FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-11-05

Trófeamustra az Északerdőnél

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2012. október 19-én a Tállyai Erdészeti Igazgatóság, Hidegpataki vadászházánál festői szépségű környezetben rendezte meg az idei szarvasbőgési idényben terítékre került szarvasbikák trófeáinak szemléjét.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A verőfényes őszi napsütésben a Borsodi Vadászkürt Egyesület messze hangzó dallamai fogadták az "Üdvözlés" a "A gím halála" strófákkal a rendezvényre érkező szép számú hazai és külföldi vadászokat.

A házigazda Északerdő Zrt. részéről Zay Adorján vezérigazgató köszöntötte az idei trófeamustrán megjelenteket. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idei szarvasbőgési vadászidény a kezdetben szokatlanul meleg, aszályos időjárás ellenére is a bőgés végén szép eredményekkel zárult az Északerdő Zrt. vadgazdálkodási területein. Mindez nagy mértékben köszönhető a vadgazdálkodási ágazatban dolgozók áldozatos, fáradtságos munkájának. A hivatásos szakszemélyzet szakszerű, hozzáertő munkáját bizonyítja az a tény is, hogy az idén a hibás (mínusz pontos) gímszarvasbika-kilövések száma a tavalyi 10%-ról 8-9%-ra csökkent.

 

A vezérigazgató úr ezután jutalmakat adott át a helyi és országos szinten is kimagasló teljesítményt elérő vadász szakemberek részére:

- Varga László hivatásos vadásznak (Jósva-Tornai Erdészet, Szín-Szelcepuszta), aki a hivatásos vadászok országos versenyén 9. helyezést ért el, díja egy őzbak kilövése,

- Demetrovics Tibor hivatásos vadásznak (Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság) aki 2. helyezést ért el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hivatásos vadászok versenyén, díja egy gímszarvasbika (selejt) kilövése,

- Szívós Béla kerületvezető erdésznek (Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság), aki a Soponyán megrendezett VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon a résztvevő 67 főzőcsapat közül az Északerdő Zrt főzőcsapatának vezetőjeként kategóriájában 1. helyezést ért el, valamint az Észak-Magyarországi Régió településein élő és tevékenykedő erdészek és vadászok VII. Bor- és pálinka valamint főzőversenyén Mátrafüreden 1. helyezést ért el, díja egy muflonkos és egy gímszarvasbika elejtése.

Az igazán vadászias jutalmak átadását követően Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Vadászati és Halászati főosztályvezető-helyettese gratulált az Északerdő Zrt. minden dolgozójának az idén elért vadgazdálkodási eredményekhez.

Megnyitó beszédében elmondta, hogy az itt kiállított, az ország északkeleti tájain honos keleti-kárpáti jellegű gímszarvasbika-trófeák minősége, tömege ugyan nem mérhető a somogyi, zalai gímbikatrófeákhoz, de az itteni hegyvidéki tájon folytatott vadgazdálkodás, vadászat felejthetetlen élményt ad az ide ellátogató vendégvadászoknak.

A gímszarvasbika vadászatához kapcsolódóan elmondta, hogy Európában a környező országokban a konkurencia a vadászat, így a gímszarvasbika vadászatát illetően is feljövőben van. Ahhoz, hogy a jövőben Magyarország továbbra is vadászati nagyhatalom legyen kemény, kitartó munkára van szükség a vadgazdálkodás, a vadászati kultúránk megőrzése, valamint a természetvédelem területén egyaránt.

Beszédében kiemelte a Vidékfejlesztési Minisztérium eddig elvégzett munkái közül a "polgárbarát" változásokat, eredményeket, mint például a vadászfegyvertartás, -szállítás, fegyver műszaki vizsgáztatással kapcsolatos törvény módosítását. A minisztérium jövőbeni munkájával, terveivel kapcsolatban beszélt a vadászok egészségügyi alkalmassági vizsgájáról is, amit szeretnének a gépjármű vezetői engedély szakorvosi vizsgálatához kapcsolni vagy hasonlóvá tenni.

