FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-17

A Zalaerdő Zrt. tartani tudta piaci pozícióit

Gazdasági válság ide, pénzügyi krízis oda idén is érvényben maradt a kijelentés, hogy a Zalaerdő Zrt. az erdészeti részvénytársaságok körében az elsők között foglal helyet. A társaság teljesítményéről, sikeres működéséről szakmai körökben és környezetünkben egyaránt elismeréssel beszélnek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A nálunk található erdők a kiváló fatermőképességükön túl sok mást is adnak az embereknek. A szakmai elődöknek és a jelenleg az erdőgazdaságban dolgozó szakembereknek köszönhetően a zalai erdők a párjukat ritkítják.

 

A jövő nemzedéke is szép és egészséges erdőket akar látni, ezért a mi törekvésünk sem lehet más, mint gondozva nevelni, sikeresen védeni és eredményesen kiaknázni a ránk bízott erdőket - mondta el Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, akitől elöljáróban arról érdeklődtünk, hogy mi ad okot büszkeségre, és mi szomorúságra, ha a 2012-es évet visszaidézi?

 

- Az állami erdőgazdaságok közül elsőként mi állítottunk munkába egy harvestert (döntő, daraboló, gallyazó gép), de az sajnálatos, hogy a berendezés beszerzését a lucfenyő állományok szú okozta kárai tették indokolttá. Öröm, hogy felavathattuk a csömödéri turistaszállót, és örvendetes, hogy elkészült az Obornaki Erdei Iskola épülete is. Erdeink számára ez az esztendő rendkívül aszályos volt, ritka számba menő szárazság uralkodott már márciusban is, ezért a fakitermelési terveinket jelentős mértékben kellett módosítani. Idén a lucfenyő, az idősebb bükk és tölgy állományainkban is felgyorsultak a száradási folyamatok. Mivel e folyamatok nem csillapodnak, a jövőben is készülnünk kell a megnövekedett mértékű erdőkárokra. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a károsodott faanyagot jó piaci körülmények között sikerült értékesítenünk.

- Kell-e, lehet-e még erdőt telepíteni a Zalaerdő területén?

- Igen, bár közel sem annyit, amennyit szeretnénk. Kellő mennyiségű saját földterülettel sajnos nem rendelkezünk. A vagyonkezelésünkben lévő legelő, szántó, gyepművelési ágba sorolt ingatlanok hasznosítását felülvizsgáltuk, középtávon évi 8-10 hektár erdőtelepítést tervezünk. A kiviteli tervek készítését megkezdtük, ám a tulajdonosi hozzájárulás megszerzése most is hosszú időt vesz igénybe. Ha lehetőséget kapunk, a megyében jelenleg használaton kívüli, állami tulajdonban lévő, több mint ezerhektáros, katonai lő -és gyakorlóterek beerdősítésére, akkor az, hosszú távon biztosítana feladatot a csemetetermelési ágazatunknak. Nem is beszélve a nemes célról, mellyel hozzájárulhatnánk az ország erdősültségének növeléséhez.

 

- Elegendő számú beruházást, fejlesztést sikerült végrehajtani az egyes erdészeteknél?

- Igen. Amit megálmodtunk, azt javarészt sikerült megvalósítani. A tervezett építési projektjeink közül néhány áthúzódik 2013-ra, az engedélyezési eljárások bonyolultsága, vagy a csapadékos időjárás miatt. A torhaji és a bucsutai rakodó építése például csak jövőre fejeződik be.

 

- A pelletüzem avatójának már három éve. Beváltotta a hozzáfűzött reményeket?

- Mindenképpen! A beruházás kezdetekor elvárt 2400 tonna/év termelést az üzem ma már jócskán túlteljesíti, a termelt pellet éves mennyisége eléri a 3000 tonnát. Amit megtermelünk, azt azonnal értékesíteni is tudjuk. A napi termelésünk a készletünk. A pelletüzem egyértelmű sikertörténet, hisz a jelenlegi piaci árak mellett, főként saját alapanyagot fölhasználva, jelentős értéktöbblettel tudunk egy piacképes, gazdaságos, környezetbarát terméket előállítani. A pellet nagyon keresett, jól eladható slágertermék, tiszta fűtőanyag.

 

- A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületek mintegy tíz százaléka védelmi illetve közjóléti rendeltetésű. Sikerült kellő erőt, energiát fordítani a közjóléti erdőterületekre is?

- Hogyne! A Csömödéri turistaszállót májusban avattuk. A kisvasúti menetrendünket hozzáigazítottuk a még meglévő MÁV vonalak menetrendjéhez. Vasárnap is vannak járataink. A mozdony korszerűsítés keretében új, környezetbarát motor és sebességváltó kerül egy régi C50-esbe. Az arborétumok, parkok karbantartását folyamatosan elvégeztük. Az obornaki erdei iskolát jövő tavasszal tudjuk majd beindítani.

- Milyen előremutató lépésekkel sikerült segíteni a vadászat, a turizmus, a vadász vendégházak fejlesztését?

- A vendégházainkat az elmúlt években kivétel nélkül felújítottuk. Idén a szentpéterföldei vadászház külső festését végeztük el. A vendégkör tovább bővült. Csomagajánlatainkkal elsősorban a hazai és a közép-európai vendégkört céloztuk meg. A dámkertünkben idén az előző évekhez képest sokkal nagyobb számú trófeás vad értékesítését tudtuk elérni. Az obornaki és a Sohollári házat megnyitottuk az idegenforgalom előtt.

 

- Milyen célok, elgondolások megvalósítását tervezik jövőre?

- A fakitermelés és fa elszállítását segítő gépparkot szeretnénk modernizálni. Terepjáró gépkocsik beszerzése is napirenden van. A fűrészüzemi szárító kapacitás bővítését is tervezzük. Nagy erőkkel koncentrálunk az idén keletkezett természeti károk (aszály, szú stb.) által generált erdőfelújítási munkák végrehajtására. Szeretnénk eredményesen és magas aktivitással működtetni az új erdei iskolánkat. Meg akarjuk tartani, és ha lehet, bővíteni szeretnénk a piacainkat. A kereskedelmi tevékenységünkben az ártartásra való törekvés marad meghatározó. A Zalaerdő Zrt. sikerét a jó adottságokon kívül az elődök elhivatott szakmai munkájának és a lelkiismeretes, becsületes munkát végző dolgozóinak is köszönheti. Ők tisztességes helytállásukkal hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy a gazdasági válság ellenére a Zalaerdő Zrt. egy prosperáló cég tudott maradni.

Forrás: ZalaMédia

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.