FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-10

Parketta piaci várakozások 2013.

A FEP (Európai Parketta Szövetség) április végi ülésén értékelte a parketta piacot: az élénkülés jelei még mindig nem láthatóak, a helyzet országonként eltérő.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az Európai Parketta Szövetség (FEP) Igazgatótanácsa 2013. április 24-én tartotta ülését, melyen többek között megbeszélték a parketta helyzetet és az európai piac alakulását.

Bár még túl korai valós előrejelzést adni 2013-ra, az egyes országok képviselőinek tájékoztatása azt mutatja, hogy az európai parketta gyártóknak továbbra is országonként eltérően, de komoly kihívásokkal kell szembesülniük. A piac még mindig nem mutatja az élénkülés jeleit. Ugyanakkor hangsúlyozza tagjai érdemeit az üzletmenet e nehéz időkben életben tartásában, amivel utat találnak a mindig változó környezethez alkalmazkodáshoz és kreatív, innovatív választ adnak vevőik igényeire.

 

Az országonkénti helyzet röviden az alábbi:

 

Ausztria

A kemény télnek Ausztriában hatása volt a parkettafogyasztásra, mely enyhén csökkent 2013. első negyedévében.

up
Belgium

2012. stabilizálódást mutatott a parketta fogyasztásban, miközben a termelés várhatóan enyhén növekszik. 2013. első negyedéve ugyanezt a tendenciát látszik követni.

down
Dánia

A parketta eladás kisimul. Az építési tevékenység növekedése várhatóan folytatódik 2013-ban, bár alacsony szinten (2,2%), ami alatta marad a válság előttinek. Miközben minden szegmensben enyhe növekedés várható, az új lakások építése továbbra is gyenge 2013-ban, ami tükrözi a lakóépületek gyenge áralakulását.

down
Finnország

Erősen csökkent a parkettafogyasztás, éves összehasonlításban elérve a -10%-ot. A munkanélküliség 8,5%.

up
Franciaország

2013. első negyedéve 15%-os parketta eladási csökkenést mutatott. A tömörfa parkettát ez kicsit kevésbé érintette, jobban teljesített, mint a többrétegű. Ennek megfelelően alakult a termelés is. Munkanélküliség elérte a 10%-ot és még mindig növekszik.

down
Németország

2013. első negyedévben a parketta eladás általában szinten maradt, kivéve a széles lapokat (kastélyparkett), melynél folytatódott a növekedés. Az építési szektor jól teljesít, nő az engedélykérelmek száma.

up
Olaszország

Az olaszországi helyzetet a politikai bizonytalanság jellemezte az elmúlt néhány hónapban, ami nehéz gazdasági helyzetet eredményezett. Ugyanakkor azt várják, hogy a dolgok immár jobban mennek, hogy megalakult az új kormány. A parketta piac közel 20%-ot vesztett az értékesítés terén 2013. első negyedévben, de a politikai krízis elmúltával helyzete stabilizálódhat.

down
Hollandia

A 2012. végén tapasztalt negatív irány folytatódik. 2012. első negyedévéhez képest a fogyasztás 10%-kal visszaesett. A felújítási piac ígéretesebb, de nyilvánvalóan nem ez a megoldás a parketta termelőknek, melyeknek m2 eladásra van szükségük. A termelés nő, de nagyobb része exportra megy (60-65%), elsősorban a kétrétegű termékeknél.

down
Norvégia

A parketta piac lassul, de még mindig növekszik az előző évhez képest. Az építési piac továbbra is lapos, változatlan. Most a munkanélküliség 2-3% közöttire becsülhető.

up
Spanyolország

A parketta termelés szintje változatlan, de az eladásoké csökkent 2013. első negyedében 5-10%-kal, az előző évhez képest.
Ahogy más országokban megfigyelhető a széles táblák felé eltolódás, ugyanez tapasztalható Spanyolországban is. A munkanélküliség továbbra is a fő probléma 25%-os általános mértékével és a riasztóan magas 50%-kal a fiatal generáció körében.

down
Svédország

A parketta fogyasztás enyhén csökkent 2013. első negyedévében, amivel szemben a 2012. első negyedévi változatlan volt. Ez a tendencia érvényes az egész gazdaságra, mely lassul.

down
Svájc

Svájcban a helyzet változatlan.
A parketta eladás többé-kevésbé stabil 2013. első negyedévben. A széles tábla divatos. Az építési piac a tél elmúltával megélénkül, amit az építési engedélyek növekvő száma is tükröz. Azt remélik, hogy a gazdaság a tavalyi szinten stabilizálható.

up

 

Forrás: IHB, Ford-Szerk: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.