Az idei FEHOVA rendezvényen történelmi jelentőségű megállapodás született a természetvédelem és a vadászok között, ami már a mindennapi munkában is meglátszik. Az eddigi feszültség az erdőgazdálkodás, a vadászat, a vadgazdálkodás között megszüntetésre került. Az egyezmény szerint a jövőben a természetvédők, vadászok, erdészek közösen, együtt kezelik, képviselik majd hatékonyan a természetvédelmet. A szaktárca feladata, hogy az egyezményben foglaltak végrehajtásához biztosítsa a kereteket.

Pecze István, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal vadászati felügyelője az idei 2012-es megyei gímszarvasbika trófeabírálati adatok alapján ismertette, értékelte a szarvasbőgés megyei tapasztalatait.

Elmondta, hogy az idei szarvasbőgés a szeptember 12-én érkezett hidegfrontnak, lehűlésnek köszönhetően a megyei vadgazdálkodási területeken igen rapszódikusan történt. A bőgés fő ideje, csúcsa az idén szeptember 15-25-e között volt.

A megye becsült gímszarvasállománya a tavalyi 5100-as állománylétszámról 5900-ra emelkedett. A középkorú bikák kilövése 10%-al nőtt a fiatalkorú bikák terhére.

2012. október 18-ig 226 gímszarvasbika trófeája került bemutatásra, elbírálásra. A bemutatott, eddig elbírált gímszarvastrófeák érmes aránya: 31 %, aranyérmes gímszarvastrófea eddig nem került trófeabírálatra. Ezüstérmes gímszarvasbika-trófea amely a legtöbb IP pontot kapta a megyében a Zempléni Hubertus Vadásztársaság (Sárospatak) területén esett, pontszáma 206,77 IP pont.

A legnagyobb tömegű trófea, ami 10 kg fölött volt, ebben az évben eddig egy volt, a Martonyi és Vidéke Vadásztársaság területén elejtett gímszarvasbika trófeája, ami a trófeabírálaton 10,25 kilogrammot nyomott, 204,23 IP pontszámmal ezüstérmes minősítést kapott. 9 kilogramm fölötti trófeasúlyú gímszarvasbika négy került terítékre. A megyei trófeák átlagsúlya 2012-ben 5,39 kg (2011-ben 5,15 kg, 2010-ben 5,45 kg).

226 gímszarvasbika elejtéséből 24 egyed kilövése bizonyult hibás kilövésnek, ebből 3 kilövés mínusz 3 pontos volt.

Szentléleki Tibor, az Északerdő Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője ismertette a vadgazdálkodási eredményeket. A zrt. nyolc vadászterületén, mintegy 89 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet. Ezeken a vadászterületeken a 2012-es szarvasbőgési idényben eddig 96 gímszarvasbika került terítékre. Az idei trófeamustrán itt a Hidegpataki vadászháznál a 96-ból 92 gímszarvasbika trófeája valamint 3 dámszarvasbika (1-1 arany-, ezüst- és bronzérmes) trófeája került közszemlére, kiállításra. Az idei átlagsúly 5,37 kg, míg az érmesarány 33%.

Az idei gímszarvas-vadásztatásról, -vadászatról szólva elmondta: "Az idei szezon egy vadásztató kollegám szerint olyan volt, mintha mindegyik lábunkra egy Chipses zacskó lett volna kötve" - ezzel is utalt arra, hogy ilyen száraz időjárásban milyen nehéz a gímbika éberségét kijátszva becserkelni, majd azt biztonságosan elejteni.

A késő őszi időben kellemes és tanulságos trófeamustrán, szakmai napon minden érdeklődő Nimród - hazai és vendégvadász, szakmabeli - betekintést kaphatott az Északerdő Zrt. vadgazdálkodási területén a gímszarvas vadgazdálkodási jelentőségéről, minőségéről.

 

Forrás: Északerdő Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.