FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-05

A Nagykanizsa környéki vadkárról

A vadkár mértéke területenként évről-évre, az aktuális vadállomány nagyságával arányosan változik, a szántóföldön, a gyümölcsösben, a szőlőben egyaránt nagy veszteséget okozva. Ebből következik, hogy ennek kezelése a kárt elszenvedő ágazatok képviselőinél és a vadásztársaságoknál egyaránt a legkritikusabb pontnak számít minden évben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Nem ritka, hogy egyes esetekben a bíróságon dőlnek el a vitás kérdések. A tavalyi év csapadékszegénysége miatt számos területen a vadon élő állatok nagy pusztítást vittek véghez, hiszen a földeken csillapították szomjúságukat, így letarolva az erdősávok mentét és elfogyasztva többek között az édes zöldkukoricát.


A vadkár a vad táplálkozása, a mozgása, valamint a búvóhely készítése és használata során okozott kár, melyet a mezőgazdaságilag művelt vagy az erdőterületeken okozhat, amelyről Dénes Sándor vadgazda mérnököt, a Nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság munkatársát kérdeztük.

- A mostani kár a Nagykanizsától Orosztonyig terjedő tizenkétezer hektáros vadászterületen az előző évekhez hasonló mértékűnek mondható, csupán a takarmány ára változott, mely az öszszegben meghatározott értéket befolyásolja. A területünkön a vaddisznó állománya stagnál, mely köszönhető az aktív vadásztársasági tagoknak, nem úgy, mint a szomszédos vadásztársaságnál, ahol a területi viszonyok miatt nehéz a vadászatuk. Itt a kár mértéke elérheti a több tíz millió forintot is, míg nálunk ez az összeg tíz millió forint alatt maradt - mondta a környékünk helyzetéről a hivatásos vadász.

- A területünk a Principális-csatorna közelsége miatt is szerencsés helyzetben van, mivel az lehúzta az erdőből a vadat, ahol a vízen kívül kukoricatáblákat is találtak - tette hozzá.

A mezőgazdasági vadkár a magvak elvetésétől a termés beéréséig jelentkezhet vagy fokozódhat. Az erdőkben leggyakrabban előforduló károk a rágás, a hántás, a szaporító anyag fogyasztása és a taposási kár. Az őz jelentős rágást okoz, míg a gímszarvas elsősorban a tölgy újulatait szereti. A fás szárúak magtermését sok állatfaj dézsmálja a rágcsálóktól egészen a csülkös nagyvadfajokig, de talán a legnagyobb mennyiséget a vaddisznó fogyasztja el, hátráltatva ezzel az erdők megújulását.

A vaddisznók leginkább a kukoricát kedvelik, hiszen a gabonában nem találnak maguknak búvóhelyet. Főleg a kukorica elvetése után közvetlen, mivel kitúrja a frissen elvetett szemeket, illetve ha elér egy bizonyos magasságot,
akkor már eltakarja a vaddisznót és szinte az egészen aratásig el tud ott lenni, hiszen táplálékot és búvóhelyet biztosít számára. Ilyenkor hatalmas kárt okozhatnak, egy konda disznó akár a színéig is ledöntheti a kukoricát.

Ha a növények oldaláról szemléljük a dolgot, akkor elmondható, a fiatal korban többször rágott csemeték jelentős torzulást és növekedésbeli elmaradást szenvedhetnek, amely ronthatja, minőségében károsíthatja a fa és az erdő értékét. Az őzek és a gímszarvas által lehántolt kéreg miatt pedig a fa egészségét veszélyeztető gombás vagy baktériumos fertőzés alakulhat ki.

- A vadkár ellen elsődlegesen a vadászattal illetve etetéssel lehet védekezni. Ennek része, hogy úgynevezett hat-nyolc hektáros vadföldeket vetünk be, ezzel az erdőben tudjuk tartani a vadat. A Nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság területén több mint hatvan hektár ilyen terület található.

Villanypásztorral, vagy vadkerítéssel körbe lehet ugyan keríteni a táblákat, de a több száz hektár nagyságúaknál ez hatalmas pénzügyi befektetést igényelne. Ezen túl olyan részek is vannak, ahol a folyamatos ellenőrzés sem oldható meg a kukorica magassága, az erdőszél és a termőföld közti nyílt sáv illetve a magasles hiánya miatt. Fontos az itatóhelyek, dagonyák fenntartása, ezzel próbáljuk őket a lakott és a mezőgazdasági területektől távol tartani. A hántolást, a fák törzsének védelmét kémiai anyagok használatával kíséreljük meg - részletezte a megelőzés és a védekezés módjait Dénes Sándor.

A peres ügyekkel kapcsolatban hozzátette, a gazdálkodókkal szinte kilencvenkilenc százalékban meg tudnak egyezni. Ez a legjobb mind a két fél számára, mivel tudják, az erdő egy ökoszisztéma, ahol a vadnak, a növényeknek, a rovaroknak, a hüllőknek és a madaraknak egyaránt helye van.

Azonban nemcsak a vadásztársaságok, hanem a földhasználók is kötelesek közreműködni a vadkárok megelőzésében.

 

Forrás: Varga Mónika - Kanizsa Újság

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.