FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-03

Vadászírók a Vackor Vár Erdei Iskolában

Kecskeméten tartotta kihelyezett klubnapját a Vadász Könyvklub Egyesület Dr. Koncz István (szülész-nőgyógyász) vadászíró meghívására. A KEFAG Zrt. a Vackor Vár Erdei Iskolában látta vendégül a 14 fős társaságot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A programot a Városházán, a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban kezdték, ahol Péterné Fehér Mária kalauzolta őket, és megtekintették többek között Katona József vadásznaplóját, valamint a városháza dísztermét. Ezt követően a KEFAG Zrt. látta vendégül a 14 fős társaságot, akik a Nyíri erdőben a Vackor Vár Erdei Iskolával ismerkedtek. A jóízűen elfogyasztott őzgulyást követően pedig megtekintették a Szulyovszky-féle 1848-as gyűjteményt.

 

A hír talán átlagos protokoll-hír is lehetne, amennyiben - és erre bizonyára olvasóink is felkapták fejüket - nem került volna a közismert Dr. Koncz István szülés-nőgyógyász neve összefüggésbe a Vadász Könyvklub Egyesülettel. Amiből rögtön következtetni lehet arra is - és ez az, ami talán nem annyira köztudott -, hogy Dr. Koncz István nem csak kiváló orvos, és vadász, hanem vadászíró is. Erről azonban majd később. Előbb arról, hogy hogyan is kerültek Kecskemétre, majd pedig a KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdei Iskolájába a vadászírók.

 

- A magyar Vadász Könyvklub Egyesület budapesti csoportját és vezetőségét fogadtuk egy vidéki kihelyezett ülésen, Kecskeméten - monda Dr. Koncz István - Ennek a találkozónak a szervezésével bíztak meg engem. A könyvklub egy több évtizedes múlttal rendelkező egyesület, amit még Dr. Ádámfi Tamás, Dr. Zoltán Attila, és Tálosi István alapították jó néhány éve. Az egyesület jelenlegi elnöke Homonnay Zsombor, alelnöke Nagy Kálmán, a titkára pedig Koroknay Attila.

Úgy gondoltam, hogy a kihelyezett ülés helyszíneként a kecskeméti Vackor Vár lesz a legalkalmasabb. Hiszen ez egy külsőségeiben is gyönyörű, a magyarságunkat jellemző hely, ami tulajdonképpen egy erdei iskola. Ezáltal a legnemesebb munkát végzi fiatalságunk körében, és alkalmas arra, hogy egy ilyen csoportosulás, mint a miénk, itt tartsa a kihelyezett ülését. "Csemegeként", megelőzően azonban, mint kecskeméti, és erre való büszkeséggel a szívemben, bevezető programot is szerveztem. Így történt, hogy látogatásunkat a városházi levéltárban kezdtük, ahol mindenki megilletődötten forgatta Katona József eredeti kéziratos vadásznaplóját. Sokan nem is tudják, hogy Katona József, aki a Bánk Bán halhatatlan sorait alkotta, vadász, sőt vadásztársasági nótárius volt. Aki a vadásztársasági eseményeket egy naplóban feljegyezte. Megható volt ezeket a sorokat, és Kecskemét első vadásztársaságának jegyzőkönyveit, valamint néhány relikviát látnunk. Melyeket Péterné Szabó Marika rendkívül nagy lelkesedéssel, szeretettel mutatott be nekünk.

A program a Vackor Iskolában folytatódott, ahol a Makovecz által megálmodott építészeti csodával ismerkedtünk. A kultúrával foglalkozó vadászok itt azzal is szembesültek, hogy vidéken a magyar ifjúság nevelése jó kezekben van, és ennek remélem majd jó hírét keltik a fővárosban. Nem tudom megkerülni, hogy a Vadász Könyvklub Egyesület kihelyezett ülésének támogatását, a mai találkozó megszervezését kiknek is köszönhetjük. Köszönet jár érte a KEFAG Zrt-nek, Sulyok Ferenc vezérigazgató úrnak, Madácsi Sándornak, a KEFAG Zrt Észak-Kiskunsági Erdészete erdészeti igazgatójának, valamint Gulyás Istvánnak, kedves vadásztársunknak, a Félegyházi Kenyérgyár igazgatójának. Aki az ebédhez való kenyeret, és a finom süteményeket ajánlotta fel. Hiszen ma segítség nélkül egy ilyen bemutatót nem lehet megvalósítani. Én pedig bízom abban, hogy úgy mentek haza budapesti illusztris vendégeink, hogy egy vidéki városnak, egy vidéki szellemi műhelynek jó hírét keltik majd otthon.

A mindeddig választékosan, nyomdakészen fogalmazó, nyilatkozó Dr. Koncz István azonban meglehetősen nehezen, szerényen kezd beszélni arról a témáról, amit a cikk elején már említettünk: vadászírói munkásságáról.

- Én is úgy kezdtem az írást, mint a legtöbb vadászíró, "élményvisszaadó" könyvekkel. Majd 2000-ben Hátizsák című kiskötetemmel Millenniumi Emlékérmet, és helyezést nyertem, amit Tatán adtak át a várban. Aztán volt még néhány ilyen saját történeten alapuló kis füzetem, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy tízedik füzeténél tart az "Arcok a magyar vadász múltból" kisfüzet-sorozatom. Amiben kortársaink, vagy nemrég elhunyt tagtársaink, mint például Party István, vagy Szederkényi Zoltán emlékét ápolom. Olyanokét, akik sokat tettek az erdőkért, a magyar vadászatért, de nem írtak, nem publikáltak. Nekünk, a magyar Vadász Könyvklub Egyesület tagjainak az a feladatunk, hogy poroljuk le "kis fénylő csillagukat". Hiszen aki ír, azt nem kell propagálni, aki viszont nem ír, azt fel kell fedezni. Ami pedig a legfontosabb az egészben: a hagyományt, a múltunkat igenis őrizni kell, időnként pedig leporolni. Talán ez a legfontosabb az én jelenlegi, úgynevezett kis irodalmi munkásságomban. Melyért két éve megkaptam az "Arany fácán-toll" díjat, amit minden évben egy írással foglalkozó vadászembernek adnak át.

 

Fotók: Makra Zsuzsanna, Forrás: Kecskeméti-Hírhatár

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.