívánta a résztvevőknek, és azt, hogy örüljenek ennek a sokszintű vásárnak, amelyik az új technológiáktól a végtermékekig felvonultatja a faipar széles spektrumát.

Május 22-25 között került megrendezésre a tizenharmadik brassói EXPOWOOD vásár, az INTARZIA&CASTOR folyóirat szerkesztőségének szervezésében, a Román Faipari Egyesületnek, a Faipari Mérnöki Egyetemnek, a Fafeldolgozási és Fakitermelési Főiskolának és a Brassói Kereskedelmi és Ipari Kamarának közös védnöksége alatt.

A vásárt hetedik alkalommal rendezték meg Brassóban és az elmúlt évekhez képest 12%-os növekedést mutatott. Összesen 4600 négyzetméteren 78 cég részvételével indult a kiállítás. Ezek közül 32 most van jelen először ezen a vásáron, 7 pedig első alkalommal látogatott el Romániába Csehországból, Lengyelországból, Svájcból, Németországból, Ausztriából, Olaszországból és az Egyesült Államokból.


A kiállítás termékskálája lefedte a legújabb technológiákat, berendezéseket, faipari gépeket, többet ezekből most mutattak be másodjára a nagyhírű Ligna vásár után. Jelen voltak a neves gépgyártók, a Homag, Weinig, SMC, Schuko, Mulhbock, Hildebrand , az elsődleges feldolgozás vágás, kitermelés, szállítás, erdőgondozás képviseletében a Posch, John Deere, Interforst és a végfeldolgozásban érdekelt ReinckeNaturfarben, Milesi, Quickwood akik a legújabb technológiákat és szakmai információkat osztották meg az érdekeltekkel.

 

A kiállítók tevékenységi köre világosan mutatja a vásár jellegének eltolódását a fakitermelésről a fafeldolgozás irányába. A statisztikai adatok a következőket mutatják:

- 22%     bútoripari technológia

- 18%     fűrészáru gyártására alkalmas technológia

- 17%     tömörfa feldolgozás

- 16%     fakitermelés

- 14%     energia, biomassza, fűtés és kazánok

- 13%     fatermékek és egyebek

Május 22-25-e között folyt a szakma legjelentősebb eseménye, amelyen a kiállítók és látogatók teljes képet kaptak az eddigi Expowood vásárok történetéből a legváltozatosabb és legsokoldalúbb kiállításról. Ezen a vásáron első alkalommal került sor szakmai konferenciára, workshopra és a diákok számára szervezett ügyességi asztalos versenyre. Az expozék, az alternatív energiaforrások, biomassza, kutatás és innováció valamint a legújabb szervezeti formák, a "clusterek" világát érintették. 

 

Pál Zsuzsanna, Forrás: Expowood

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.