FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-02

Beszámoló az OEE Fakereskedelmi Szakosztályának április 25-i programjáról

Az OEE Fakereskedelmi Szakosztálya április 25-én az Ipolyerdő Zrt-nél és a Szlovákiai Államerdészet Biomassza üzeménél járt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A rendezvény a Ipoly Erdő Zrt. gazdálkodásának bemutatásával kezdődött. Kiss László vezérigazgató úr a főbb mutatószámok mellett, a térség és a város történelméről is adott egy rövid áttekintést. Hoffmann András főmérnök részletesebben foglalkozott előadásában a Társaság természeti adottságaival, a gazdálkodás jellemző adataival, majd egy konkrét példán keresztül bemutatta az apríték termelés kezdeti tapasztalatait mind technológiai, mind ökonómiai oldalról.

 

 

A Szlovákiai Államerdészet részéről ing. Ján Psársky, az önálló gazdálkodási egységként, de az államerdészet szervezetén belül működő Biomassza Üzem igazgatója tartott érdekfeszítő előadást. Az üzem évi cca. 140.000 tonna aprítékot állít elő az ország hét körzetében, amelyet mintegy 30 belföldi erőmű részére értékesítenek. Szlovákiai államerdészeti fakitermelésének jelenleg alig 4%-át kitevő aprítékként feldolgozott alapanyag mennyiség jelentős fejlődési lehetőséggel bír.  Meghatározó tényező a gazdaságosság kérdésében a szállítási távolság. Tapasztalataik szerint cca. 40 km felett, már csak közbenső, tároló telepek kialakítása és speciális szállító járművek alkalmazása mellett mozgatható az apríték eredményesen.

 

 

A terepi program során - a határt átlépve, szlovák területen - a Grizzly DT 38 aprítógép került bemutatásra munka közben.  A helyi erdész kollegák beszámolója szerint jól illeszkedik a technológiai sorba a térség jellemzően akácos állományai esetében.

 

 

A kistérségi, lakóközösségi biomassza felhasználás példájaként az Intech sro. - Nagykürtös-fűtőmű meglátogatása következett.  A korábbi széntüzelésű fűtőmű a város lakótelepét látja el hőenergiával és használati meleg vízzel. Az Európai Uniós támogatással létesült biomassza kazán és kiszolgáló egységek mintegy 10%-os megtakarítást eredményeztek a lakosság számára.

 

 

A számtalan hasznos, gyakorlati információkat szolgáltató szakmai nap Kékkő lovagvárának a megtekintésével zárult. A Balassik birtokaihoz tartozó egykori erősség falai között emlékeztünk a híres költőre, Balassi Bálintra is.

Köszönet a szervezőknek a pontos és lelkiismeretes munkáért.

 

Reinicz Gábor, szakosztálytitkár
Foto: Mőcsényi Miklós, további képek

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.